Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 13

Teismas paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį korupcija kaltintiems teisininkams

Apeliacinis teismas penktadienį paskelbė, kad palieka galioti išteisinamąjį nuosprendį dviem Kauno prokurorams ir advokatui. Prokuratūros skundas atmestas.
Išteisinamojo nuosprendžio paskelbimas
Vida Viduolienė ir Ričardas Lilas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šioje byloje kaltinimų buvo sulaukęs buvęs Kauno apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Juozas Bagdonavičius, Kauno apylinkės prokurorė Vida Viduolienė bei advokatas Ričardas Lilas.

Prokuroras J.Bagdonavičius ir advokatas R.Lilas buvo kaltinami prokurorei V.Viduolienei perdavę alkoholinio gėrimo butelį, kad ji leistų advokatui susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir pateikti prašymą reikalingai ekspertizei skirti.

Tačiau bylą nagrinėjant teisme nustatyta, kad V.Viduolienei perduotas alkoholinio gėrimo butelis buvo R.Lilo, kaip buvusio kolegos, atneštos vaišės po neseniai įvykusių jo dukters vestuvių.

Apeliacinis teismas paskelbė, kad R.Lilo ir V.Viduolienės atžvilgiu nebuvo sankcionuoti jokie operatyviniai veiksmai.

Teismas taip pat konstatavo, kad netoleruotinos situacijos, kai toliau sankcionuojami veiksmai, kai nepasitvirtina operatyvinė informacija. 2012 metų sausį pradėti operatyviniai veiksmai buvo toliau sankcionuojami iki tų pačių metų rugsėjo.

„Pokalbio metu, kuris slaptai buvo įrašinėjamas ir filmuojamas, buvo užfiksuoti žodžiai – „ragaišis“, „lauktuvės“, kurie patvirtina, kad alkoholinis gėrimas buvo perduotas ne už pažadus prokurorės kuruojamoje baudžiamojoje byloje, o draugiškos vaišės, likusios po minėtos šventės“, – yra nustatęs Vilniaus apygardos teismas.

Nuosprendžiu yra konstatuota, kad nepasitvirtino duomenys, jog pareigūnai davė kyšį V.Viduolienei už pažadą atlikti ar neatlikti tam tikrus veiksmus, taip pat nėra duomenų, kad V.Viduolienė priėmė kyšį.

Prokurorė organizavo ir kontroliavo R.Lilo ginamojo ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

„Teisingumas Lietuvoje yra, tikėjomės. Ne visi prokurorai pasirodo, yra lygūs. Vienus galima penkerius metus nepagrįstai tampyti po teismus. Mes prašėme kad dėl prokuroro A.Mirnyj būtų atliekamas tarnybinis patikrinimas. Matyt, kad šitas dalykas nusitemptų, buvo prašytas apeliacinis skundas. Tokia mano nuomonė“, – žurnalistams Apeliaciniame teisme sakė V.Viduolienė.

Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras Andrejus Mirnyj šioje byloje Apeliaciniam teisme palaikė kaltinimą ir buvo apeliacinio skundo autorius.

J.Bagdonavičius dabar dirba eiliniu prokuroru Kauno apylinkės prokuratūroje.

V.Viduolienė anksčiau yra sakiusi, kad jo manymu, „STT ir prokuratūros rankomis“ buvo susidorota su jos kolega J.Bagdonavičiumi – jo kabinete įrengta slapta pasiklausymo aparatūra, motyvuojant, kad jis ima kyšius. Pareigūnas buvo sekamas devynis mėnesius.

STT medžiagą persiuntė Generalinei prokuratūrai dėl galimų prokuroro tarnybinių pažeidimų. Tuometinis generalinis prokuroras D.Valys pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Kai byla buvo nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras prašė išteisinti visus tris teisininkus. Tačiau teismui pernai balandį priėmus išteisinamąjį nuosprendį, jis prokuratūros buvo apskųstas.

Apeliacino teismo sprendimas nėra galutinis – šalys dar gali rašyti skundus Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius