Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 04

Teismas neleido patriotinių eitynių organizatoriams kovo 11 d. žygiuoti Gedimino prospektu

Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė sprendimą dėl Kovo 11-osios eitynių sostinės Gedimino prospekte.
Eitynių akimirka
Eitynių akimirka / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Teismas pirmadienio popietę atmetė patriotinių organizacijų atstovų skundą kaip nepagrįstą. Teismo vertinimu, Gedimino prospektu kovo 11 d. patriotams žygiuoti neleidusi savivaldybė turėjo tokią teisę.

Bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija, kurią sudarė Rosita Patackienė (pirmininkė, pranešėja), Irena Paulauskienė ir Arūnas Dirvonas, vadovavosi atsakovų argumentais, kad savivaldybė dar 2012 m. spalio 3 d. rezervavo kai kurias Vilniaus viešąsias erdves 2013 m. kovo 11 d. valstybinės reikšmės renginiams, tarp jų – ir pagrindinę sostinės gatvę.

Teismo sprendime pabrėžiama, kad neleisdama žygiuoti Gedimino prospektu, valdžia iš principo neuždraudė šio patriotinio renginio.

Eitynių organizatoriams siūloma rinktis kitas istorines Vilniaus miesto vietas, tinkančias patriotiniam kovo 11 d. maršui.

Kaip žinoma, pareiškėjai šioje byloje – Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga (LTJS) ir Lietuvių tautinis centras – buvo apskundę Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT) Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą neleisti Kovo 11-ąją (Nepriklausomybės atkūrimo dieną) patriotiškai nusiteikusiems piliečiams žygiuoti Gedimino prospektu.

Vilniaus valdžia siūlė eitynes perkelti į Upės gatvę.

Apie eitynių rengėjų ginčą su miesto valdininkais 15min.lt išsamiai pasakojo ankstesnėse publikacijose (žr. susijusius straipsnius).

LTJS pirmininkas Julius Panka portalui 15min.lt yra prasitaręs, kad negavus oficialaus savivaldybės leidimo, kovo 11 d. Gedimino prospekte gali vykti nesankcionuotas patriotų renginys: „Jei savivaldybės sprendimas nebus atšauktas, Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga ir Lietuvių tautinis centras eitynių neorganizuos ir neprisiims atsakomybės. Jei jos vyks, nebent fizinių asmenų iniciatyva. Nė vienas įstatymas ar savivaldybė negali uždrausti geros nuotaikos, patriotiškai nusiteikusiam žmogui pereiti per prospektą su vėliava.“

Pirmadienį po posėdžio J.Panka šį teismo sprendimą įvertino kaip Lietuvos demokratijai iškilusį pavojusį. LTJS lyderis svarstė, kad teismas neuždraudė fiziniams asmenims kovo 11 d. ateiti su vėliavomis ir žygiuoti Gedimino prospektu, nors ir nebus organizacijos, kuri eitynes oficialiai koordinuotų.

15min.lt primena, kad pernai nacionalistai turėjo leidimą ir gausiai susirinkę 2012 m. kovo 11 d. su vėliavomis žygiavo pagrindiniu Vilniaus prospektu (žr. susijusią galeriją).

Šiandienis VAAT sprendimas dar neįsiteisėjo, jis gali būti apskųstas aukštesnės instancijos Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, priiminėjančiam galutinius ir neskundžiamus verdiktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius