Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 23

Teismas: Vilniaus valdžia neteisėtai griovė namus čigonų tabore ir turi atlyginti žalą

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ketvirtadienį iš dalies patenkino romų bendruomenės apeliacinį skundą, priteisdamas jiems neturtinę žalą už nugriautus statinius.
Gyvenimas Vilniaus tabore
Gyvenimas Vilniaus tabore / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad Vilniaus miesto savivaldybė atliko neteisėtus veiksmus ir yra atsakinga už neteisėtą ginčo statinių nugriovimą romų taboro teritorijoje, Kirtimuose, Vilniuje, pranešė teismas.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad savivaldybės pareiga atlyginti žalą. Už 20 nugriautų statinių nurodyta sumokėti 55 tūkst. litų.

Anot teismo, Vilniaus miesto savivaldybė, griaudama statinius, viršijo savo kompetenciją. Teisėjų kolegijos vertinimu, ji nenurodė ir nepateikė įrodymų, kad kitiems asmenims ar jų teisėms, visuomenės ar valstybės interesams grėsė toks realus ir akivaizdus pavojus, jog ginčo statinius buvo būtina nugriauti nedelsiant, t. y. įstatymų nustatyta tvarka nelaukiant, kol kompetentingos valstybės institucijos kreipsis į teismą dėl jų nugriovimo ir bus priimtas atitinkamas sprendimas.

LVAT teisėjų kolegijos nutartyje pabrėžiama, kad teisinėje valstybėje „turi būti kovojama su neteisėtomis statybomis. Tačiau ši teisė (o kartu ir pareiga) turi būti įgyvendinama griežtai laikantis teisės aktuose įtvirtintų sąlygų ir reikalavimų, konstitucinių teisingumo, proporcingumo ir kitų teisės principų“.

Ši LVAT nutartis yra neskundžiama.

Taboro gyventojai, kurių statiniai buvo nugriauti prieš šešerius metus, siekė prisiteisti iš viso 5,6 mln. litų, tačiau teismas nusprendė, kad jų nuosavybė buvo nelegali.

Gyvenamieji namai sostinės Kirtimų rajone nugriauti tuomečio mero Artūro Zuoko nurodymu 2004–ųjų gruodžio 2–3 dienomis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius