-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 20 /13:50

Teismas: Vilniaus savivaldybė turės iš naujo derinti gėjų eitynių organizavimą

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nusprendė, kad Vilniaus savivaldybei teks iš naujo derinti pranešimą apie eitynių organizavimą. Seksualinių mažumų eitynės „Už lygybę“ planuojamos liepos 27 dieną. Organizatorių ir Vilniaus savivaldybės nuomonės susikirto dėl renginio vietos.
Akcija prieš homofobiją
Akcija prieš homofobiją / Vytauto Valentinavičiaus nuotr.

Lietuvos gėjų lyga teismui apskundė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2013 m. sausio 16 d. įsakymą, kuriame nurodoma eitynes organizuoti kitoje vietoje, negu organizatoriai pageidavo. Pastarieji norėjo eitynių pagrindine sostinės gatve – Gedimino prospektu nuo Katedros aikštės iki Lukiškių aikštės. Tačiau savivaldybė leidimą išdavė eitynes rengti Upės gatvėje, esą taip bus saugiau paties dalyviams.

Kaip pranešė LVAT, bylą nagrinėjusi LVAT teisėjų kolegija pažymėjo, kad pagal Susirinkimų įstatymą Lietuvoje yra nustatyta pareikštinė susirinkimo laisvės įgyvendinimo tvarka, t. y. susirinkimo organizatoriai ne vėliau kaip prieš 5 darbo dienas iki numatytos susirinkimo dienos privalo pateikti savivaldybės administracijos direktoriui ar jį pavaduojančiam asmeniui rašytinį pranešimą apie organizuojamą susirinkimą, kuriame dalyvaus daugiau nei 15 žmonių.

Savivaldybė turėjo derinti pranešimą, ne vietą

Kaip pabrėžė LVAT, Susirinkimų įstatymas nenumato Vilniaus miesto savivaldybės administracijai teisės pačiai nurodyti kitą eitynių ar susirinkimo vietą, nesuderinus jos su susirinkimo organizatoriais. Anot LVAT, aiškinant priešingai, būtų paneigta pareikštinė susirinkimo laisvės įgyvendinimo tvarka, galiojanti Lietuvoje.

Atsižvelgdama į tai, LVAT teisėjų kolegija sutiko su pirmosios instancijos teismo išvada, kad derybų būdu nepasiekus vieningo sprendimo, Vilniaus miesto savivaldybės administracija turėjo atsisakyti suderinti pranešimą apie organizuojamą susirinkimą sprendimu, kuris vėliau galėtų būti skundžiamas Administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

Remdamasis išdėstytais motyvais, LVAT atmetė atsakovo apeliacinį skundą ir pirmosios instancijos teismo sprendimą paliko nepakeistą. Teismas taip pat atkreipė dėmesį, jog Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui pranešimą apie eitynių organizavimą pateikė 2013 m. sausio 11 d., o eitynes pageidaujama surengti 2013 m. liepos 27 d. Todėl, teisėjų kolegijos nuomone, pareiškėjo pateikto pranešimo derinimo iš naujo atliekama procedūra turi būti užbaigta kuo greičiau, laikantis teisės aktuose numatytų terminų.

Tikisi žygiuoti Gedimino prospektu

Po tokio sprendimo LGL teisme atstovaujantis advokatas Vytautas Mizaras 15min.lt sakė, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracijos skundas yra atmestas ir paliktas galioti žemesnės instancijos teismo sprendimas, kuriuo konstatuota, jog Vilniaus miesto savivaldybės administracija pažeidė teisę į susirinkimą ir buvo pripažinta dar kartą, jog teisė į susirinkimus sudaryta iš visumos elementų – laisvės pasirinkti vietą, laiką ir konkrečią susirinkimo formą.

„Vadinasi, pažeidus arba neleidus organizuoti taikaus susirinkimo, nepažeidžiančio nei Konstitucinės santvarkos, nei kitų Konstitucijoje saugomų vertybių, apribojus galimybę organizuoti susirinkimą ir neleidus toje vietoje, kur norima, pažeidžiama ir pati teisė į susirinkimus. Antra, kas yra svarbu, teismas konstatavo, jog nebuvo pagrindo riboti šią Konstitucinę teisę“, – teigė advokatas.

Anot V.Mizaro, teismas skundą nagrinėjo skubos tvarka, o tai džiugina, nes sprendimas priimtas iki renginio, tad tikimasi, kad savivaldybė privalės suderinti tą patį šių metų sausį pateiktą pranešimą organizuoti eitynes Gedimino prospekte. „Jeigu savivaldybė atsisakys derinti, tokiu atveju galima tai vertinti kaip teismo sprendimo ignoravimą, nes teismas nusprendė, kad pagrindo riboti šioje situacijoje nėra“, – sakė advokatas.

Teisinosi besirūpinantys saugumu

Vilniaus savivaldybė po teismo sprendimo išplatino itin lakonišką pranešimą spaudai. Jame teigiama, kad „Vilniaus miesto savivaldybė vykdydama LVAT nutartį ir galiojančius Lietuvos įstatymus artimiausiu metu nepažeidžiant teises aktuose nustatytų terminų spręs Lietuvos gėjų lygos liepos 27 d. organizuojamų eitynių vietos ir maršruto klausimą. Eitynių vietos klausimą Vilniaus miesto savivaldybės Renginių (susirinkimų) derinimo komisija drauge su policijos ir Lietuvos gėjų lygos atstovais.“

Vilniaus savivaldybė yra ne kartą pabrėžusi, kad Gedimino prospekte turėtų vykti tik valstybinės reikšmės ir savivaldybės renginiai, visi kiti privalo persikelti į Upės gatvę. Be to, šioje gatvėje yra kur kas paprasčiau garantuoti dalyvių saugumą.

Taip pat savivaldybė pabrėžia, kad Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai, mieste lankysis daug svečių iš užsienio, o Gedimino prospekte yra daug valstybės institucijų, kur gali vykti neformalūs susitikimai, gali būti suplanuoti maršrutai, kuriais bus vežiojami svečiai.

Pirmosios panašios eitynės Vilniuje buvo surengtos 2010-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius