Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 09

Teismas: institucijos privalo lytį pakeitusiam asmeniui išduoti kitą dokumentą

Atsakingos institucijos privalo lytį pakeitusiam asmeniui išduoti kitą asmens dokumentą, nors lyties keitimo tvarka Lietuvoje nėra pakankamai reglamentuota, paskelbė Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas.
Pasų išdavimo centras
Pasų išdavimo centras / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Transvestizmas

Teismo sprendimu lytį pakeitusiam asmeniui turi būti pakeistas tiek asmens gimimo liudijimas, tiek asmens kodas, kad jie atspindėtų iš vyriškos į moterišką pakeistą lytį. Tokį sprendimą penktadienį pranešė pats teismas ir Tolerantiško jaunimo asociacija.

Asociacija nurodė, kad asmeniui lytis pakeista praėjusiais metais Tailande.  Sostinės teismas sprendimą priėmė uždarame posėdyje išnagrinėjęs lytį pasikeitusio asmens pareiškimą Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento Civilinės metrikacijos skyriui, Teisingumo ministerijai ir Gyventojų registrų tarnybai dėl įpareigojimo pakeisti civilinės būklės aktų įrašus.

„Pareiškėju A.“ teismo pranešime įvardijamas asmuo prašė įpareigoti išduoti jam asmens dokumentus, kad juose atsispindėtų pareiškėjo dabartinė lytis bei atitinkami vardo ir pavardės įrašai. Minėtų institucijų, kurios byloje buvo suinteresuoti asmenys, atstovai su tokiu prašymu sutiko, tačiau paaiškino, jog nėra nustatyta tokių asmens dokumentų pakeitimo tvarka.  Lietuvoje galimybė pakeisti lytį yra numatyta Civiliniame kodekse, tačiau specialus įstatymas dėl šio klausimo iki šiol nepriimtas. Dėl to Lietuva yra pralaimėjusi bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme. Sostinės teismas nurodė, kad lyties pakeitimas yra faktas, todėl nepakankamas reglamentavimas esminės reikšmės neturi.

„Nagrinėjamuoju atveju pareiškėjo asmens lyties pakeitimas yra konstatuotas faktas, todėl esminės reikšmės pareikšto pareiškimo išsprendimui lyties pakeitimo sąlygų ir tvarkos teisinis nesureguliavimas neturi“, – nurodoma teismo pranešime spaudai.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas visiškai patenkino pareiškėjo reikalavimus ir nurodė pakeisti lyties įrašą, vardą bei pavardę. Pagal teismo sprendimą sostinės savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrius turi pakeisti gimimo įrašo akte lyties, vardo ir pavardės įrašus bei gimimo liudijimo įrašus taip, kad juose atsispindėtų pareiškėjo dabartinė lytis bei atitinkami vardo ir pavardės įrašai.

Tuo metu Gyventojų registro tarnyba prie Vidaus reikalų ministerijos turės pakeisti pareiškėjo asmens kodo įrašus tokiu būdu, kad atitiktų asmens vardo, pavardės ir lyties civilinės būklės aktų įrašų pakeitimus.

„Negaliu apdrausti automobilio, apsigyventi viešbutyje, turėti mobiliojo telefono su abonementinio mokėjimo planu ir t. t. Kiekvieną kartą atsiskaitydama kreditine kortele, turiu aiškintis, jog kreditinė kortelė mano, o ne vogta, įrodinėti priežastis ir po to patirti pažeminimus. Negaliu tinkamai išvykti iš valstybės, kadangi pasas neatitinka mano išvaizdos“, – Tolerantiško jaunimo asociacijos pranešime spaudai cituojama bylą laimėjusi pareiškėja. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius