Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 15 /12:26

Teismas iki pusantrų metų sušvelnino bausmę Sausio 13-osios byloje nuteistam A.Radkevičiui

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį sušvelnino bausmę Sausio 13-osios byloje nuteistam Ukrainos piliečiui Aleksandrui Radkevičiui: vietoje ketverių metų jam paskirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė.
A.Radkevičius su dukra Marija
A.Radkevičius su dukra Marija / Asmeninio archyvo nuotr.

Po Apeliacinio teismo verdikto šis nuosprendis įsiteisėjo.

„Byla bus grąžinta pirmos instancijos teismui, ir bus perduotas nuosprendis vykdymui. Yra sudaryta tarp Lietuvos ir Ukrainos teisinės pagalbos pagalbos sutartis, vadovaujantis ja, bus išsiųsta vykdymui“, – žurnalistams sakė nuosprendį paskelbęs Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Nerijus Meilutis.

Teismas į bausmės įskaitė Graikijoje suėmime praleistus penkis mėnesius – nuo 2021 rugsėjo iki 2022 vasario – todėl realiai A.Radkevičiaus turės kalėti šiek tiek daugiau nei metus.

„Apeliacinis teismas nemato pagrindo keisti bausmės rūšį ir paliko laisvės atėmimo bausmę, kurią A.Radkevičius turi realiai atlikti. (..) Yra įvertintos visos aplinkybes – nusikaltimų pavojingumas, visuomenės interesas, nukentėjusiųjų interesai – visa tai, kas numatyta įstatyme ir teismų praktikoje“, – sakė N.Meilutis.

Pasak teisėjo, teismas nenustatė pagrindo atleisti A.Radkevičiaus nuo baudžiamosios atsakomybės, teisėjai nesutiko su skundo argumentais, kad aukštesniųjų vadų įsakymų vykdymas laikytinas nuteistojo atsakomybę šalinančia aplinkybe.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija taip pat atmetė skundo argumentą, kad ukrainietis nuoširdžiai gailėjosi ir padėjo išaiškinti nusikaltimą, todėl nepripažino esant lenginančių aplinkybių.

Nuteistojo advokatas Arvydas Verpečinskas teismo prašė įskaityti Graikijoje nelaisvėje laukiant ekstradicijos praleistus keturis mėnesius ir konstatuoti, kad nuteistasis bausmę jau atliko.

Anksčiau Sovietų Sąjungos kariuomenėje tarnavęs A.Radkevičius šiuo metu Ukrainos pusėje kovoja su jo šalį užpuolusia Rusija, nuteistasis raštu anksčiau informavo teismą, kad pripažįstą savo kaltę, prašo Lietuvos apeliacinio teismo atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės arba bent sušvelninti bausmę.

BNS nuotr./Aleksandras Radkevičius (kairėje)
BNS nuotr./Aleksandras Radkevičius (kairėje)

Per 1991 metų sausio įvykius A.Radkevičius buvo 23 metų amžiaus kariškis.

Šiuo metu 53-ejų A.Radkevičius Sausio 13-osios byloje buvo už akių pirmos instancijos teismo buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad vairavo tanką, dalyvavusį įvykiuose prie Spaudos rūmų.

„Pirmos instancijos teisme į bylą nebuvo pateikti nuteistąjį charakterizuojantys dokumentai, ir Apeliacinis teismas juos įvertino ir individualizuodamas bausmę ją sumažino“, – teigė teisėjas N.Meilutis, paklaustas, kodėl buvo pakeista bausmė Ukrainos piliečiui.

Pasak jo, teisėjų kolegija vertino argumentų visumą – buvo pateikta nemažai nuteistojo asmenybę charakterizuojančių dokumentų, visi dokumentai, buvo įvertinti, neišskiriant nė vieno – amžius, sveikatos duomenys, užsiėmimai, veikla, teistumų nebuvimas.

Teismui buvo pateikti duomenys, jog nuteistasis buvo sužeistas per kovas su Rusijos remiamais separatistais Ukrainoje 2015-2016 metais, dėl sužeidimų tapo neįgalus.

„Visa tai buvo įvertinta, galbūt tai būtų įvertinęs pirmos instancijos teismas, tačiau jis tokios medžiagos neturėjo“, – sakė N.Meilutis.

Sausio 13-osios byloje A.Radkevičius buvo pripažintas kaltu ir nuteistas pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymą, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimą, kankinimą ar kitokį nežmonišką elgesį su jais ar jų turto apsaugos pažeidimą, taip pat pripažintas kaltu dėl draudžiamos karo atakos ir uždraustų karo priemonių naudojimo.

1991 metų sausio 11-ąją automatais, kulkosvaidžiais ginkluoti sovietų kariai, smūgiuodami kumščiais, baugino prie Spaudos rūmų aktyviai besipriešinančius civilius gyventojus. Tankais atvykusios papildomos sovietų karių pajėgos, tarp kurių buvo ir tanko mechanikas vairuotojas A.Radkevičius, išsirikiavo priešais Spaudos rūmus ir pradėjo pakartotinę Spaudos rūmų ataką, buvo šaudoma tuščiais šoviniais, apie 50 civilinių patyrė akustines ir kitokias traumas.

Ukrainos pilietis pernai buvo sulaikytas Graikijoje, tačiau šios šalies Aukščiausiasis Teismas vasario 9 dieną nusprendė neišduoti jo Lietuvai.

Gruodį A.Radkevičius savo nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Jis turėjo teisę tai padaryti net ir įsiteisėjus sprendimui, nes buvo teisiamas už akių.

A.Radkevičius yra vienas iš 67 nuteistųjų laisvės atėmimo bausmėmis Sausio 13-osios byloje.

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius