Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 03

Teismas sustabdė Darbo partijos dotacijos bylą iki aukštesnės instancijos sprendimo

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) antradienį sustabdė Darbo partijos dotacijos bylą, kol analogišką klausimą išspręs aukštesnės instancijos teismas.
Eurai
Eurai, dotacija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip BNS informavo teismas, teisėjų kolegija nutartimi sustabdė administracinės bylos nagrinėjimą, kol Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) priims sprendimą tokioje pačioje byloje, kurią nagrinėja apeliacine tvarka.

Dar vieną bylą dėl Darbo partijos dotacijos VAAT atsivertė pirmadienį. Opoziciniai konservatoriai teismui apskundė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą „darbiečiams“ skirti 2014 metų pirmo pusmečio dotaciją - 1 mln. 771 tūkst. 303 litus, arba per pusę milijono eurų.

Darbo partijai ši dotacija skirta nepaisant Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimo, kad ankstesnė 2013-ųjų metų antro pusmečio dotacija „darbiečiams“ buvo skirta neteisėtai. Teismas argumentavo, kad dotaciją  gauna ne mažiau kaip 3 proc. balsų pastaruosiuose rinkimuose surinkusios partijos, tuo tarpu Darbo partija po susijungimų tapo nauju juridiniu asmeniu.

VRK skirdama dotaciją argumentavo, kad Darbo partija minėtą teismo sprendimą apskundė aukštesnei instancijai, taip pat pabrėžė, kad pagal įprastą tvarką po reorganizacijos partijos perimdavo pirmtakės teises, kartu ir į dotaciją.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ėmęsis bylos dėl DP dotacijos ją sustabdė ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą, bet šis šių metų sausio viduryje atsisakė jį nagrinėti pažymėdamas, kad prašymas susijęs ne su teisinio reguliavimo atitiktimi pagrindiniam šalies įstatymui, o su teisės taikymu.

Kol aiškinosi – gavo dar dvi dotacijas

LVAT prašė išaiškinti, ar Konstitucijai neprieštarauja įstatymas, nenumatantis, ar po reorganizavimo įsteigta nauja politinė partija perėmusi pirmtakės teises ir pareigas, įgyja ir teisę gauti (perimti teisę į) atitinkamą valstybės biudžeto asignavimų dalį.

Teismams kol kas neišsprendus klausimo dėl „darbiečių“  dotacijos, partija ją gavo dar dusyk – pernai balandį ir spalį. Abukart skirta po daugiau kaip pusę milijono eurų.

Teismams kol kas neišsprendus klausimo dėl „darbiečių“  dotacijos, partija ją gavo dar dusyk – pernai balandį ir spalį. Abukart skirta po daugiau kaip pusę milijono eurų.

Biudžeto dotacijos skiriamos partijoms, kurios atitinka įstatymu keliamis reikalavimus bei yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus.

Politinėms partijoms dotacijos pervedamos du kartus per metus, iki kiekvienų metų balandžio 15 ir lapkričio 15 dienos.

Dėl reorganizacijos, po kurios formaliai įsteigtas naujas juridinis asmuo, partijos atžvilgiu nutraukta „juodosios buhalterijos“ byla, nors partijos vadovai buvo nuteisti dėl sukčiavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius