Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 08

Teismas atmetė likviduojamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ skundą

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė pareiškėjos likviduojamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ skundą, kuriame buvo prašoma panaikinti 2021 m. vasario 19 d. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo dalį, rašoma pranešime.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pareiškėja skunde teigė, kad 2020 m. rugpjūčio 4 ir 6 dienomis likviduojama partija „Tvarka ir teisingumas“ 5 savarankiškiems politinės kampanijos dalyviams, partijos „Laisvė ir teisingumas“ vienmandatėse rinkimų apygardose registruotiems kandidatams, pervedė 16 100 Eur. VRK sprendimo 1 punktu pripažino, kad partija, pervedusi paminėtiems politinės kampanijos dalyviams lėšas, pažeidė Politinių partijų įstatymo, draudžiančio politinėms partijoms skirstyti turtą ir lėšas jos nariams, nuostatą. Šie politinės kampanijos dalyviai buvo įpareigoti gautas aukas politinės kampanijos metu grąžinti į valstybės biudžetą. VRK sprendimo 5 punktu nuspręsta kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl teisėtumo vertinimo. Pareiškėjos nuomone, toks sprendimas yra neteisėtas ir nepagrįstas, todėl naikintinas.

Šioje administracinėje byloje nustatyta, jog politinės partijos „Tvarka ir teisingumas“, „Lietuvos Laisvės sąjunga (liberalai)“ bei visuomeninis judėjimas „Pirmyn, Lietuva“ 2020 m. birželio 6 d. sudarė susitarimą, jog po partijų ir visuomeninio judėjimo susijungimo likę veikiantys juridiniai asmenys visokeriopai rems partijos „Laisvė ir teisingumas“ politinę ir visuomeninę veiklą, visomis išgalėmis prisidės, kad partija savo idėjas skleistų kuo didesniam ratui žmonių. Vėliau tą pačią dieną įvyko partijos „Tvarka ir teisingumas“ kongresas, kuriame buvo priimtas sprendimas nutraukti partijos veiklą ir ją likviduoti.

Teismas, atmesdamas pareiškėjos skundą, pažymėjo, jog 2020 m. rugpjūčio 3 d. likviduojamos partijos „Tvarka ir teisingumas“ likvidavimo komisijos sprendime remiamasi 2020 m. birželio 6 d. susitarimu, kuris priimtas, kai asmenys, kuriems bendrai pervesta 16 100 Eur, buvo partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai. Lėšos buvo pervestos tik tiems 5 kandidatams, kurie anksčiau buvo partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai, jie dalyvavo partijos „Tvarka ir teisingumas“ tarybos posėdyje, kuriame buvo patvirtinta kongreso darbotvarkė, taip pat dalyvavo ir sprendimą dėl partijos likvidavimo priėmusiame kongrese.

Teismas atkreipė dėmesį, jog kitiems partijos „Laisvė ir teisingumas“ vienmandatėse rinkimų apygardose keltiems kandidatams lėšos nebuvo pervestos. Atsižvelgęs į nurodytas faktines aplinkybes, teismas padarė išvadą, kad jau susitarimo pasirašymo metu buvo pradėtos skirstyti partijos „Tvarka ir teisingumas“ lėšos. Tai, jog lėšų skirstymo užbaigimo metu, t. y. 16 100 Eur pervedimo metu, lėšų gavėjai jau nebuvo partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai, neturi teisinės reikšmės, kadangi lėšų skirstymo faktas buvo pradėtas 2020 m. birželio 6 d. susitarimo pasirašymo metu, kai lėšų gavėjai buvo partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariais. Todėl, kaip teigiama teismo sprendime, VRK savo sprendime pagrįstai nurodė, jog likviduojama partija „Tvarka ir teisingumas“ pažeidė Politinių partijų įstatymo, draudžiančio politinėms partijoms skirstyti turtą ir lėšas jos nariams, nuostatą.

Teismas padarė išvadą, jog VRK turėjo teisę įvertinti, ar partija nepažeidė Politinių partijų įstatymo, o nustačiusi finansinį pažeidimą, privalėjo kreiptis į atitinkamą instituciją, šiuo atveju į Generalinę prokuratūrą.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius