Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 20

Teisingumo ministras tikisi prezidentės veto pataisoms dėl antstolių ir notarų įkainių nustatymo

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius sako, kad ketvirtadienį priimtas įstatymas gali užkirsti kelią antstolių ir notarų paslaugų įkainių mažinimui, ir siūlo prezidentei vetuoti priimtas pataisas.
Remigijus Šimašius „15min.lt“ redakcijoje
Remigijus Šimašius „15min.lt“ redakcijoje / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Antstolių rūmai ir Notarų rūmai sako, kad tokie nuogąstavimai yra nepagrįsti.

„Jei prezidentė klaus mano nuomonės, pasakysiu, kad kainų reguliavimo prasme šis įstatymas nėra tinkamas“, – BNS penktadienį sakė R.Šimašius.

„Mano supratimu, toks įstatymas nėra teisingas. Kokie prezidentės motyvai, tikrai nežinau ir nedrįstu spekuliuoti apie tai“, – pridūrė jis.

Taip teisingumo ministras komentavo ketvirtadienį priimtas įstatymų pataisas, kad nustatant vykdymo išlaidų dydį ir atlyginimą notarams, šiuos įkainius būtina suderinti su Antstolių ir Notarų rūmais. Iki šiol įkainiai būdavo tvirtinami bendru teisingumo ir finansų ministro įsakymu.

„Pagal pakeitimus, Antstolių ir Notarų rūmai turėtų pritarti naujai tvarkai. Veto teisė gali tapti rimta problema“, – pabrėžė ministras.

R.Šimašius sakė turintis planų, kaip sumažinti antstolių ir notarų paslaugų įkainius.

Jo teigimu, antstolių kainos galėtų mažėti įdiegus technologines naujoves, peržiūrėjus jų atliekamus veiksmus, o notarų kainodara turėtų būti paremta sąnaudomis, mažinant didžiausias kainas už nekilnojamojo turto sandorius ir galbūt didinant kai kurias kitas kainas.

„Jei kainų pakeitimai gali būti blokuoti nepritariant jiems, tai reiškia, kad likusi visuomenės dalis gali tapti jų įkaitais. Nesakau, kad Antstolių ir Notarų rūmai taip elgsis, bet tokia galimybė įtvirtinta įstatymu, mano supratimu, yra netinkamas sprendimas“, – kalbėjo teisingumo ministras.

Ketvirtadienį svarstant Antstolių ir Notariato įstatymų pataisas, apie kainodaros pakeitimus diskusijų praktiškai nebuvo – parlamentarai kalbėjo tik apie siūlymą leisti šių profesijų atstovams dirbti iki 70 metų. Toks pakeitimas reikalingas dėl Konstitucinio Teismo išaiškinimo. Tačiau kartu su pataisomis pateiktas ir projektas dėl įkainių.

„Panašu, kad daugeliui atrodė, kad pagrindinis pakeitimas yra dėl amžiaus, o kainodaros principai tarsi pasislėpė. Kita vertus, Seimo Teisės ir teisėtvarkos buvo žinoma, kas priiminėjama, komitetui poziciją buvau aiškiai išsakęs“, – sakė R.Šimašius.

Antstolių rūmų vadovas Aleksandras Selezniovas sakė, kad nuogąstavimai yra nepagrįsti.

„Mes, kaip antstoliai, asociacija, niekada nekėlėme to klausimo, kad įkainius reikėtų kelti. Asociacijos pozicija visada buvo tokia, kad įkainius reikia peržiūrėti atsargiai, o žiūrint į įkainių nustatymą, atsižvelgti į kainodaros principus, sąnaudų principus“, – BNS penktadienį sakė A.Selezniovas.

Jo teigimu, dalyvaujant Antstolių rūmams atsiras daugiau skaidrumo ir aiškumo, nes bus matomos oficialiai teikiamos pastabos, pasiūlymai. Pasak A.Selezniovo, ateityje antstolių įkainiai turėtų mažėti, nes atsiradus elektroninei bylai daug procesų persikels į elektroninę erdvę, bus atsisakoma perteklinių veiksmų.

„Jeigu dalyvauja asociacija įkainių nustatymo procese, tai kaip tik užtikrina objektyvų požiūrį. Kas gali geriau pasakyti, kiek antstolis patiria sąnaudų, negu pats antstolis“, – sakė A.Selezniovas.

Notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis BNS tvirtino, kad notarų įkainiai yra ir bus socialiai orientuoti.

„Jeigu ministerijos vadovybė vadovausis įstatymo pataisose nustatytais kriterijais, notarų paslaugų įkainiai bus ir toliau socialiai orientuoti ir išsaugos savo prieinamumą visiems Lietuvos piliečiams. Pagal atliktas studijas, Lietuvos notarų paslaugų įkainiai yra vieni mažiausi Europos Sąjungoje“, – tikino Notarų rūmų vadovas.

Pasak M.Stračkaičio, „įstatymo pataisose įtvirtinti daugelyje Europos Sąjungos valstybių galiojantys notarų paslaugų įkainių nustatymo principai, kurie susiklostė per ilgus dešimtmečius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius