Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 02

Teisingumo ministerija šalyje mėgins mažinti kalinių skaičių, siūlydama alternatyvias bausmes

Teisingumo ministerija parengė įstatymų pataisų projektų paketą, kuriuo siūloma baudžiamąją politiką, kiek įmanoma, orientuoti ne į asmens įkalinimą, o į alternatyvias su asmens laisvės atėmimu nesusijusias bausmes.
Kalinys
Kalinys. / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Ministerijos teigimu, palyginti su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis, Lietuvoje kalinių yra per daug. Todėl situaciją siūloma keisti pataisomis, kurios akcentuoja ne siekį nubausti nusikaltusį asmenį, o sudaryti sąlygas nukreipti jo elgesį tinkama linkme.

Teikiamomis Baudžiamojo, Bausmių vykdymo, Baudžiamojo proceso kodeksų pataisomis, nauju Probacijos įstatymo projektu siūloma optimizuoti nuteistųjų, lygtinai paleistų iš pataisos įstaigų priežiūrą ir socialinę reabilitaciją, tobulinti lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų sąlygas, o pataisų inspekcijas keistų Lietuvos probacijos tarnyba.

Svarbiu kriterijumi sprendžiant dėl bausmės sušvelninimo, lygtinio paleidimo taptų iki šiol Baudžiamajame kodekse nenumatytos aplinkybės: būtų vertinama visuma sąlygų, kurios sudaro pagrindą manyti, kad nuteistasis laikysis įstatymų ir nenusikals.

Teikiamomis pataisomis siūloma vieneriems metas prailginti dydį bausmės, kuriai esant nuteistasis gali pretenduoti į lygtinį paleidimą.

Šiuo metu teismas gali atidėti paskirtos bausmės vykdymą asmeniui, nuteistam laisvės atėmimu už vieną ar kelis nesunkius ar apysunkius tyčinius nusikaltimus ne daugiau kaip 3 metams. Siūloma nustatyti, kad atidėti bausmę būtų galima iki 4 metų.

Taip pat siūloma lygtinio paleidimo galimybė turintiems nepilnamečių vaikų. Šiuo metu į lygtinį paleidimą gali pretenduoti, šalia kitų sąlygų, ir tėvai, turintys nepilnametį vaiką iki 7 metų arba du ar daugiau nepilnamečių vaikų, jei tėvų valdžia vaikų atžvilgiu neapribota. Siūloma nustatyti, kad lygtinio paleidimo galėtų tikėtis visi nuteistieji, šalia kitų sąlygų, turintys nepilnametį vaiką.

Taip pat Teisingumo ministerija ragina nustatyti naują kriterijų, kuris leistų bausmę pakeisti švelnesne: jei šiuo metu tai lemia tik geras elgesys įkalinimo įstaigoje, siūloma vertinti ir nuteistojo pakartotinio nusikalstamo elgesio riziką, socialinės reabilitacijos rezultatus ir kitas reikšmingas aplinkybes, sudarančias pagrindą manyti, kad nuteistasis daugiau nenusikals.

Pataisų aiškinamajame rašte pateikiami duomenys, kad 2009 metų sausio 1 dieną Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų teko 239 kaliniai, tuo metu Danijoje jų buvo – 63, Vokietijoje – 89, Vengrijoje – 149.
Siūloma, kad nauja probacijos (sąlyginės alternatyvos paskirtai laisvės atėmimo bausmei – bausmės vykdymo atidėjimas, lygtinis atleidimas nuo laisvės atėmimo bausmės prieš terminą ir lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigų) sistema įsigaliotų nuo 2011 metų sausio 1 dienos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius