Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 24

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska vardą ir pavardę pasikeitė į originalią formą

Teisingumo ministrė savo vardą ir pavardę pasikeitė į originalią formą – nuo šiol bus rašoma Ewelina Dobrowolska. Apie tai ministrė antradienio vakarą paskelbė feisbuke.
Evelina Dobrovolska
Ewelina Dobrowolska / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„3 metai, virš 130 laimėtų teisminių bylų, 2 metai politikoje. Tiek reikėjo laiko man, kad šiandien galėčiau savo vardą ir pavardę užrašyti originalia forma – taip, kaip rašiau 12 metų mokyklos suole, kaip mačiau užrašyta olimpiadų pažymėjimuose ir kaip rašė mano vardą mama.

Ilgas, bet prasmingas, kelias iki šiandien.

Dar prieš porą savaičių Seimo salėje iš vieno kolegos Seimo nario teko išgirst „bet būk gera, tik nesikeisk vardo“. Aš jo nesikeičiu. Aš jį susigrąžinu.

Ir šiame etape reikia nepamiršti vieno – mano lenkiškas vardas ir pavardė niekaip nepaneigia mano priesaikos ir lojalumo Lietuvai, savo Tėvynei. Man asmeniškai labai patinka gerbiamo Vytautas Landsbergis vartojamas terminas – Lietuvos lenkai. Aš esu Lietuvos lenkė. Lietuvos pilietė, kuri nepaisant gimtosios lenkų kalbos valstybinį lietuvių kalbos egzaminą išlaikė 100 proc.

Lietuvos lenkė, kuri sąmoningai prisiekė Lietuvai ir kasdien dirba teisės viršenybės ir žmogaus teisių mūsų valstybėje vardan“, – feisbuke skelbia teisingumo ministrė.

Gegužės pradžioje buvo skelbta, kad teisingumo ministrė parašė prašymą, kurį patenkinus vadinsis Ewelina Dobrowolska. Juos pateikti tuomet ketino ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis Valdemaras Tomaševskis, parlamentarė Beata Petkevič.

Originalią rašybą leidžia Seimo sausį po dešimtmečius trukusių diskusijų priimtas įstatymas. Jame numatyta, jog tautinių mažumų atstovams, norint pasikeisti pavardę, reikės deklaruoti tautybę bei įrodyti, kad tokią pavardę turėjo jų tėvai, seneliai ar protėviai.

Dėl asmenvardžių pakeitimo bus galima kreiptis į pasirinktą civilinės metrikacijos įstaigą, per elektroninę sistemą ar prašymą pateikti registruotu paštu ar per kurjerį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius