Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 20 /14:20

Teismas: D.Zabulionis ir antrą kartą iš pareigų atleistas neteisėtai

Buvęs Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovo pavaduotojas Daivis Zabulionis ir antrą kartą iš pareigų buvo atleistas neteisėtai, jam priteista 13,2 tūkst. eurų kompensacija už priverstines pravaikštas. D.Zabulionio atleidimą neteistu pirmadienį paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas.
Daivis Zabulionis
Daivis Zabulionis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tačiau pareiškėjas į darbą negrąžinamas, nes teismo vertinimu, nebus sudarytos sąlygos dirbti, be to, pats D.Zabulionis suabejojo galimybe dirbti šioje institucijoje. Negrąžinti pareiškėjo į darbą prašė ir Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Teisėja Irena Paulauskienė sakė, kad atleidimas pripažintas neteisėtu, nes pažeistos procedūros.

„Kai pirmą kartą atleido iš tarnybos, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nustatė, kad padaryti procedūriniai pažeidimai, grąžino į darbą. Kai jį (D.Zabulionį – BNS) grąžino į darbą, tada Kelių direkcija atnaujino tyrimą, manydama, kad tyrimą gali atnaujinti. Tačiau atnaujinti tyrimą nebuvo teisinio pagrindo“, – BNS sakė teisėja.

Pasak jos, padarytų procedūrinių pažeidimų pakanka pripažinti atleidimą neteisėtu, buvo praleisti terminai nuobaudai skirti.

Teismo sprendimas nėra galutinis, jis dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas Vitalijus Andrejevas BNS teigė, kad direkcija skųs teismo sprendimą.

„Be abejonės (skųsime – BNS). Teisininkai dar nepristatė man šio klausimo, bet vienareikšmiškai skųsime“, – BNS sakė V.Andrejevas.

Pripažindamas D.Zabulionio atleidimą neteisėtu, Vilniaus apygardos administracinis teismas jam priteisė ir daugiau kompensacijų – remiantis Darbo kodeksu kaip papildoma priteista 2,6 tūkst. eurų kompensacija. Be to, priteista sumokėti po daugiau nei 127 eurus už kiekvieną dieną (neatskaičius su darbo santykiais susijusių mokesčių/įmokų) nuo šio teismo sprendimo iki jo įsiteisėjimo, tačiau ne ilgiau kaip už vienus metus.

Po to, kai LVAT nutarė D.Zabulionį grąžinti į pareigas, direktorius jam pasakė, kad negali priimti į darbą, nes išvyksta į komandiruotę.

Pareiškėjo reikalavimas dėl 15 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo atmestas, teismas paskelbė, kad ne šio teismo kompetencijoje yra bylos dėl neturtinės žalos atlyginimo dėl garbės ir orumo galimo pažeidimo.

Pirmą kartą iš pareigų D.Zabulionis atleistas pernai kovą dėl neskaidrių ryšių su koncerno „MG Baltic“ ir bendrovės „Kauno tiltai“ vadovais.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) vasarį patenkino D.Zabulionio skundą ir nurodė jį gražinti į buvusias pareigas, taip pat liepta išmokėti jam beveik 30 tūkst. eurų kompensaciją. Į darbą jis grąžintas vasario pabaigoje.

Antrą kartą D.Zabulionis atleistas kovo 21 dieną. Galimą jo tarnybinį nusižengimą tyrusi Kelių direkcijos komisija nustatė, kad jis šiurkščiai nusižengė valstybės tarnautojo pareigoms ir valstybės tarnautojo etikos principams, diskreditavo valstybės tarnybą ir pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Teisėsauga įtaria, kad D.Zabulionis į aukštas pareigas Kelių direkcijoje buvo paskirtas buvusio koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ir tuometinio bendrovės „Kauno tiltai“ valdybos pirmininko Nerijaus Eidukevičiaus dėka.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymoje teigiama, kad susitikimų su verslininkais metu D.Zabulionis galėjo perduoti tarnybinę paslaptį turinčią informaciją. Tuo metu D.Zabulionis tikina, kad su R.Kurlianskiu jį siejo ilgametė, apie 30 metų trunkanti asmeninė pažintis, judviejų šeimos tarpusavyje bendravo.

Tikina negalintis rasti darbo

Nei D.Zabulionis, nei jo advokatai į sprendimo paskelbimą pirmadienį neatvyko.

Prieš tai vykusiame posėdyje D.Zabulionis skundėsi, kad buvo paskelbta viešai, jog jis atleistas už korupciją, todėl negali rasti darbo ir privačiame sektoriuje, buvo kreipęsis ir į Darbo biržą.

„Su sūnumi bandėme verslą kurti, bet kai tik pamatydavo mano vardą ir pavardę, atmetimo reakcija. Visuomenės nuomonė suformuota, kai viešai paskelbiama, kad atleistas už korupcinius nusikaltimus“, – teismui skundėsi D.Zabulionis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daivis Zabulionis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daivis Zabulionis

Jo advokatas Albertas Kručkauskas teigė, kad buvo pažeminta pareiškėjo dalykinė reputacija, ją pažemino susisiekimo ministras ir direkcijos atstovas, esą buvo išplatinti tikrovės neatitinkantys pranešimai. STT rašto aplinkybės nėra įrodytos ir interpretuojamos, remiamasis prielaidomis.

Po to, kai LVAT nutarė D.Zabulionį grąžinti į pareigas, direktorius jam pasakė, kad negali priimti į darbą, nes išvyksta į komandiruotę.

Tuomet D.Zabulionis iš darbovietės gavo pažymą, kad buvo atvykęs į darbą, joje buvo parašyta, kad bus informuotas, kada bus įvykdytas teismo sprendimas dėl jo grąžinimo į pareigas. Vakare internetinėje žiniasklaidoje jis perskaitė, kad yra grąžinamas į pareigas, tačiau jo paties darbdavys neinformavo.

Vėliau jam įteiktas pranešimas, kad nušalinimas nuo darbo.

„Kadangi buvau nušalintas, susirinkau daiktus ir išėjau namo“, – teismui pasakojo D.Zabulionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius