Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 03 /14:13

Teismas įpareigojo Kauno savivaldybę iki vakaro suderinti LGBTQ+ eitynių maršrutą

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) penktadienį po pietų paskelbė, kad šeštadienį Kaune suplanuotos LGBTQ+ eitynės gali vykti Laisvės alėjoje – Kauno savivaldybė iki penktadienio vakaro įpareigota suderinti eitynių maršrutą. Jos atstovai pareiškė sprendimą vykdysiantys, bet dalis atsakomybės už renginio padarinius esą teks teismui.

„Nutarta atsakovo – Kauno miesto savivaldybės administracijos apeliacinį skundą atmesti, pirmosios instancijos teismo sprendimą pakeisti ir įpareigoti atsakovą – Kauno miesto savivaldybės administraciją, iki šiandien 18 valandos suderinti maršrutą“, – 15min teismo sprendimą citavo teismo atstovė Neringa Lukoševičienė.

Eitynių organizatoriai prašė, kad jiems būtų leista eiti Laisvės alėja.

Teisėjas Ramūnas Gadliauskas penktadienį sakė, jog Kauno miesto savivaldybė negali siūlyti kitų maršrutų – turi suderinti maršrutą Laisvės alėjoje.

Anot jo, priimdamas sprendimą teismas įvertino, jog byloje kilęs ginčas dėl vienos iš svarbiausių demokratinių teisių, tai yra – teisės į susirinkimo laisvę.

„Ši teisė, kuri įtvirtinta Konstitucijoje, Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijoje, detalizuota susirinkimų įstatyme, gali būti ribojama tik tiesiogiai Konstitucijoje numatytais pagrindais, negali būti siaurinama, negali valdžios institucijos sudaryti kažkokių dirbtinių kliūčių“, – kalbėjo teisėjas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Gadliauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Gadliauskas

R.Gadliausko teigimu, todėl valdžios ir savivaldos institucijoms, kurios prižiūri susirinkimų organizavimą, tai derina, ir tenka pareiga įrodyti, kad tas susirinkimas sukels tam tikrus pavojus, realias grėsmes arba neproporcingus sunkumus vertybėms, kurios nurodytos Konstitucijoje: visuomenės saugumui, viešajai tvarkai, žmonių sveikatai ir gerovei.

Kauno savivaldybės administracijos argumentai, anot jo, teisėjų kolegijai pasirodė gana abstraktūs, hipotetiški ir kolegijos neįtikino.

„Buvo pateikti argumentai susiję su hipotetine grėsme, kad yra tam tikra visuomenės priešprieša, todėl bus sudėtinga užtikrinti susirinkimo dalyvių saugumą. Laisvės alėjoje vyksta tam tikri statybos, remonto darbai, kurie gali sudaryti problemų eitynių dalyviams, taip pat nurodyta, kad Laisvės alėjoje per mažas pėsčiųjų praėjimo plotas, nes veikia lauko kavinės ir terasos“, – savivaldybės argumentus vardijo teisėjas.

O kas, jei iki penktadienio vakaro nebus suderintas maršrutas?

Teisėjas teigė nemanantis, kad teismo sprendimas – automatinis leidimas vykti eitynėms, tačiau teismo sprendimai kaip šis – įsiteisėjęs po paskelbimo ir neskundžiamas – yra privalomi visiems.

Kauno savivaldybė: suderinsime, bet dalis atsakomybės – teismui

Kauno savivaldybė suderins šeštadienį suplanuotų „Kaunas pride“ eitynių maršrutą, tačiau tai padaryti įpareigojęs teismas prisiima dalį atsakomybės dėl galimų padarinių, sako savivaldybės atstovai.

„Teismo sprendimo nekvestionuojame ir esame pasirengę įvykdyti jo įpareigojimus – suderinti Gegužės 1-osios profesinės sąjungos rengiamų eitynių maršrutą. Svarbu pabrėžti, kad tokia nutartimi didžiąją dalį atsakomybės už galimus renginio padarinius šiuo atveju prisiima pats teismas“, – BNS perduotame komentare sako Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Keras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Keras

Jis teigė, kad savivaldybės atstovai kelis kartus išdėstė savo poziciją, kuri rėmėsi ekspertiniais policijos vertinimais, teismui.

„Manome, kad pareigūnų argumentai teismo nutartyje nėra nuneigti, jog eitynės Laisvės alėjoje kelia realią grėsmę žmonių saugumui“, – teigia savivaldybės atstovas.

„Kaunas pride“ organizatoriai pasveikino teismo sprendimą

„Kaunas pride“ organizatoriai sveikina teismo sprendimą įpareigoti Kauno savivaldybę dar penktadienį suderinti šeštadienį vyksiančių LGBTQ+ eitynių maršrutą ir laukia savivaldybės sprendimo.

Taip turėjo būti iš pat pradžių.

„Vertiname sprendimą pozityviai, taip turėjo būti iš pat pradžių. Galime padėkoti Kauno savivaldybei iš anksto už reklamą ir tikimės, kad savivaldybė pagaliau imsis kalbėtis su mumis ir suderins maršrutą“ – BNS sakė viena renginio organizatorių Viktorija Kolbešnikova.

Ji teigia, kad net jeigu savivaldybė ras kliūčių vykdyti teismo sprendimą, eitynės bus organizuojamos nesibaiminant galimų administracinių nuobaudų, nes „teisė į susirinkimą yra aukščiau“.

Renginio organizatoriai žada visomis išgalėmis siekti užtikrinti dalyvių saugumą, tokį pažadą, ant V. Kolbešnikova, yra davusi ir policiją.

„Policijos pareigūnai irgi sakė, kad saugos eitynes. Mes turime savanorių, kurie prižiūrės eiseną. Mūsų interesas yra LGBT bendruomenė ir palaikantys, o ne tie, kurie priešinasi“, – tvirtino ji.

Lietuvos žmogaus teisių centras penktadienį išreiškė palaikymą eitynėms bei organizatorių išsakytiems reikalavimams, tarp kurių – teisės į santuoką, partnerystę ir įvaikinimą užtikrinimas, mokslu ir žmogaus teisėmis grįstas lytiškumo ugdymas ir kita.

„Džiaugiamės, kad teismas spėjo išnagrinėti Kauno savivaldybės skundą ir taip užtikrinti teisės viršenybę Lietuvoje. Šios eitynės – ne tik konstitucinės susirinkimų teisės įgyvendinimas, bet ir solidarumo išraiška LGBTQ+ bendruomenei, kuri ir toliau susiduria su sistemine diskriminacija, yra verčiama slėpti savo tapatybę, patiria priešiškumą bei neapykantą. Dalyvausime eitynėse ir raginame visus geros valios žmones taip pat dalyvauti — palaikyti tiek LGBTQ+ bendruomenę, tiek demokratiškos, žmogaus teisių idėjomis pagrįstos Lietuvos viziją, kurioje neliks erdvės susirinkimų teisės varžymui, diskriminacijai ir neapykantai“, – išplatintame pranešime cituojama Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė.

Kauno savivaldybė maršruto suderinti nenorėjo

Kaip primena BNS, Kauno savivaldybė birželį nesuderino maršruto LGBTQ+ eitynėms miesto centre, motyvuodama vykdomais infrastruktūros atnaujinimo darbais ir neproporcingai dideliais nepatogumais miestiečiams.

Eitynių organizatoriai šį sprendimą apskundė Regionų apygardos administraciniam teismui ir jis rugpjūčio pradžioje įpareigojo Kauno miesto savivaldybės administraciją suderinti eitynių maršrutą.

Kauno savivaldybė rugpjūčio 26 dieną sprendimą apskundė aukštesnės instancijos teismui, prašydama panaikinti sprendimą ir pareiškėjos Gegužės 1-osios profesinės sąjungos skundą atmesti pilna apimtimi.

Šis skundas turėtų būti nagrinėjamas penktadienį – likus dienai iki pačių eitynių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius