-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 12 /13:53

Teismas nutraukė buvusio KOP vado A.Navicko nušalinimo bylą

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį nutraukė bylą dėl buvusio Karinių oro pajėgų (KOP) vado pulkininko Audronio Navicko nušalinimo nuo pareigų.
Pulkininkas Audronis Navickas teisme
Pulkininkas Audronis Navickas teisme / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Teismas paskelbė, kad objektyviai nebėra galimybės įpareigoti Krašto apsaugos ministeriją grąžinti pareiškėją į pareigas, nes tai jau buvo padaryta šiemet vasario 10 dieną priimtu sprendimu.

„Todėl ginčijamas įsakymas neteko teisinės galios ir nėra pagrindo antrą kartą įpareigoti atsakovą atlikti tuos pačius veiksmus“, – paskelbė teismas.

Teismas taip pat konstatavo, kad A.Navickas nenurodė objektyviai pagrįstų argumentų, leidžiančių daryti išvadą, kad ginčijamas įsakymas, net ir grąžinus pareiškėją į pareigas, jam dar sukelia teisines pasekmes.

„Nors A.Navickas teigia, kad panaikinus ginčijamą įsakymą būtų paneigta visuomenėje susidariusi nuomonė dėl jo galimai neteisėtų veiksmų, teismas akcentuoja, kad reputacijos pažeidimo ar dėl to kilusios neturtinės žalos klausimas nėra šios bylos nagrinėjimo dalykas“, – paskelbė teisėja Mefodija Povilaitienė.

Pasak jos, nutartis dėl bylos nutraukimo per 7 dienas dienas gali būti skundžiama Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Nė viena iš šalių į sprendimo paskelbimą teisme pirmadienį neatvyko.

Krašto apsaugos ministerija yra teigusi, kad A.Navickas nevykdė pernai vasarį Gynybos resursų tarybos sprendimo neremontuoti karinių sraigtasparnių Rusijoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Pulkininkas Audronis Navickas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Pulkininkas Audronis Navickas

Šiemet jis buvo grąžintas į pareigas ir po to neilgai trukus atleistas. Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis kariuomenės vado siūlymu A.Navicką atleido iš profesinės karo tarnybos.

Kreipdamasis į teismą A.Navickas prašė jam priteisti nesumokėtą vidutinį tarnybos atlyginimą – po 127 eurus už kiekvieną dieną nuo įsakymo priėmimo iki teismo sprendimo įvykdymo. Jis taip pat prašė priteisti maistipinigius – po 5,4 euro už kiekvieną priverstinio nebuvimo tarnyboje dieną. Teisme šių reikalavimų pareiškėjas atsisakė, nes jis buvo grąžintas į pareigas, jam sumokėtas atlyginimas bei delspinigiai.

Sprendimas atleisti KOP vadą priimtas atsižvelgus į karinės žvalgybos vertinimą, kad pulkininkas menkino krašto apsaugos ministrą, kariuomenės vadą, siekė diskredituoti krašto apsaugos sistemą, skelbė Krašto apsaugos ministerija.

Sraigtasparnių „Mi-8“ siuntimas remontui į Rusiją pernai buvo sustabdytas paskutinėje stadijoje, jis praėjo kelių krašto apsaugos sistemos pareigūnų filtrus. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos teigimu, sraigtasparnių remontas Rusijoje būtų kirtęsis su Europos Sąjungos (ES) sprendimais dėl sankcijų Maskvai ir Lietuvos užsienio politika.

Dabar KOP vado pareigas eina Dainius Guzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius