-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 09

Teismas panaikino prokurorui J.Rėksniui skirtą papeikimą

Antradienį Vilniaus apygardos administracinis teismas panaikino generalinio prokuroro įsakymu skirtą tarnybinę nuobaudą – papeikimą – Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiajam prokurorui Juliui Rėksniui, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Julius Rėksnys
Julius Rėksnys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuobauda prokurorui buvo skirta už jo pasisakymą 2019 m. gegužės 29 d. Seimo komisijoje dėl galimos neteisėtos įtakos ir poveikio Lietuvos politikams, valstybės tarnautojams ir politiniams procesams Lietuvoje.

Prokurorų etikos komisija, išnagrinėjusi pateiktą medžiagą, priėmė 2019 m. rugpjūčio 30 d. išvadą, kurioje konstatavo, kad prokuroras J.Rėksnys, paminėdamas Seimo komisijai susitikimo su Druskininkų meru Ričardu Malinausku faktą ir jo metu aptartą teisinį procesą dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro, nebūdamas minėto teisinio proceso dalyvis ir remdamasis iš esmės vien tik R.Malinausko pasakojimu, reikšdamas abejones dėl proceso pagrįstumo ir šališkumo, pažeidė Prokurorų etikos kodekso nuostatas, ir pasiūlė skirti tarnybinę nuobaudą – papeikimą.

Generalinis prokuroras 2019 m. rugpjūčio 30 d. rezoliucija pritarė šios išvados konstatuojamosios dalies teiginiui, kad pareiškėjas pažeidė Prokurorų etikos kodekso reikalavimus, ir sutiko su siūlymu paskirti pareiškėjui tarnybinę nuobaudą – papeikimą.

Teismas konstatavo, kad nagrinėjamu atveju pareiškėjo tarnybinio nusižengimo paaiškėjimo diena laikytina 2019 m. rugpjūčio 30 d., kai buvo priimta komisijos išvada. Atsižvelgęs į tarnybinės atsakomybės taikymo termino išaiškinimus, teismas konstatavo, kad generalinis prokuroras galėjo skirti nuobaudą iki 2020 m. vasario 29 d. įskaitytinai, tačiau ji buvo paskirta 2020 m. balandžio 3 d., t. y. praleidus įstatyme nustatytą 6 mėnesių nuobaudos skyrimo terminą.

Nagrinėjamu atveju nustačius, kad tarnybinė nuobauda pareiškėjui paskirta praleidus Prokuratūros įstatyme nustatytą imperatyvų 6 mėnesių terminą tarnybinei nuobaudai paskirti, šis termino praleidimas teismo vertintas kaip esminis tarnybinės nuobaudos skyrimo procedūros pažeidimas. Todėl teismas konstatavo, kad tarnybinė nuobauda pareiškėjui paskirta praleidus Prokuratūros įstatyme nustatytą imperatyvų 6 mėnesių terminą tarnybinei nuobaudai paskirti ir tai yra teisinis pagrindas panaikinti generalinio prokuroro įsakymą dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius