Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 30

Teisme – iššūkis bankams: dėl krizės atsakomybę turi prisiimti ir jie

Teisme bus nagrinėjama precedento neturinti byla – verslininkas padavė jam paskolą išdavusį banką į teismą dėl to, kad šis nesutinka sykiu prisiimti atsakomybės už krizės padarinius, skelbia „Vilniaus diena“.
Bankomatas
Bankomatas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 1 Bankas

Šalyje vis daugėjant paskolas paėmusių žmonių, nebegalinčių mokėti įmokų, bankai imasi sutartyje numatytų veiksmų – kredito sutartį nutraukia, o turtą areštuoja, rašoma „Vilniaus dienoje“.

Vienas klaipėdietis prieš kelerius metus paėmė 2 mln. litų paskolą, įsigijo žemės sklypą netoli Klaipėdos, pakeitė sklypo paskirtį iš žemės ūkio į gyvenamąją ir planavo išskaidyti sklypais bei pelningai parduoti. Tačiau paskolą išdavęs bankas, žadėjęs suteikti papildomą kreditą komunikacijoms įvesti, atsisakė toliau kredituoti šį projektą. Vyras nebegalėjo baigti darbų, krizei gilėjant ėmė augti paskolos palūkanos, todėl vyras nebegalėjo jų sumokėti. Galiausiai  bankas nutraukė su juo sutartį.

Vyras kreipėsi į Klaipėdos teismą, prašydamas paskolą išdavusio banko sutarties nutraukimą pripažinti neteisėtu, ir reikalauja banką pakeisti tam tikrus sutartyje numatytus punktus.

Verslininko advokatas Raimondas Kivylius tikina, kad jo klientas nori priversti banką kartu ieškoti išeities, nes nepavydėtinoje padėtyje jis atsidūrė ne dėl savo kaltės, o dėl krizės. Advokatas teigia, kad išduodant paskolą bankas turėjo atidžiau įvertinti galimas rizikas. Jo manymu, arba tą darbą bankininkai atliko blogai, arba nesugebėjo įvertinti nenumatytų aplinkybių, tokių kaip finansų krizė. „Tad kodėl dabar visa atsakomybė krinta tik ant banko kliento pečių, o bankas neprisiima jokios rizikos?“ – „Vilniaus dienai“ teigė jis.

R.Kivylio teigimu, sutartyse bankai neprisiima jokios atsakomybės, o didžiausia žmonių bėda, kad prieš pasirašydami sutartis su bankais pernelyg jais pasitikėdavo ir nesikonsultuodavo su teisininkais.

Tuo tarpu Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas teigia, kad, jo manymu, ši byla yra absurdiška. Jis tvirtina, kad žmonės iš bankų tikisi per daug, jie mano, jog dėl esamos situacijos bankai privalo su kiekvienu klientu kalbėtis, derėtis. Jis taip pat teigė, kad bankai negalėjo numatyti tokios krizės ir nuo tokių atvejų negalima buvo apsidrausti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius