-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 03

Teismas: deklaruoti gyvenamąją vietą adresu Gedimino pr. 24-40 Vilniaus savivaldybė leido neteisėtai

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusių metų gruodžio 27 d. nusprendė, kad Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimas, pagal kurį gyventojai buvo raginami fiktyviai deklaruoti gyvenamąją vietą bute savivaldybei priklausančiame bute, adresu Gedimino pr. 24–40, yra neteisėtas.
Tokia reklama jau priviliojo 585 vilniečius deklaruoti savo gyvenamąją vietą būtent čia.
Vilniaus savivaldybė reklama viliojo vilniečius deklaruoti savo gyvenamąją vietą būtent čia / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teismo sprendimu, Vilniaus savivaldybė, ragindama nuosavo būsto neturinčius vilniečius fiktyviai deklaruoti gyvenamąją vietą pagrindinėje sostinės gatvėje esančiame bute, viršijo savo įgaliojimus ir pažeidė Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą.

Būtų „iškraustyti“

Sprendimui įsiteisėjus Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimas būtų naikinamas nuo jo priėmimo dienos.

Tuomet visi keli tūkstančiai gyventojų, nuo 2011 m. pabaigos iki dabar deklaravę gyvenantys bute adresu Gedimino pr. 24–40, netektų deklaruotos gyvenamosios vietos. Jiems gyvenamąją vietą tektų deklaruoti iš naujo realiu adresu arba, kaip galima ir dabar, reiktų įsitraukti į neturinčių gyvenamosios vietos apskaitą prie Vilniaus miesto savivaldybės.

Tiesa, Vilniaus savivaldybė turi teisę per keturiolika dienų šį Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Sprendimą skųs

Vilniaus savivaldybės viešųjų ryšių skyriaus specialistas Antonas Nikitinas 15min.lt teigė, kad savivaldybės Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas dar nepasiekė, todėl savivaldybė kol kas nekomentuoja teismo sprendime išdėstytų argumentų.

A.Nikitino teigimu, teismo sprendimą Vilniaus savivaldybė neabejotinai skųs Vyriausiajam administraciniam teismui.
Į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl Vilniaus savivaldybės tarybos nutarimo kreipėsi tuo metu Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje pareigas ėjęs Audrius Skaistys.

Supykdė Seimo pirmininkę

Šis Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimas papiktino ir buvusią Seimo pirmininkę, konservatorę Ireną Degutienę. Rudenį, artėjant Seimo rinkimams, ji pareiškė, kad yra nenormalu, kai rinkėju jos rinkimų apygardoje gali tapti bet kas, be jokios patikros.

Tuomet I.Degutienė ir kitas kandidatas Naujamiesčio apygardoje liberalas Arminas Lydeka kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), prašydami sustabdyti registraciją „vaiduoklių būstinėje”, nes ji gali iškreipti situaciją per rinkimus.

Savo ruožtu Vilniaus savivaldybė aiškino, kad bute daugiausia deklaruojamasi ne dėl rinkimų, o pageidaujant vaikus vesti į miesto centre esančius darželius ir mokyklas.

Per rinkimus – eilės

VRK į kandidatų skundus neatsižvelgė. Seimo rinkimuose ir referendume dėl naujos atominės elektrinės statybų fiktyviems savivaldybės buto gyventojams be apribojimų buvo leista balsuoti Naujamiesčio rinkimų apygardos Gedimino rinkimų apylinkėje. Čia rinkimų dieną šio buto „gyventojams“ aptarnauti buvo pastatytas atskiras stalelis, tačiau ir tai nepadėjo išvengti eilių prie balsadėžių.

Vilniaus savivaldybės tarybos 2011 m. lapkričio pabaigoje priimtu sprendimu savivaldybės butas Gedimino pr. 24–40 buvo skirtas fiktyviam gyvenamosios vietos deklaravimui. Jame panorėjusiems leidžiama deklaruoti gyvenamąją vietą Vilniuje, o sostinės savivaldybė tokiu būdu reiškė norą pasiekti, kad Vilniuje liktų kuo didesnė gyventojų pajamų mokesčio dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius