-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 08 /13:16

Teismas: D.Zabulionis iš Kelių direkcijos atleistas teisėtai

Buvęs Automobilių kelių direkcijos vadovo pavaduotojas Daivis Zabulionis piktnaudžiavo tarnyba ir nedeklaravo interesų konfliktą galėjusių kelti ryšių su buvusiu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, todėl sprendimas jį atleisti buvo teisingas, galutinai paskelbė teismas.
Daivis Zabulionis
Daivis Zabulionis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) liepos 5 dieną tenkino Kelių direkcijos skundą ir panaikino D.Zabulioniui priteistą 13,2 tūkst. eurų kompensaciją. LVAT panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) pernai rugpjūtį priimtą nutartį, kuria direkcijos sprendimas atleisti D.Zabulionį buvo pripažintas neteisėtu dėl procedūrinių pažeidimų.

„Įvertinus D.Zabulionio padarytų pažeidimų pobūdį, spręstina, kad jis piktnaudžiavo tarnyba. Pritaikyta nuobauda – atleidimas iš pareigų – yra proporcinga“, – rašoma LVAT nutartyje.

LVAT teigimu, D.Zabulionis privalėjo deklaruoti ryšius su R.Kurlianskiu, nes jie kėlė interesų konfliktą – verslui atstovaujantys asmenys, tarp kurių buvo R.Kurlianskis, turėjo interesų laimėti Kelių direkcijos konkursus ir to siekė derindami jų sąlygas sau palankia linkme.

„R.Kurlianskis, būdamas koncerno „MG Baltic“, esančio vieninteliu „Mitnijos“ akcininku, viceprezidentu, bei asmeniškai bendraudamas su D.Zabulioniu, buvo taip pat suinteresuotas šių ūkio subjektų laimėjimais, be to, jis buvo tarpininkas, per kurį vykdavo šių asmenų susitikimai, aptarimai, pozicijų derinimai“, – rašoma LVAT nutartyje.

Teismo teigimu, D.Zabulionis, asmeniškai bendraudamas su R.Kurlianskiu, apie tai žinojo ir derino viešųjų pirkimų sąlygas, kad sudarytų galimybes juos laimėti suinteresuotiems asmenims ir taip piktnaudžiavo tarnyba.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) prie Susisiekimo ministerijos sprendimas atleisti buvusį įstaigos direktoriaus pavaduotoją Daivį Zabulionį yra teisėtas. Šis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

„Ilgus dešimtmečius kelių sektoriuje vyko šešėliniai susitarimai, o politinių ir verslo grupių užsakymo vykdymas buvo tapęs priimtina norma. Sulaužėme šią ydingą, valstybę luošinančią praktiką. Teismo sprendimas dėl valstybės tarnybą diskreditavusio asmens yra geriausias įrodymas, kad einame teisingu keliu", – sakė susiekimo ministras Rokas Masiulis.

Galimą tarnybinį nusižengimą LAKD tyrusi komisija pripažino, kad D.Zabulionis šiurkščiai nusižengė valstybės tarnautojo pareigoms ir valstybės tarnautojo etikos principams, diskreditavo valstybės tarnybą, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, todėl negali būti laikomas turinčiu nepriekaištinga reputaciją.

D.Zabulionis pirmą kartą iš Kelių direkcijos dėl įtarimų korupcija buvo atleistas 2017-ųjų kovą, tačiau teismams nutarus, kad direkcija netinkamai atliko jo nusižengimo tyrimą, pernai vasarį jis buvo sugrąžintas į darbą. Nepaisant to, direkcija atnaujino tyrimą ir pernai kovą vėl atleido D.Zabulionį, tačiau šis vėl pasiskundė teismui.

VAAT pernai birželį nurodė, kad Kelių direkcija neturėjo teisinio pagrindo atnaujinti D.Zabulionio nusižengimo tyrimą, be to, ji netinkamai rėmėsi Valstybės tarnybos įstatymo nuostata dėl galimybės skirti tarnybinę nuobaudą trejus metus nuo nusižengimo. VAAT teigimu, šiuo atveju turėjo būti taikomas šešių mėnesių terminas, kuris yra akivaizdžiai praleistas, nes STT nurodė apie D.Zabulionio padarytus galimus pažeidimus 2016 metais.

Tačiau LVAT teisėjų kolegija mano, kad šiuo atveju turi būti taikomas trejų metų terminas.

Su tokiu vertinimu nesutiko teisėjai Arūnas Sutkevičius ir Vaida Urmonaitė-Maculevičienė. Jie pareiškė atskirąją nuomonę, palaikančią VAAT vertinimą dėl maksimalaus termino, per kurį galima skirti nuobaudą už tarnybinį pažeidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius