-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 13

Teismas paliko 2,2 tūkst. eurų baudą portalui „Mūsų TV“ už dezinformacijos platinimą

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusią savaitę atmetė interneto svetainės „Mūsų TV“ skundą ir paliko galioti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) sprendimą skirti jai 2,2 tūkst. eurų baudą už dezinformacijos platinimą.
Julius Kalinskas/BNS nuotr.
Julius Kalinskas/BNS nuotr.

Teismas nurodė, kad viešosios įstaigos „Mūsų TV“ supranta ir atsako, kokį turinį renkasi ir įkelia į savo interneto svetainę.

Anot teismo, šioje interneto svetainėje atitinkama audiovizualinė medžiaga, tai yra programos, yra atrenkama, susisteminama ir siūloma žiūrovams – interneto svetainės lankytojams – pagal pareikalavimą.

„Programose, kurios nurodytos LRTK atliktos stebėsenos akte ir priimtame sprendime, dalyvauja „Mūsų TV‘ dalininkas Vaidas Žemaitis Lėkštutis, todėl VšĮ „Mūsų TV“ turi suvokti, kokią informaciją (t. y. dezinformaciją) platina“, – nurodoma pranešime.

Teismas taip pat pabrėžė, kad LRTK savo sprendime pagrįstai konstatavo, kad „Mūsų TV“ skleidė ne tikrovės neatitinkančią informaciją, o dezinformaciją, nes paskelbtos komisijos stebėsenos akte aprašytos programos buvo patalpintos interneto svetainėje musutv.lt sąmoningai, tyčia ir suvokiant, kad tai yra dezinformacija.

Teismas nenustatė jokio pagrindo, kad viešoji įstaiga, kaip viešosios informacijos rengėja, galėtų būti atleidžiama nuo atsakomybės.

Bauda viešajai įstaigai skirta pernai spalio 19 dieną už dezinformacijos platinimą interneto svetainėje musutv.lt.

Atlikusi interneto svetainės musutv.lt stebėseną, LRTK nustatė, kad joje buvo skleidžiama informacija, pažeidžianti Visuomenės informavimo įstatymą, tai yra, joje buvo platinama dezinformacija.

Anot komisijos, svetainėje paskelbtuose reportažuose jų dalyviai siekė formuoti palankią nuomonę Rusijos ir Baltarusijos vykdomos užsienio politikos atžvilgiu, diskredituojant Lietuvos valdžios institucijas, jų teisėtumą, nepriklausomumą ir demokratiškumą.

Taip pat buvo šališkai atsiliepiama apie įvykius Donecke ir Luhanske, iš esmės kvestionuojant Ukrainos suverenitetą ir jos teritorinį vientisumą, pateisinant Rusijos karinę agresiją minėtose srityse.

Pasak pranešimo, buvo siekiama žiūrovams sudaryti įspūdį, jog kariniame konflikte su Rusija, Ukraina yra agresorė, kuri kryptingai naudoja karinius veiksmus prieš civilius gyventojus. Reportažuose ryškus Rusijoje naudojamas informacinis naratyvas esą valdžią Ukrainoje yra perėmę fašistai, naciai.

Taip pat buvo pabrėžiamas Lietuvos priklausomumas kitų valstybių atžvilgiu bei savarankiškumo stoka, NATO šalių vyriausybių užsienio politika ir veiksmai pateikiami kaip kurstantys karą ir nesantaiką Rytų Europoje.

Pasiaiškindama viešoji įstaiga tvirtino, kad LRTK minimi reportažai nėra jos turinys, o ji neatsako už kitų publikuotą turinį. Anot jos, už tikrovės neatitinkančios informacijos paskelbimą atsako tas, kas pirmas paskleidė tokią informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius