Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 22

Lukiškių kalėjimo iškeldinimas nebus stabdomas

Lietuvos apeliacinis teismas vakar paliko nepakeistą pirmosios instancijos teismo nutartį, kuria atsisakyta taikyti laikinąsias apsaugos priemones byloje dėl Lukiškių tardymo izoliatoriaus–kalėjimo iškeldinimo viešojo konkurso.
Pasivaikščiojimas po Lukiškių kalėjimą
Pasivaikščiojimas po Lukiškių kalėjimą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

 Šis sprendimas reiškia, kad atsakovas Kalėjimų departamentas prie Teisingumo ministerijos neprivalo stabdyti viešojo konkurso dėl iškeldinimo vykdymo.

Teismas pabrėžė, kad dabartinės sąlygos Lukiškių tardymo izoliatoriuje–kalėjime neatitinka teisės aktų reikalavimų, dėl to valstybė patiria išlaidas žalai nuteistiesiems, kurių kalinimo sąlygos buvo pripažintos neatitinkančiomis reikalavimų (izoliatorius yra perpildytas, nuteistųjų (suimtųjų) laikymo sąlygos jame yra netinkamos), atlyginti.

Akivaizdu, kad, pritaikius laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdžius konkursą, Lukiškių tardymo izoliatoriaus–kalėjimo iškėlimo iš sostinės centro įgyvendinimas užsitęstų.

Valstybės interesai aukščiau verslo

Todėl teismas, spręsdamas klausimą dėl laikinųjų apsaugos priemonių, manė, jog šiuo atveju vertybinis prioritetas turi būti teikiamas Lukiškių tardymo izoliatoriaus–kalėjimo iškėlimo iš Vilniaus centro projekto netrukdomam vykdymui nedelsiant, o ne privačiam ieškovų „City Service“ ir „Realco statyba“ interesui dalyvauti konkurse ir galimai jį laimėti.

Teismas kartu pabrėžė, kad ieškovui palankaus teismo sprendimo atveju bendrovė įgytų teisę reikalauti žalos, atsiradusios dėl perkančiosios institucijos neteisėtų sprendimų, atlyginimo ir tokiu būdu apgintų savo teises ir ekonominį interesą dalyvauti konkurse ir jį galimai laimėti.

Teismas sutiko su pirmosios instancijos teismo argumentu, kad iškeldinimo projektas yra svarbus valstybei ekonomine, socialine ir visuomenės saugumo prasme, o dėl konkurso sustabdymo galinčios kilti pasekmės savo esme būtų sunkesnės nei tos, kurios kiltų konkurso procedūrų nestabdant.

Primename, kad ieškovai „Citu Service“ ir „Realco statyba“ ieškinyje Kalėjimų departamentui prašo įpareigoti perkančiąją organizaciją organizuoti neskelbiamas derybas su visais trimis dalyviais, o ne dviem, kaip nutiko po ieškovų pašalinimo iš konkurso, taip pat panaikinti kitus administracinius su konkursu susijusius sprendimus.

Taip pat ieškovai prašė pritaikyti šioje byloje laikinąsias apsaugos priemones – įpareigoti atsakovą sustabdyti konkurso vykdymą. Lietuvos apeliacinis teismas jas taikyti atsisakė.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius