-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 05

Teismas išnagrinėjo bylą dėl G.Kėvišo atleidimo, sprendimas – rugsėjo 19-ąją

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį išnagrinėjo buvusio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovo Gintauto Kėvišo bylą dėl atleidimo ir po dviejų savaičių – rugsėjo 19-ąją – skelbs sprendimą.
Gintautas Kėvišas
Gintautas Kėvišas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kultūros ministerija sako, kad savo veiksmais G.Kėvišas padarė žalą teatrui ir visuomenės pasitikėjimui teatru, nėra teisinių galimybių grąžinti G.Kėvišą į darbą. O G.Kėvišo advokatai sako, kad terminai nuobaudų skyrimui buvo praleisti ir dirbtinai sukurta situacija atleidimui, jų klientas turi būti grąžintas į pareigas.

Buvo ieškoma formalių būdų, kaip atleisti, o ne realiai ištirti veiksmus.

„Ieškovui buvo taikomi dvigubi standartai. Buvo ieškoma formalių būdų, kaip atleisti, o ne realiai ištirti veiksmus. Ieškovas padarė viską, ką jį įpareigojo įstatymas, jis nusišalino nuo sprendimo priėmimo“, – sakė G.Kėvišui teisme atstovavusi advokatė Ieva Povilaitienė.

Kultūros ministerijos atstovė Roberta Miliutienė teigė, kad biudžetinių įstaigų atstovams keliami ypač aukšti moralės ir etikos reikalavimai, nes jie reprezentuoja šalį, profesionalųjį meną.

„Netoleruotina tokia situacija, veikimas keliose įstaigose kelia interesų konflikto grėsmę. Joks grąžinimas teisiškai yra neįmanomas, nes terminuota darbo sutartis baigėsi šiemet liepos 18 dieną. Asmeniui, neatitinkančiam nepriekaištingos reputacijos reikalavimų, nėra galimybės eiti pareigų“, – sako teigė R.Miliutienė.

Netoleruotina tokia situacija, veikimas keliose įstaigose kelia interesų konflikto grėsmę.

G.Kėvišas į teismo posėdį neatvyko, jam atstovaujančių advokatų teigimu, jis išvykęs į užsienį.

Ieškovas prašo panaikinti dvi jam skirtas nuobaudas – pastabą ir atleidimą iš darbo, priteisti jam vidutinį darbo užmokestį nuo atleidimo iki teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos bei 1 euro neturtinę žalą. G.Kėvišas mano, kad aplinkybių paviešinimas žiniasklaidoje jam padarė žalą.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) liepą nutarė, kad G.Kėvišas, vadovaudamas LNOBT, netinkamai vykdė pareigas, nes nesukontroliavo, kad teatro darbuotojai laiku deklaruotų interesus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija

VTEK pripažino G.Kėvišą šiurkščiai pažeidus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus.

„Šiurkštų pažeidimą VTEK konstatavo todėl, kad tai jau antras kartas šiemet, kai G.Kėvišas pripažįstamas pažeidęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas“, – nurodė Komisija.

Gegužę VTEK nustatė, kad 11 vadovaujančias pareigas teatre einančių darbuotojų interesų nedeklaravo nuo 2012-ųjų rugsėjo, t.y. beveik penkerius metus. Anot VTEK, teatrui vadovavęs G.Kėvišas savo pavaldinius įsakymu įpareigojo deklaruoti privačius interesus tik šių metų balandį – kai komisija jau buvo pradėjusi dėl jų tyrimus.

Anksčiau VTEK yra pripažinusi, kad G.Kėvišas supainiojo viešuosius ir privačius interesus, spręsdamas klausimus, susijusius su sūnaus bendrove „Riverside music LTD“ ir su savo kita darboviete „Vilniaus festivaliai“. Šios aplinkybės taip pat minimos Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėjant bylą dėl G.Kėvišo atleidimo.

G.Kėvišo advokatė I.Povilaitienė sakė, kad ir kitų kultūros įstaigų vadovai dirba kitose darbovietėse, tyrimas dėl jų buvo pradėtas, tačiau sankcijų jau nebus galima taikyti, nes liepą įsigaliojo naujas Darbo kodeksas, jis tokių draudimų nebenumato.

Iš teatro vadovo pareigų G.Kėvišas buvo atleistas birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius