Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 12

Teismas uždraudė mažinti Pagirių vandenvietės apsaugos zoną. Ar tai paveiks „Homanit“ gamyklą?

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) panaikino Geologijos tarnybos įsakymą sumažinti požeminio vandens išteklius Pagirių vandenvietėje. Prokurorai skųsdami ankstesnį teismo sprendimą nurodė, kad šis įsakymas buvo priimtas dėl „Homanit“ planų šalimais statyti gamyklą. Vietos bendruomenė šiuo sprendimu džiaugėsi, tačiau ar jis ką nors pakeis Pagiriuose? Iš institucijų bei verslo atsakymų taip neatrodo.
Pagirių kaimas
Pagirių kaimas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Panaikino kelis sprendimus

LVAT gegužės 26 d. panaikino Lietuvos geologijos tarnybos įsakymą, kuriuo požeminio vandens ištekliai Pagirių vandenvietėje sumažinti beveik 20 tūkst. kub. metrų, – pasak teismo, įsakymas nepagrįstas.

„Tarnybos įsakymas, kuriuo iš esmės atsisakyta rezervinės vandenvietės šiaurinės dalies, nėra pagrįstas faktais ir teisės aktais, pagrindžiančiais tarnybos teisę pakeisti jau išžvalgytus ir aprobuotus žemės gelmių išteklius ir juos išregistruoti“, – konstatavo LVAT.

Be to, teismas panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo 2021-ųjų spalį priimtą sprendimą atmesti prokuratūros ieškinį grindžiant tuo, kad tarnybos įsakymas buvo teisėtas.

Šį sprendimą LVAT apskundusi prokuratūra nurodė, kad vandens išteklius Geologijos tarnyba sumažino ne dėl to, kad jie netinkami naudoti, o dėl medžio plaušų plokščių gamintojos „Homanit“ planų statyti gamyklą Vilniaus rajone. 2017 metų gegužės tarnybos įsakymu pakeistas ir Vilniaus rajono savivaldybės bendrasis planas – įsakymą LVAT taip pat panaikino.

Bendruomenė džiūgavo

Po teismo sprendimo Pagirių bendruomenės „Medeina“, kuri anksčiau teismuose taip pat kovojo dėl vandenvietės apsaugos zonos išsaugojimo, pirmininkas Vytautas Vyskupaitis sakė, kad „Pagirių bendruomenė „Medeina“ pasiekė pirmąją pergalę gindama savo ir visos Lietuvos interesą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius