Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 28 /13:37

Teisininkas Deivydas Brijūnas: renginio Ignalinoje organizatorių nėra už ką bausti

Triukšmą sukėlusio Ignalinos kultūros ir sporto centro renginio režisierė Jolanta Narbutaitienė teigia, kad socialiniuose tinkluose nuotraukas iš kalėdinės šventės platinantys ir garsiai besipiktinantys žmonės nepasivargino sužinoti konteksto. Pasigirdus raginimams bausti už sovietinės simbolikos demonstravimą, tačiau Justo Vilio advokatų kontoros teisininkas Deivydas Brijūnas 15min teigė, kad šiuo atveju bauda negresia.
Šventė Ignalinos kultūros centre
Šventė Ignalinos kultūros centre / Ignalina.lt

„Daug triukšmo dėl nieko – čia tas variantas. Kažkas ieško sensacijų ir randa, kai gerai ieško, su tuo ir sveikinu“, – 15min sakė režisierė.

Ketvirtadienio vakarą socialinis tinklas „Facebook“ tiesiog ūžė – vieni, pamatę nuotraukas ir šventės, kuriose puikavosi užrašas „Menas priklauso liaudžiai“, reikalavo bausti šventės organizatorius už sovietinės simbolikos demonstravimą, kiti siūlė pasigilinti į kontekstą.

Tuo metu naujoji kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson socialiniame tinkle „Facebook“ ėmė kalbėti net apie tai, kad renginiu turi susidomėti tam tikros tarnybos.

„Dėl Ignalinos ir Jurbarko kultūros centrų. Aš labai tikiuosi, kad jų kalėdiniai vaidinimai tėra tik prasto skonio apraiška, o ne suplanuota provokacija. Tikiuosi atitinkamų tarnybų išvadų“, – teigė ji.

Režisierė: nuotraukos ištrauktos iš konteksto

Tuo metu renginio režisierė pabrėžė, kad nuotraukos yra ištrauktos iš konteksto, todėl žmonės nesuprato, apie ką apskritai buvo šis renginys.

„Jokių susisiejimų su tarybiniais laikais neturime, tiesiog pasidžiaugėme, kad iš jų išėjome. Kažkam pasirodė kitaip, nes nuotraukose mato, ką mato, o mato kiekvienas pagal savo pagedimo laipsnį. Žmogeliui siūlyčiau pagalvoti apie save ir savo mąstymą“, – teigė J.Narbutaitienė.

Režisierė pasakojo, kad nuotraukose užfiksuota nedidelė dalis Ignalinos kultūros ir sporto centre parodyto kalėdinio koncerto, skirto jo keturiasdešimtmečiui.

„Siužetas toks: vyras ir moteris, rengdamiesi į kalėdinį koncertą, randa seną laikraštį, kuriame perskaito, kad prieš 40 metų atvėrė kultūros namai duris, tai vyko per didžiąsias šventes ir moteris sako: kaip aš norėčiau bent akies krašteliu žvilgtelti į tą koncertą. Kalėdų Senelis įvykdo jos norą ir mes persikeliame į 1976-uosius“, – pasakojo pašnekovė.

Režisierė sakė, kad šioje dalyje vyras su moterimi, sėdėdami ant laiptukų į sceną, komentavo tai, ką mato, ir džiaugėsi, kad laikmetis, kai būdavo duodami talonai bateliams ar žirneliams „Globus“, pasibaigė.

Tai štai tokį kontrastą bandėme padaryti.

„O tada, padedama Kalėdų Senelio, pora grįžta į šiuos laikus, ir džiaugiasi. Tai štai, tokį kontrastą bandėme padaryti. Kažkam norėjosi ištraukti tas nuotraukas – ir paplatino kaip šlovinimą, nors ten buvo mūsų smagiai pasijuokta ir salė puikiausiai suprato tą humorą“, – pridūrė ji.

J.Narbutaitienė pabrėžė, kad renginio metu buvo demonstruojamos tik raudonos vėliavos – be kūjo ir pjautuvo.

„Nebijokime savo šešėlio“, – ragino ji.

Meno renginiuose demonstruoti simboliką galima

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, kuris už sovietinės simbolikos demonstravimą numato 144–289 eurų baudą, sovietine simbolika laiko ne tik kūjį ir pjautuvą ar Sovietų Sąjungos vėliavą, kurie nebuvo demonstruojami renginyje, bet ir komunistinių organizacijų uniformas.

Šventės dalyviai ant scenos šoko su sovietinėmis moksleivių uniformomis, ryšėjo pionieriškus kaklaraiščius.

Tačiau tas pats straipsnis numato ne vieną išimtį, už kurias nebaudžiama.

Sovietinę simboliką galima demonstruoti muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais.

Teisininkas: šiuo atveju bausti nėra už ką

Justo Vilio advokatų kontoros teisininkas D.Brijūnas 15min teigė, kad baudžiama tik tokiais atvejais, jei ant uniformos dėvimi sovietiniai ženkliukai.

„Tai neturėtų būti prilyginama pagal tą straipsnį“, – sakė jis.

Teisininkas teigė, kad teismų praktikoje dar nepasitaikė atvejo, kad už sovietinės ar nacistinės simbolikos demonstravimą panašaus renginio, koks vyko Ignalinoje, metu, būtų kas nors nubaustas.

Šiuo metu teisme yra viena byla dėl svastikos demonstravimo, tačiau ją į Klaipėdoje vykusį piketą atsinešęs asmuo bando įrodyti, kad tai – Saulės ženklas, nes simbolio kraštai esą sukasi į kitą pusę, nei nacistinės svastikos. Šiuo metu Vyriausiasis administracinis teismas yra nurodęs atlikti ekspertizę, kuri pasakytų, ar čia nacistinė simbolika, ar Saulės ženklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius