Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 03

Teismas pradėjo nagrinėti K.Prunskienės skundą dėl Liustracijos komisijos sprendimo pripažinti ją bendradarbiavus su KGB (atnaujinta 18.00 val.)

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti ekspremjerės, naujai steigiamos Lietuvos liaudies sąjungos pirmininkės Kazimiros Prunskienės prašymą panaikinti Liustracijos komisijos sprendimą pripažinti ją bendradarbiavus su KGB.
Kazimiera Danutė Prunskienė
Kazimiera Danutė Prunskienė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Į posėdį atvyko tiek K.Prunskienė su palyda, tiek Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo komisijos (vadinamosios Liustracijos komisijos) pirmininkas Algimantas Urmonas. Byla nagrinėta uždarame posėdyje.

Liustracijos komisijos vadovas po beveik 4 valandas trukusio teismo posėdžio BNS sakė, kad teismas atmetė jo prašymą apklausti 15 liudytojų.  A.Urmono teigimu, jo vadovaujama komisija, pripažindama politikę bendradarbiavus su KGB, vadovavosi faktais, nagrinėjo šį klausimą sąžiningai ir objektyviai.

„K.Prunskienė nesutiko su mūsų vertinimu. Pasakiau, kad komisijos nariai skaitė bylą skirtingai, ir haliucinacijos negali būti visiems iš karto – bendrą sprendimą priėmė. Mes vadovavomės faktine medžiaga ir darėme sprendimus ne pagal kažkieno subjektyvius samprotavimus“, – kalbėjo jis. 

Tuo metu K.Prunskienė BNS kartojo, kad komisija neturinti jokių faktų, tik prielaidas, o jos pirmininkas teismo posėdyje esą melavo, blefavo ir interpretavo.

„Apgailėtinai atrodė meluojantis, improvizuojantis žmogus, iš nieko darantis įvykį. Nejauku buvo girdėti žmogų, profesorių, kai jis politikuoja, blefuoja. (...) Jis bandė dengtis VSD (Valstybės saugumo departamento – BNS) vardu, kviesti kaip trečiąją pusę. Absoliučiai aiški jo nuostata – blefavimas kalbant apie faktus“, – tikino ji.

Politikės teigimu, advokatai nei jai, nei A.Urmonui posėdyje neatstovavo.

„Maniau, kad advokatas nereikalingas kalbant apie žinomus mano gyvenimo dalykus, o ne kuriant pasakas, kaip darė mano oponentas“, – aiškino ekspremjerė.

Bylą planuota atversti sausio pradžioje, tačiau tuomet jos nagrinėjimas atidėtas, kadangi, pasibaigus įgaliojimų laikui, nuo sausio 4 dienos atleistas bylą turėjęs nagrinėti VAAT teisėjas Petras Viščinis.

Paskirta nauja teisėjų kolegija šiai bylai nagrinėti: Jūratė Marija Strumskienė, Henrikas Sadauskas ir Ernestas Spruogis.  Liustracijos komisijos sprendimą, kuriuo K.Prunskienė pripažinta slapta bendradarbiavusi su KGB, politikė yra pavadinusi politiniu spektakliu.

Sausį teisme K.Prunskienė BNS sakė, kad „Liustracijos komisija neturi jokio teisinio pagrindo priimti tokį sprendimą, nebent politinių motyvų“. Ji tvirtino pateikusi VAAT papildomų įrodymų, kad Liustracijos komisijos teiginys, jog jos bendradarbiavimo su KGB byla peržiūrėta remiantis naujomis aplinkybės, esantis nepagrįstas.  Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo komisija praėjusių metų rugsėjį vienbalsiai pripažino K.Prunskienę bendradarbiavus su KGB, vykdžius žvalgybos, kontržvalgybos ir ideologinės žvalgybos užduotis.

Komisija vadovavosi Aukščiausiojo Teismo prezidiumo nutarimu, kuris 1992-aisiais paliko galioti K.Prunskienei nepalankų šio teismo Civilinių bylų kolegijos sprendimą.  Tuo metu pati ekspremjerė vadovaujasi jai palankiu Vilniaus apygardos teismo verdiktu. 2003 metų pavasarį šis teismas paskelbė nesant įrodymų, kad K.Prunskienė slapta bendradarbiavimo su KGB. Politikė tvirtina, kad Liustracijos komisija negalėjo pakeisti teismo sprendimo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius