-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 12

Teisėsauga nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl Šiaulių tardymo izoliatoriaus statybų

Teisėsauga nutraukė prieš metus pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo vykdant Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimo projektą.
Šiaulių tardymo izoliatorius
Šiaulių tardymo izoliatorius / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimo projektą Kalėjimų departamentas inicijavo dar 2015 metais. Pagal tuometinius planus, Šiaulių rajone turėjo būti pastatyta 600 vietų įkalinimo įstaiga, o senasis Šiaulių tardymo izoliatorius, esantis miesto centrinėje dalyje, uždarytas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba po Teisingumo ministerijos kreipimosi pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galbūt iššvaistytų pusės milijono eurų Šiaulių tardymo izoliatoriuje. Tuomet skelbta, kad valstybei galėjo būti padaryta didesnė nei 500 tūkst. eurų žala.

Kaip BNS antradienį informavo Specialiųjų tyrimų tarnyba, įtarimai tyrime niekam nebuvo pareikšti.

„Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras, įvertinęs surinktą ikiteisminio tyrimo medžiagą, priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, nes nepadaryta nusikalstama veika“, – nurodo STT.

Pasak tarnybos, atliekant ikiteisminį tyrimą buvo vertinta, ar įgyvendinant Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimo projektą, Kalėjimų departamento ir Šiaulių tardymo izoliatoriaus atsakingi asmenys tinkamai atliko pareigas, užtikrino sutarties su rangovu vykdymo kontrolę, ar ėmėsi tinkamų priemonių dėl padarytos žalos atlyginimo išreikalavimo.

STT duomenimis, Šiaulių tardymo izoliatoriaus direktoriaus sprendimu darbuotojui, privalėjusiam užtikrinti naujo Šiaulių tardymo izoliatoriaus projektavimo ir statybos darbų priežiūrą, dar iki ikiteisminio tyrimo pradėjimo buvo paskirta drausminė atsakomybė.

Be to, galimai padarytos žalos atlyginimo klausimas šiuo metu yra nagrinėjamas teisme civilinio proceso tvarka.

Vyriausybė pirmadienį nusprendė grįžti prie šio projekto, pasitelkiant tam viešąją ir privačiąją partnerystę (PPP).

Iki šiol būsimo izoliatoriaus vietoje Šiaulių rajone už maždaug 2,6 mln. eurų buvo pastatytos tvoros, įrengti dalies pastatų gręžtiniai pamatai, inžineriniai tinklai.

Šiam projektui anksčiau buvo numatyta skirti apie 43 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų, o naująją įkalinimo įstaigą galutinai įrengti 2022 metais.

Šįkart Teisingumo ministerija numato, kad didžiausi valstybės turtiniai įsipareigojimai siektų apie 56,61 mln. eurų – Vyriausybei siūloma nustatyti pagrindines projekto sąlygas, už jį vėliau būtų atsakingas Kalėjimų departamentas.

Vis dėlto ministerija nurodo, kad bendri maksimalūs mokėjimai privačiam partneriui per visą sutarties laikotarpį, įvertinus ir įvairias rizikas, gali sudaryti 73,9 mln. eurų.

Siūlomas partnerystės sutarties laikotarpis – iki 15 metų, atrinktas rangovas per pirmuosius trejus metus turėtų suprojektuoti, pastatyti ir įrengti naują kompleksą, o vėliau rūpintis jo priežiūra, remontu, kitomis viešosiomis, komunalinėmis paslaugomis.

Finansuoti izoliatoriaus iškėlimą siūloma Nacionalinio pažangos plane numatytomis lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius