Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 09 13

Teisingumo ministerija siūlo griežtinti politinių partijų atsakomybę už finansinius pažeidimus

Teisingumo ministerija siūlo griežtinti atsakomybę už politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo tvarkos pažeidimus bei nustatyti ilgesnius patraukimo administracinėn atsakomybėn už šiuos veiksmus terminus.
R.Šimašius
R.Šimašius. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šie siūlymai teikiami atsižvelgiant į Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupės (GRECO) rekomendacijas, kuriose nurodoma, kad Lietuvos Administracinės teisės pažeidimų kodekse (ATPK) numatytos sankcijos už politinių partijų finansavimo tvarkos pažeidimus nėra pakankamai griežtos, o terminas atsakomybei už tai pritaikyti per trumpas.

Šiuo metu galiojantis ATPK įtvirtina, kad už finansinius pažeidimus, pvz. apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą, netinkamą aukų politinei partijai apskaitą ir pan., politinėms partijoms administracinė nuobauda gali būti skiriama ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo teisės pažeidimo padarymo dienos. Teisingumo ministerijos parengtuose ATPK pakeitimuose siūloma numatyti ilgesnį atsakomybės pritaikymo terminą, šešių mėnesių terminą skaičiuojant ne nuo pažeidimo padarymo, bet nuo jo nustatymo dienos, jei nuo pažeidimo padarymo iki išaiškėjimo dienos nebus praėję daugiau kaip vieneri metai.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, toks reguliavimas leistų išvengti tokių situacijų, kai esant įtarimų dėl pažeidimo yra pradedamas tyrimas, tačiau jam užtrukus ilgiau nei pusę metų ir suėjus senaties terminui, politinė partija tiesiog išvengia atsakomybės.

Šalia šių pokyčių kartu siūloma padidinti ir sankcijų už politinių partijų finansavimo tvarkos pažeidimus žemutinę ribą. Šiuo metu mažiausia galima bauda – 100 Lt – nors ir už nedidelius pažeidimus nėra pakankamai atgrasi ir proporcinga, tad ją siūloma padidinti iki 500 Lt. Maksimali bauda, kurią teismas galėtų skirti politinėms partijoms už neteisėtus veiksmus tvarkant finansus liktų tokia pati, kaip ir anksčiau – 40 tūkst. Lt.

Šiuo metu projektas yra pateiktas visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Patikslintas po pastabų jis bus teikiamas Vyriausybei svarstyti, o jei ši pritars – Seimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius