-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 22 /16:22

Teisme – žinomo žurnalisto pergalė prieš LRT

Vilniaus miesto apylinkės teismas šią savaitę paskelbė sprendimą žurnalisto Virginijaus Savukyno ir nacionalinio transliuotojo LRT byloje. Teismas nusprendė, kad žurnalistas nepažeidė etikos kritikuodamas teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską, o priešingą sprendimą paskelbusi LRT etikos kontrolierė nepagrįstai suvaržė jo teisę kritikuoti politikus. LRT teismo sprendimą žada skųsti.
Virginijus Savukynas
Virginijus Savukynas / BNS nuotr.

Kaip 15min penktadienį informavo teismo atstovė Ieva Stumbrienė, teismas pripažino negaliojančiu LRT etikos kontrolierės kovo 7 dienos sprendimą, kuriuo žurnalistas V.Savukynas pripažintas pažeidusiu etiką.

Tuo pačiu žurnalistui iš atsakovės LRT priteista 6,4 tūkst. bylinėjimosi išlaidų.

Teismas konstatavo, kad V.Savukynas „išsakė neigiamą kritiką valstybės politikės atžvilgiu, kas nėra draudžiama“ nei LRT etikos kodekse, nei įstatymais.

Pasak teismo, LRT etikos kontrolierė pažeidė įstatymo nuostatas, draudžiančias varžyti žurnalisto teisę viešai kritikuoti valstybės politikus.

„Žodžio laisvės pergalė“

V.Savukynas 15min teigė, kad šis teismo sprendimas yra „žodžio laisvės pergalė“.

„Teigiamai vertinu sprendimą, nes apgynė mano teises ir Lietuvos Konstituciją“, – pabrėžė žinomas žurnalistas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Virginijus Savukynas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Virginijus Savukynas

LRT sprendimą žada skųsti

Nacionalinio transliuotojo atstovė spaudai Miglė Savickaitė 15min teigė, kad LRT žada skųsti nepalankų teismo sprendimą.

„Teismo sprendimą vertinti šiuo metu būtų per daug skubota, tačiau siekdama daugiau aiškumo svarbiems ateities žurnalistų etikos ir aukštų standartų išlaikymo procesams, LRT svarsto teismo sprendimą skųsti aukštesnei instancijai“, – teigė M.Savickaitė.

Audra – dėl ministrę kritikuojančio įrašo

15min primena, kad 2022 metų rugsėjį V.Savukynas savo feisbuke paskelbė įrašą, kuriuo kritikuojama teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska dėl veiksmų advokato Igno Vėgėlės atžvilgiu.

„Teisingumo ministrė iškėlė drausminę bylą Ignui Vėgėlei dėl to, kad jis kėlė klausimus. Jie gali patikti, gali nepatikti, tačiau tokią teisę garantuoja Lietuvos Respublikos Konstitucija. Manau, kad tai yra vienas baisiausių žingsnių, kuriuo pasikėsinta į laisvę. Kaip ir putino ruzzijoje nepatinkančius žmones siekiama užčiaupti. Nemanau, kad šiai ministrei yra vieta vyriausybėje“, – rašė V.Savukynas.

V.Savukyno įrašas
V.Savukyno įrašas

Žurnalistas etikos kontrolierės sprendimą, kuriuo jis pripažintas pažeidusiu etiką, buvo apskundęs LRT tarybai, kuri pritarė etikos kontrolierės sprendimui.

Tuo metu tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka tvirtino, kad LRT žurnalistų skelbiama informacija privalo būti atribota nuo asmeninių pažiūrų, o žodžio laisvė gali būti ribojama etikos kodeksu, todėl kontrolierės sprendimas nebuvo panaikintas.

Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovas Dainius Radzevičius LRT veiksmus vadino „žmogaus persekiojimu už kritiką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius