Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 27

Teismas rado priešnuodį Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos vilkintojams – Viktorui Uspaskichui ir kitiems kaltinamiesiems skyrė valdiškus advokatus

Didžiąją Darbo partijos bylą itin klampiai nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas ieško būdų, kaip paspartinti dar 2008 metais pradėtą procesą.
Aštuonis narius Vilniaus taryboje turinčios Darbo partijos vedlys ėmėsi diriguoti Vilniaus valdžiai.
V.Uspaskichas

Pirmadienio rytą Vilniaus apygardos teismas paskelbė apie bandymą rasti priešnuodį Darbo partijos (DP) juodosios buhalterijos bylos vilkinimui. Bylą nagrinėjančios kolegijos pirmininkė informavo, kad dar vasario 20 dieną buvo priimta nutartis, jog kaltinamiesiems Viktorui Uspaskichui ir kitiems teisiamiems asmenims teismas skyrė valdiškus advokatus.

Tuo siekiama išvengti bylos vilkinimo dėl dažnai besikeičiančių ar dėl įvairių priežasčių į posėdžius neatvykstančių privačių gynėjų.

Nutartyje pažymima, kad valstybės teikiamos teisinės pagalbos atstovų įtraukimas į šią bylą naudingas ir patiems teisiamiesiems, tai padės užtikrinti nešališką ir kuo operatyvesnį šios bylos nagrinėjimą.

Anot teismo, kaltinamieji turi teisę turėti privačius advokatus, tačiau ši teisė nėra absoliuti.

Vasario 21 d. teismas priėmė dar vieną nutartį, pagal kurią į šią bylą įtraukiami 5 konkretūs advokatai: po vieną kiekvienam kaltinamajam, ir dar vienas ginti partijos interesams.

Paaiškėjus, kad vienas iš advokatų penketo negalės darbuotis šioje byloje, Vilniaus apygardos teismas operatyviai, jau vasario 23 dieną priėmė dar vieną nutartį, kad teisininkas keičiamas kitu.

Karštligiškai ieškojo kliūčių procesui

Prieš naująją tvarką visi kaltinamieji ir senieji jų samdyti teisininkai stojo piestu. Jie ėmė reikalauti nors pusvalandžio pertraukos, kad bent susipažintų su savo pagalbiniais gynėjais.

„Nors kokią pusės valandos pertrauką padarykim, mes bent susipažinsime, pabendrausime“, – siūlė DP lyderis V.Uspaskichas.

Jo kolega, kaltinamasis Vytautas Gapšys irgi prašė pertraukos bei suabejojo, ar valdiškas advokatas apskritai yra pasirengęs ginti jį šioje didžiulėje byloje: gal jis nė neskaitė kaltinamojo akto?

Teisėjai nutarė nedaryti jokios pertraukos, nes šiame procese pirmadienį visi kaltinamieji turėjo senuosius gynėjus, o iki kito posėdžio bus laiko susipažinti ir su naujaisiais.

Kai teismas pageidavimo dėl pertraukos susipažinimui netenkino, kaltinamieji ir jų gynėjai karštligiškai ieškojo kitų kabliukų, kurie leistų nusikratyti valdiškų advokatų.

Darbo partijai, kaip juridiniam asmeniui, šiame procese atstovaujantis žinomas advokatas Valdemaras Bužinskas netgi paprašė leisti jam apskritai nebedalyvauti posėdyje, nes šiam kaltinamajam ir be jo esą bus tinkamai atstovaujama. Tačiau teismas ir šį prašymą griežtai atmetė: „Nėra jokio pagrindo jums nedalyvauti!“

Pagaliau pradėjo liudytojų apklausas

Nors proceso dalyviai buvo pasirengę pateikti įvairių pastabų, prašymų, posėdžiui pirmininkaujanti teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė griežtai nutraukė teisinį turgų ir pareikalavo pereiti prie liudytojų apklausos, kurios nepavyko pradėti dar nuo praėjusių metų pabaigos.

Kaip žinoma, vadinamoji Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byla buvo pradėta dar 2008 m. balandžio 14 d., vien ikiteisminio metu į ją surinkta 155 tomai medžiagos, apklaustina yra mažiausiai 330 asmenų.

Pirmadienį į teismą atvyko 5 liudytojai, teismas iki pietų juos ir apklausė.

Kitas posėdis šioje byloje numatomas penktadienį, o senatis sueis 2014 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius