-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas pradės nagrinėti E. Švenčionienės, K. Juraičio ir V. Ivanovo bylą

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį numato pradėti nagrinėti likviduoto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ steigėjų Erikos Švenčionienės ir Kazimiero Juraičio bylą dėl galimo padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą, taip pat dėl viešo pritarimo tarptautiniams ir sovietų nusikaltimams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo.
Erika Švenčionienė, Dmitrijus Glazkovas, Kazimieras Juraitis
Erika Švenčionienė, Dmitrijus Glazkovas, Kazimieras Juraitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kartu su jais bus teisiamas ir buvęs „Jedinstvo“ lyderis, Lietuvoje gyvenantis Rusijos pilietis 76 metų Valerijus Ivanovas. 

Šį ikiteisminį tyrimą 2022 metų rugpjūtį pradėjo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai, įvertinę turimą informaciją, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl veikimo prieš Lietuvą, jį organizavo ir kontroliavo.

Tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, bendradarbiaujant su Valstybės saugumo departamentu.

Kaip pernai gruodį skelbė Generalinė prokuratūra, per ikiteisminį tyrimą surinkti duomenys leidžia pagrįstai teigti, kad likviduotos asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ nariai, kaltinamieji, E. Švenčionienė ir K. Juraitis, veikdami bendrininkų grupėje, 2022 metais ne kartą Lietuvoje, Baltarusijoje ir Rusijoje padėjo Rusijai ir Baltarusijai bei jų organizacijoms veikti prieš Lietuvą.

E. Švenčionienė taip pat kaltinama viešu pritarimu tarptautiniams nusikaltimams, SSRS nusikaltimams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo.

Tyrimo duomenimis, ji, veikdama kartu su kaltinamuoju V. Ivanovu, šių metų  pradžioje dalyvavo laidoje apie Sausio 13-oios įvykius.

Baudžiamasis kodeksas už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki septynerių metų.

Šią baudžiamąją bylą sudaro 28 tomai dokumentų.

Anksčiau baigiant bylą BNS kalbinti E. Švenčionienė ir K. Juraitis neigė savo kaltę dėl pareikštų kaltinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius