Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 21

​Teismas atsisakė priimti Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos skundus apie VRK sprendimą dėl piliečių parašų referendumui

Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme (LVAT) šį penktadienį, 2014 m. vasario 21 dieną, buvo gauti du skundai dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (toliau – VRK, Komisija) 2014 m. vasario 17 dieną priimto sprendimo, kuriuo VRK nustatė, kad iniciatyvinė grupė privalomajam referendumui dėl Konstitucijos pakeitimo paskelbti pateikė ne mažiau kaip 300 tūkstančių piliečių parašų, teisėtumo ir pagrįstumo.
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Spręsdama pareiškėjų Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų skundo priėmimo klausimą, LVAT teisėjų kolegija, įvertinusi Referendumo įstatymo nuostatas dėl VRK veiklos apskundimo bei atsižvelgusi į LVAT praktiką, padarė išvadą, kad pagal Referendumo įstatymo 28 straipsnio 4 dalį ginčo LVAT objektu gali būti ne bet kokia Komisijos veikla, bet tik tokia, kuri sukelia tiesiogines materialines teisines pasekmes.

Įvertinusi bylos aplinkybes, LVAT teisėjų kolegija padarė išvadą, kad tokio pobūdžio VRK sprendimas yra procedūrinis dokumentas, todėl negali būti savarankiškas administracinės bylos dalykas. Ginčijamas VRK sprendimas neužkerta kelio tolesnei referendumo paskelbimo procedūrai, jis sudaro prielaidas toliau įstatymų nustatyta tvarka svarstyti referendumo paskelbimo klausimą ir priimti galutinį sprendimą dėl to Lietuvos Respublikos Seime. Remiantis tuo, kas išdėstyta, LVAT nutarė atsisakyti priimti pareiškėjų skundą dėl minėto Komisijos sprendimo.

Tais pačiais pagrindais buvo atsisakyta priimti ir piliečių iniciatyvinės grupės skundą dėl to paties VRK sprendimo, pažymima LVAT atstovės spaudai Neringos Lukoševičienės penktadienio vakarą paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius