Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 17 /14:32

Teisingumo ir sveikatos apsaugos ministrai sutarė, kad ŽIV infekuotus kalinius gydys iš PSDF

Teisingumo ministerijai šiemet nepavyko rasti lėšų gydyti visus ŽIV infekuotus kalinius, tačiau trečiadienį ministras Elvinas Jankevičius susitarė su Sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga dėl to, kad visi imunodeficito virusu užsikrėtę kaliniai būtų gydomi ne biudžeto, bet Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.
Minint pasaulinę AIDS dieną  politikai tikrinosi dėl ŽIV
ŽIV testas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie trečiadienį įvykusį susitarimą 15min patvirtino Teisingumo ministerijos atstovas spaudai Audris Kutrevičius.

Anot jo, Seimui bus siūloma keisti tai numatantį Privalomojo sveikatos draudimo įstatymą.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga trečiadienį feisbuke paskelbė, kad kartu parengtais teisės aktų projektais bus prašoma sudaryti galimybes PSDF lėšomis apmokėti už gydymą ne tik nuo nuo ŽIV, bet ir tuberkuliozės ir hepatito C įkalintiems asmenims.

„Taip būtų galima suvaldyti ŽIV, tuberkuliozės ir hepatito C plitimą ne tik įkalinimo įstaigose, bet ir visuomenėje, kurioje vėliau atsiduria į laisvę išėję šie asmenys“, – teigė ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Prieš metus Lietuva sulaukė Jungtinių Tautų (JT) kritikos dėl to, kad ŽIV infekuotųjų gydymas mūsų šalyje buvo prieinamas tik mažam ratui žmonių – tiems, kurių organizmuose virusas yra įsivyravęs ir peržengęs nustatytą ribą. Priėmus sprendimus brangūs vaistai tapo kompensuojami visiems sergantiesiems, tačiau nauja tvarka iki šiol niekaip nepalietė kalinčių ŽIV infekuotų asmenų.

Problema tame, kad jų gydymas apmokamas iš valstybės biudžeto lėšų – pagal galiojančią tvarką jų negalima pilnai apmokėti Privalomojo sveikatos draudimo fondo pinigais.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Susidarius tokiai situacijai, Teisingumo ministerijai teko ieškoti, už ką gydyti kalinius.

Nors ministras E.Jankevičius bandė ministrų kabinetą įtikinti tam skirti lėšas, kurių nebus spėta panaudoti Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimo projektui, to padaryti jam nepavyko. Jis žadėjo dar paieškoti pinigų kitur, tačiau nerado. Kaip 15min sakė A.Kutrevičius, trečiadienį po diskusijų su sveikatos apsaugos ministru sutarta, kad bus teikiamos Privalomojo sveikatos draudimo įstatymo pataisos, kurios numatys galimybę gydyti nuteistuosius fondo lėšomis.

Ministras E.Jankevičius anksčiau yra sakęs, kad iš maždaug 300 ŽIV infekuotų asmenų šiuo metu gydoma tik trečdalis.

Vieno užsikrėtusio asmens gydymas antiretrovirusiniais vaistais kainuoja apie 6 tūkst. eurų per metus.

Tęsia anksčiau pradėtą gydymą

15min domėjosi, kaip buvo atrinkti tie nuteistieji, kuriems skirtas gydymas.

Kalėjimų departamento atstovė spaudai Simona Banėnienė 15min paaiškino, kad tęsiamas įkalinimo vietose esančių asmenų laisvėje anksčiau pradėtas gydymas.

„Įkalinimo įstaigose periodiškai vykdomi nuteistųjų profilaktiniai sveikatos tikrinimai. Naujai gydymas pradedamas pagal klinikinius simptomus – gydytojas vertina sveikatos būklę ir atliktus kontrolinius tyrimus, taip pat buvo pradedamas gydymas ir tiems pacientams, kurie patys kreipdavosi į gydytoją specialistą ir prašydavo, kad nori pradėti gydymą“, – sakė ji.

Anot S.Banėnienės, gydymo negavę nuteistieji dėl to kol kas skundų nerašo – negautas nei vienas.

„Informuojame, kad Kalėjimų departamentas kreipsis į Teisingumo ministeriją dėl papildomų lėšų skyrimo ŽIV infekuotų asmenų gydymui“, – atsakyme 15min teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius