-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 06

Teismas išsprendė ginčą dėl Trakų mieste esančių prieplaukų

Trakų rajono apylinkės teismas išnagrinėjo civilinę bylą pagal Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos ginant viešąjį interesą pareikštą ieškinį, kuriuo buvo ginčijamas Trakų mieste esančių šešių prieplaukų perdavimo Trakų rajono savivaldybei ir atliktos prieplaukų teisinės registracijos teisėtumas.
Trakų rajono apylinkės teismas
Trakų rajono apylinkės teismas / Trakų teismo nuotr.

Byloje taip pat buvo pateikti priešieškiniai, kuriais atsakovai Trakų rajono savivaldybės administracija ir Trakų rajono savivaldybė prašė pripažinti Kultūros paveldo departamento išduotą leidimą demontuoti Trakų rajono savivaldybei priklausančią prieplauką kaip pažeidžiantį Lietuvos Respublikos teisės aktus reglamentuojančius nuosavybės teisių gynimą ir Trakų rajono savivaldybės interesus bei įpareigoti ieškovą Trakų istorinio nacionalinio parko direkciją atstatyti sugriautą prieplauką.

Teismas, išnagrinėjęs bylą ir išanalizavęs aktualius teisės aktus Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos ieškinį atmetė. Teismas konstatavo, kad Trakų rajono savivaldybės tarybos nuosavybėn perduodant Trakų salos ir pusiasalio pilių kultūriniame rezervate bei Galvės ežero hidrografiniame draustinyje esančias prieplaukas viešas interesas pažeistas nebuvo. Teismas nurodė, kad turto, priklausančio valstybei, perdavimas savivaldybės nuosavybėn negali būti vertintinas kaip viešojo intereso pažeidimas, kadangi tiek valstybei, tiek savivaldybei priklausantis turtas valdomas, naudojamas ir juo disponuojama išimtinai siekiant užtikrinti visuomenės interesų užtikrinimą, be to, valdant valstybės ir savivaldybių turtą yra taikomi vienodi kriterijai tiek valstybės institucijoms, tiek savivaldybės institucijoms, joms keliami analogiški reikalavimai.

Teismas taip pat atmetė ir Trakų rajono savivaldybės administracijos ir Trakų rajono savivaldybės priešieškinių reikalavimus. Teismas nurodė, kad reikalavimo dėl leidimo demontuoti prieplauką pripažinimo pažeidžiančiu Lietuvos Respublikos teisės aktus reglamentuojančius nuosavybės teisių gynimą ir Trakų rajono savivaldybės interesus partenkinimas nesukels jokių teisinių pasekmių, be to, neaišku kaip toks sprendimas būtų vykdomas.

Teismas taip pat  konstatavo, kad Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija buvo tik prieplaukos demontavimo darbų vykdymo organizatorė, ji nepriėmė sprendimo griauti prieplaukos ir tuo labiau neatliko tų veiksmų savavališkai, neesant tam jokio pagrindo. Atsižvelgiant į tai, teismas atsakovų reikalavimus įpareigoti Trakų istorinio nacionalinio parko direkciją atstatyti sugriautą prieplauką pripažino nepagrįstais.

Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius