-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 03

Teismas nutraukė bylą šiaulietei, kuri neklausė policijos, stodama prieš liepų kirtimą

Šiaulių apylinkės teismo nutarimas – prie medžio prisirišusi moteris norėjo išsaugoti medžius, o ne padaryti visuomenei pavojingą nusikaltimą, už kurį ją reikėtų bausti.
Žmonės susirinko ginti Lukiškių aikštės liepų
Asociatyvi iliustracija: žmonės dažnai susirenka ginti kertamų medžių. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose priimtas nutarimas administracinio nusižengimo byloje dėl Šiaulių rajono gyventojos Reginos Žemaitės, kuri pėsčiųjų gatvėje, aptvertoje teritorijoje, prisirišusi prie medžio, nevykdė policijos reikalavimų. Teismas nutraukė administracinio nusižengimo bylą, nes padaryta veika neturi administracinio nusižengimo požymių.

„Darytina išvada, kad Reginos Žemaitės veikoje nėra kaltės, jos valia buvo sutelkta ne į pavojingos veikos padarymą, o į laikiną medžių išsaugojimą nuo iškirtimo, – sako administracinę nusižengimo bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Bronius Vinciūnas. – Todėl nesant R.Žemaitės veikoje kaltės, administracinio nusižengimo teisena nutrauktina.“

R.Žemaitė buvo įsitikinusi, jog savo veiksmais siekia visuomenei naudingo rezultato, kad vykdo Želdinių įstatyme įtvirtintą nuostatą, jog fiziniai ir juridiniai asmenys neturi leisti neteisėtų veiksmų ar neveikimo, jeigu dėl to želdynai ir želdiniai galėtų būti sunaikinti ar pažeisti, kartu reiškia ir įstatymu jai deleguotą pareigą – neleisti iškirsti bulvare dar likusių neiškirstų medžių.

R.Žemaitė, kaip ir kiti su ja buvę asmenys, siekė, kad nebūtų vykdomi medžių kirtimo darbai, kol nebus gautas Šiaulių miesto savivaldybės administracijos atsakymas dėl jų pateikto reikalavimo, ar priimtas teisingas sprendimas dėl medžių išsaugojimo miesto bulvare. Nes pasitraukus iš įvykio vietos, nukirtus medžius, jau neliktų galimybės atlikti kokybišką jų būklės ekspertizę, atkurti buvusią situaciją.

R.Žemaitė pagal jai surašytą administracinio nusižengimo protokolą buvo kaltinama tuo, kad 2019 m. spalio 22 d. Vilniaus g., Šiauliuose, nevykdė teisėtų Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato uniformuotų pareigūnų, vykdančių teisėtas policijos pareigas, reikalavimų-nurodymų atsirišti nuo medžio ir išeiti iš aptvertos teritorijos, paženklintos specialiais ženklais, t. y. buvo kaltinama padariusi administracinį nusižengimą dėl teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymo.

Nutarimas per 20 d. nuo patvirtinto nuorašo išsiuntimo (įteikimo) gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui, apeliacinį skundą paduodant per bet kuriuos šio apylinkės teismo rūmus, rašoma Šiaulių apylinkės teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Nijolės Damulės penktadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius