-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 27

Teismas vėl įpareigojo teisėsaugą tirti informaciją dėl siūlymo išsipirkti postą

Vilniaus apylinkės teismas dar kartą įpareigojo prokurorus bei Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) tirti informaciją, kad buvusiai kandidatei į generalinius prokurorus teisėjai Editai Dambrauskienei neva buvo siūloma „išsipirkti“ postą.
Edita Dambrauskienė
Edita Dambrauskienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apylinkės teismas patenkino parlamentaro Povilo Urbšio skundą bei panaikino STT ir prokurorų sprendimą atsisakyti pradėti tyrimą. Teismas nurodė, jog „pareiškėjas nurodė pakankamai informacijos, ir faktinių aplinkybių, neleidžiančių atmesti tikimybės“, kad realiai galėjo būti padaryta veika, turinti kyšininkavimo požymių.

„Todėl prieš priimant procesinį atitinkamą sprendimą, tokia informacija turėjo būti visapusiškai patikrinta“, – rašoma nutartyje. Tiesa, šis sprendimas dar gali būti skundžiamas.

Teismas, be kita ko, nurodė, jog tikslinant skundo aplinkybes „būtina apklausti visus Seimo valdybos narius“, pernai lapkričio pradžioje dalyvavusius pasitarime pas prezidentę Dalią Grybauskaitę, taip pat prezidentės patarėją Laimį Gelažių, spaudos atstovę Daivą Ulbinaitę, ištirti posėdžio protokolą ir įrašą, jei jie buvo daromi.

„Jeigu, įvertinus nurodytų šaltinių duomenis, paaiškės, kad Apie Kaišiadorių apylinkės teismo teisėjai E.Dambrauskienei siūlomą generalinio prokuroro posto „išsipirkimo“ kalbėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė, būtina svarstyti galimybę prezidentę apklausti liudytoja“, – patvirtino teismas.

P.Urbšys į teisėsaugą kreipėsi dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos apie prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Seimo valdybos susitikimą. Dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad pernai lapkričio pradžioje prezidentė valdybos nariams pranešė turinti informacijos, kad kandidatei į generalines prokurores E. Dambrauskienei esą siūlyta postą „išsipirkti“. Tačiau kas tokį pasiūlymą pateikė, valstybės vadovė valdybos nariams nenurodė.

Generalinė prokuratūra P.Urbšio skundą pernai lapkritį perdavė STT, ši atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą „nenustačius konkrečių duomenų“, kad galėjo būti padarytas nusikaltimas. STT patvirtino, jog buvo apklaustas tik P.Urbšys.

Šį sprendimą parlamentaras apskundė teismui – Vilniaus apylinkės teismas panaikino STT bei prokuroro sprendimus atsisakyti pradėti tyrimą, tokį sprendimą neskundžiama nutartimi paliko galioti ir Vilniaus apygardos teismas. Tačiau kovo pradžioje STT ir Vilniaus apygardos prokuratūra dar kartą atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Sprendimą P.Urbšys vėl skundė teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius