-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 25

Teismas panaikino teistumą buvusiam Seimo nariui A.Sacharukui

Vilniaus miesto apylinkės teismas panaikino teistumą už piktnaudžiavimą nuteistam buvusiam Seimo nariui Aleksandrui Sacharukui. Į teismą kreipęsis buvęs politikas nurodė, kad paskirtą 1882 eurų baudą sumokėjo dar 2017 metų birželį, nuo 2018 metų dirba bendrovėje plėtros vadovu, turi nuolat vykti į užsienio valstybes ieškoti naujų rinkų, partnerių Europoje, Azijoje, JAV, palaikyti ryšius su jau esamais partneriais.
Teismo posėdyje
Aleksandras Sacharukas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Teistumas itin apsunkina vykimą į tam tikras užsienio valstybes, nes reikia nurodyti teistumo faktą siekiant gauti vizą ar leidimą įvažiuoti į šalį“, – teigė A.Sacharukas.

Jis teismui nurodė, kad po nuosprendžio nėra įvykdęs nei administracinio nusižengimo, nei baudžiamosios veikos, turi šeimą, teigiamai charakterizuojamas.

Teismo posėdyje prokurorė prašė prašymą tenkinti.

Pasak teismo, A.Sacharukas laikomas turinčiu teistumą trejus metus po bausmės atlikimo. Skirtą baudą jis sumokėjo 2017 metų birželį, todėl laikytina, kad bausmę atliko 2017 metų birželį, teistumo termino pabaiga yra 2020 metų birželio 14 diena. Prašymo nagrinėjimo metu yra suėję daugiau kaip pusė teistumo termino.

Spręsdamas klausimą dėl teistumo panaikinimo A.Sacharukui, teisėjas Valerijus Laušas atsižvelgė į tai, kad eksparlamentaras dirba, yra bendrovės plėtros vadovas, charakterizuojamas teigiamai, pasižymi sąžiningumu, drausmingumu, pareigingumu, pagarbiai bendrauja su kolegomis ir vadovybe, drausminių nuobaudų neturi, vertinamas partnerių, klientų ir įmonės darbuotojų dėl sąžiningumo, atkaklumo, darbštumo, atsakingo požiūrio į darbą, užsibrėžtų tikslų pasiekimo, yra itin žingeidus, nuolatos kelia savo kvalifikaciją, nepadarė naujų nusikaltimų.

„A.Sacharuko siekis palaikyti ryšius su jau esamais užsienio partneriais, užtikrinti įmonės nuolatinę plėtrą į užsienio rinkas, ieškoti strateginių partnerių visame pasaulyje, kurių paieškai kliūtį sudaro neišnykęs teistumas, laikytina esminiu argumentu dėl teistumo panaikinimo“, – rašoma praeitą savaitę priimtoje teismo nutartyje.

Teismas taip pat atsižvelgė, kad buvusio politiko baudžiamasis procesas truko gana ilgą laiką – vien teisminis nagrinėjimas iki nuosprendžio įsiteisėjimo vyko nuo 2014-ųjų iki 2017-ųjų vidurio, kasacine tvarka byla baigta nagrinėti 2018 metais.

Atsižvelgęs į visas minėtas aplinkybes teismas padarė išvadą, kad teistumo instituto tikslai yra pasiekti, todėl teistumas A.Sacharukui naikinamas.

Buvęs Seimo narys baudžiamosios bylos sulaukė už balsavimą už kitą tuometinį Seimo narį Liną Karalių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Karalius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Karalius

Dėl dokumentų suklastojimo byla nutraukta suėjus senačiai.

Anksčiau A.Sacharukas buvo išteisintas dėl visų kaltinimų. Tačiau Aukščiausiasis Teismas pirmą kartą gavęs bylą grąžino ją nagrinėti iš naujo.

2016 metų gruodį kasacinės instancijos teismo teisėjai paskelbė, kad A.Sacharuko išteisinamasis nuosprendis pagrįstas neteisiniais argumentais – A.Sacharukui palankiuose sprendimuose daug dėmesio skiriama teiginiui, kad Seime buvo susiformavusi praktika balsuoti už kitus Seimo narius.

Bylos duomenimis, 2010 metais A.Sacharukas neteisėtai įgijo ir laikė bei panaudojo frakcijos kolegos L.Karaliaus Seimo nario pažymėjimą, užsiregistravo Seimo narių registracijos protokole, balsavo už įvairų įstatymų projektų pakeitimus L.Karaliaus vardu. L.Karalius tuo metu buvo išvykęs į Aziją. Už šį nusižengimą A.Sacharukui ir L.Karaliui Seime surengta apkalta. Po balsavimo L.Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A.Sacharukui kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

Nuteistasis piktinosi, kad panašiai elgėsi ir kiti Seimo nariai, tačiau jie nebuvo baudžiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius