-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 05

Teismas atmetė baltarusių sąjungos skundą ministerijai dėl atsakymų apie Alesių Beliackį

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį atmetė asociacijos „Vilniaus baltarusių jaunimo sąjunga“ ieškinį Lietuvos valstybei ir Teisingumo ministerijai dėl atsakymų apie Alesių Beliackį.
Alesius Beliackis teismo salėje
Alesius Beliackis teismo salėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Teismas pripažino, kad Teisingumo ministerijos sprendimas yra daugiau informacinio pobūdžio ir jokių pareiškėjo teisių nepažeidžia, dėl to ir žalos atlyginimo prievolė nekyla“, – BNS sakė teismo pirmininko patarėja Jolanta Talutienė.

Šis teismo sprendimas nėra galutinis – jis dar gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Asociacija „Vilniaus baltarusių jaunimo sąjunga“ į teismą buvo padavusi Lietuvos valstybę ir Teisingumo ministeriją. Ji prašė įpareigoti atšaukti bei paskelbti niekine ministerijos Baltarusijai perduotą informaciją apie žmogaus teisių gynėjo A.Beliackio ir jo vadovauto centro „Vesna“  sąskaitas bankuose.

Asociacija, kuriai atstovauja Valerijus Savenkovas, iš dviejų atsakovų taip pat prašė priteisti ir atlyginti jiems turtinę ir neturtinę žalą. Turtinė žala įvertinta 2 tūkst. 600 litų, neturtinė – 1 tūkst. litų.

Lietuva ir Lenkija atsiprašė A.Beliackio artimųjų, kad perdavė duomenis Minskui apie jo bankines sąskaitas. Abi šalys teigė, kad Minskas piktnaudžiavo teisinės pagalbos sutartimi, o jos nežinojo, kad prašoma duomenų apie žmogaus teisių gynėją.

Be to, Teisingumo ministerija pernai pareiškė, kad perduoti duomenys negali būti laikomi įrodymais.

Pernai rugpjūčio 9 dieną V. Savenkovas, įgaliotas „Vilniaus baltarusių jaunimo sąjungos“, padavė teisingumo ministrui pareiškimą, kuriuo informavo apie biurokratų veiksmus, susijusius su A.Beliackio banko sąskaitomis. Buvo prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą dėl valdininkų veiksmų, viešai atšaukti duomenų perdavimą.

Po to baltarusiai susirašinėjo su ministerija, laukė atsakymų. V.Savenkovas mano, kad buvo ignoruotas jo kreipimasis, neįvykdyta jokių veiksmų, kad būtų palengvinta A.Beliackio būklė. Jis mano, kad neveikimu biurokratai sukėlė materialinę ir neturtinę žalą.

V.Savenkovas prašė pripažinti pernai spalio 7 dienos ministerijos atsakymą jam kaip šiurkščiai pažeidžiantį teisėtus interesus bei konstitucines teises. Jis mano, kad buvo ignoruotas jo kreipimasis.

Teisingumo ministerija teigia, kad ji mano pateikusi visus duomenis, kuriuos galėjo pateikti tą dieną.

Baltarusijos Minsko Pervomaisko rajono teismas organizacijos „Vesna“ vadovui A.Beliackiui skyrė 4,5 metų laisvės atėmimo bausmę dėl mokesčių slėpimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius