Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 19

Teismas: bankas asmens duomenis tvarkė turėdamas teisėtą interesą

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs administracinę bylą pagal akcinės bendrovės „Hansabankas“ skundą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai (VDAI) dėl nurodymo panaikinimo, patenkino banko prašymą.
Teisėjai
Teisėjai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

 AB „Hansabankas“ kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydama panaikinti Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos 2008-08-05 nurodymą dėl A.B. asmens duomenų tvarkymo, rašoma išplatintame pranešime. Banko manymu, VDAI, nagrinėdama piliečio A.B. 2008-05-26 skundą, netinkamai išsiaiškino aplinkybes ir nepagrįstai nustatė, kad bankas pažeidė Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo reikalavimus. „Hansabanko“ atstovas teismui paaiškino, kad bankas, nepranešęs apie tai piliečiui A.B., teisėtai peržiūrėjo duomenis apie A.B. nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą Nekilnojamojo turto registre, siekdamas apsaugoti savo, kaip sąžiningo kreditoriaus, teises ir teisėtus interesus bei įvertinti A. B. galimybes atlyginti pareiškėjui padarytą žalą.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija prašė teismo atmesti skundą kaip nepagrįstą. VDAI pripažįsta, kad bankas teisėtai peržiūrėjo duomenis Nekilnojamojo turto registre, nes turėjo teisėtą interesą, ir duomenų subjekto interesai nėra svarbesni. Tačiau piliečio A.B. neinformavęs apie duomenų rinkimą iš Nekilnojamojo turto registro apie jam nuosavybės teise priklausantį turtą, nepranešęs jam, kokiais tikslais šie duomenys renkami, VDAI nuomone, bankas neįvykdė savo pareigos ir pažeidė Įstatymo nuostatas.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi administracinę bylą priėjo išvadą, kad VDAI nepagrįstai kvalifikavo AB „Hansabankas“ veiką kaip pažeidžiančią Įstatymo nuostatas, todėl panaikino Inspekcijos 2008-08-05 nurodymą. Bankas tvarkė duomenis turėdamas teisėtą interesą, siekdamas apginti savo, kaip kreditoriaus, teises. Teismas sutinka su pareiškėjo argumentu, kad bankų veiklos esmė yra skolintų pinigų perskolinimas, todėl labai svarbu užtikrinti banko įsipareigojimų savo kreditoriams ir banko skolininkų įsipareigojimų bankui tinkamą subalansavimą. Antraip banko veikla gali tapti pernelyg rizikinga, o banko bankroto ir likvidavimo atveju didžiausius nuostolius patiria banko kreditoriai – tad kartu gali būti pažeistas viešasis interesas.

Besąlygiškai suabsoliutinant duomenų subjekto teisių įgyvendinimą, būtų pažeisti teisėti sąžiningo kreditoriaus interesai. Teismas pažymi, kad bankų finansinis stabilumas yra valstybės ekonominis pagrindas, o normaliai veikianti kreditavimo sistema yra viešasis interesas. Byloje nustatytos faktinės aplinkybės pagrindžia AB „Hansabankas“ teisėtą interesą ir pagal faktines aplinkybes atitinka Įstatymo nuostatose nustatytą išimtį, tad VDAI nepagrįstai kvalifikavo tai kaip pažeidžiančią Įstatymą veiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius