2010 07 30

Teisininkas D.Žalimas: Medininkų bylos įtariamieji turėtų būti teisiami už nusikaltimą žmoniškumui

Medininkų žudynių bylos įtariamieji turėtų būti teisiami už nusikaltimą žmoniškumui, teigia tarptautinės teisės specialistas Dainius Žalimas.
Memorialas Medininkų aukoms atminti
Memorialas Medininkų aukoms atminti / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Tai yra akivaizdus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimas, ir tikriausiai jį galima vertinti kaip nusikaltimą žmoniškumui (...) Tai buvo svetimai valstybei pavaldi ginkluota grupuotė arba ginkluota gauja (buvęs Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrys (OMON) – BNS), ir jai galiojo visos kariavimo taisyklės svetimoje teritorijoje“, – BNS sakė teisininkas.

Medininkų žudynių byloje teisiamas Konstantinas Michailovas (buvęs Nikulinas) ilgą laiką buvo vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs kaltinimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje.

Įtariamaisiais dar įvardijami taip pat buvę omonininkai – būrio vadas Česlavas Mlynikas ir šio būrio milicininkai Andrejus Laktionovas bei Aleksandras Ryžovas.

D.Žalimo manymu, tikriausiai perkvalifikuoti nusikalstamą veiką būtų galima ir K.Michailovui, kuris šiuo metu yra teisiamas, tačiau tokiu atveju reikėtų papildomo laiko.

„Kitų kaltinamųjų atžvilgiu turėtų būti padaryta tai, kas buvo Sausio 13–osios byloje padaryta, tai yra perkvalifikuota į nusikaltimus žmoniškumui“, – tvirtino tarptautinės teisės specialistas.

Jis tvirtino, kad K.Michailovo galimai įvykdytų veikų atžvilgiu galioja 20 metų senaties terminas, ir jis turėtų sueiti 2011 metų liepos 31–ąją.

„Senasis Baudžiamasis kodeksas buvo nepalankesnis, kadangi teismo sprendimu senatis galėjo būti apskritai netaikoma už tyčinį nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis. Pagal dabartinį Baudžiamąjį kodeksą senatis yra 20 metų, todėl, mano požiūriu, teismas visiškai teisingai taiko tai, kas yra palankiau – tai yra 20 metų terminą, kuris yra galutinis“, – kalbėjo D.Žalimas.

Paklaustas, kaip reikėtų vertinti Rusijos veiksmus neperduodant Lietuvai likusių trijų įtariamųjų, D.Žalimas tvirtino, kad tokiu būdu Rusija parodo savo nenorą bendradarbiauti.

„Tai rodo, kad Rusija nenori bendradarbiauti tiriant tokio pobūdžio nusikaltimus. Tai nenoras vykdyti teisinį bendradarbiavimą. Aišku, ko gero yra ir formali kliūtis – kad Rusija tikriausiai savo piliečių neišduoda, bet Rusija vargu, ar pati vykdytų baudžiamąjį persekiojimą“, – sakė D.Žalimas.

1991–ųjų liepos 31–osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro“ pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas Tomas Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė OMON smogikai iš Rygos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius