Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 06 /16:44

Teismas atmetė Rolando Pakso skundą dėl VRK sprendimo neleisti jam dalyvauti prezidento rinkimuose

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ketvirtadienį atmetė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko Rolando Pakso skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimo neleisti jam dalyvauti prezidento rinkimuose.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas pažymėjo, jog pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą per apkaltą už priesaikos sulaužymą iš prezidento pareigų pašalintas asmuo negali būti renkamas prezidentu.

„Kol Konstitucija nėra pakeista, šis draudimas galioja ir nėra jokio pagrindo abejoti jo teisėtumu“, – teigiama teismo pranešime.

Išplėstinė teisėjų kolegija sprendime pabrėžė, kad Konstitucijai negali prieštarauti joks įstatymas ar kitas teisės aktas, taip pat ir Lietuvos tarptautinės sutartys.

Po šio sprendimo R.Paksas teigia rankų nenuleisiąs – būdų dalyvauti rinkimuose ieškosiąs Seime.

Patį LVAT sprendimą jis apibūdino kaip didelę neteisybę.

„Galvoju, kad mūsų valstybės kūrėjai, prieškariniai prezidentai grabe apsiverstų pamatę, kokią valstybę mes turime, kad teisingumas liko tuščia sąvoka“, – ketvirtadienį po teismo verdikto žurnalistams sakė R.Paksas.

Galvoju, kad mūsų valstybės kūrėjai, prieškariniai prezidentai grabe apsiverstų pamatę, kokią valstybę mes turime, – R.Paksas

„Niekas kol kas nesibaigė. Kol aš esu gyvas, manau, kad kažkas turi praminti kelią tame neteisingumo liūne. Na, tenka man“, – kalbėjo jis.

R.Paksas tvirtino, kad Seimui kitą savaitę susirinkimus į pavasario sesiją, jis bandysiąs inicijuoti žingsnius, kurie jie leistų jam dar šiemet varžytis dėl prezidento posto. Konkrečių žingsnių jis nenurodė, tik neatmetė galimybės, kad tai gali būti ir Konstitucijos keitimo procedūros užbaigimas, ir kreipimasis į Konstitucinį Teismą dėl konstitucinės doktrinos reinterpretavimo.

Be to, „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis neatsisako planų atstatydinti jį pretendentu į kandidatus prezidento rinkimuose neregistravusios Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininką Zenoną Vaigauską.

„Kai tenka kalbėti su rinkėjais, su Lietuvos piliečiais, dažnai išgirstu tokią nuomonę, žymiojo vadovo frazę – kad laimi ne tas, kuris balsuoja, o tas, kuris skaičiuoja. Lietuvoje iš tikrųjų ji labai gaji. Lietuva, matyt, žengė dar toliau tuo keliu, kad jau nebeleidžiama net skaičiuoti, iškart nusprendžiama, už ką bus skaičiuojama“, – sakė R.Paksas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas prašė LVAT panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos kovo 1-osios sprendimą, kuriuo atsisakyta jį registruoti pretendentu būti kandidatu prezidento rinkimuose ir išduoti jam parašų rinkimo lapus. R.Paksas taip pat prašė įpareigoti komisiją išduoti jam tuos lapus ir įvykdyti minėtą EŽTT sprendimą.

Prezidento rinkimų įstatyme numatyta, kad prezidentu negali būti renkamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ar sulaužęs priesaiką asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų. R.Paksas iš prezidento pareigų buvo pašalintas per apkaltą 2004 metais.

Norint panaikinti draudimą kandidatuoti po apkaltos, reikia keisti Konstituciją. Seime buvo pradėta procedūra dėl atitinkamos Konstitucijos pataisos priėmimo, tačiau ji nebaigta.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius