-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 01 06

Teismo pirmininkas: teisėjo alkoholio vartojimą greičiausiai nulėmė įtampa darbe

Situaciją, kai prie vairo neblaivus sulaikytas Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Algis Markevičius, šio teismo pirmininkas sieja su darbe patiriama įtampa.
Alkoholis
Alkoholis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš neturėjau ir neturiu jokios informacijos apie jo kokias nors asmenines problemas ir tada manau, kad belieka kalbėti apie tai, jog teisėjo darbas, kuris yra ne tik apmokamas mantijos nešiojimas, tai yra ir tam tikras gyvenimo būdas, misija, atsidavimas savo profesijai – jis turi savo kainą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Regionų apygardos administracinio teismo pirmininkas Rimantas Giedraitis.

„Reikia sutikti su tuo, kad tikriausiai visi teisėjai patiria didžiulę įtampą, stresą ir, be abejo, po darbo ieško kelių ir, aš manau, teisingai daro – jie turi ieškoti kelių, kaip išeiti iš šitos situacijos, bet, be abejo, reikia pasirinkti tinkamus kelius“, – pridūrė pirmininkas.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė anksčiau ketvirtadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl teisėjo vairavimo neblaiviam. Kitą automobilį kliudžiusiam teisėjui buvo nustatytas vidutinis 1,78 promilės girtumas.

„Liūdna ir apmaudu, kad galimai bus pakenkta teismo autoritetui ir pakenkta visuomenės pasitikėjimui teismais. Kai panašūs įvykiai vykdavo teismų sistemose, visada manydavau, kad jie gali vykti kažkur kitur, bet tik ne pas mus“, – kalbėjo R. Giedraitis.

A.Markevičius, pasak pirmininko, profesine prasme niekuo neišsiskyrė nei savybėmis, nei darbo pobūdžiu, kaip žmogus jis tarp kolegų visada buvo „pats charizmatiškiausias, linksmiausias, visad geros nuotaikos, puikiai nusiteikęs“.

„Mes turėjome ryšį anksti ryte, jis informavo apie vakarykštį įvykį. Be abejo, neneigė to, kas įvyko, labai išgyvena, norėtų visa tai atsukti atgal, jeigu būtų įmanoma“, – sakė R.Giedraitis.

Avarija 18 val. užfiksuota Alytuje, namo kieme. A.Markevičiaus vairuotas lengvasis automobilis „Škoda Karoq“, važiuodamas atbuline eiga kliudė kieme stovėjusį lengvąjį automobilį „Volvo“.

Teismo pirmininko teigimu, teisėjas iš darbo išvyko 15.45 val., kartu su kitais Alytuje gyvenančiais teisėjais. Įtarimo, kad jis neblaivus būtų galėjęs būti darbe, nekilo.

„Jis paminėjo, kad norėjo perstatyti automobilį – tik tiek“, – apie įvykio aplinkybes sakė teismo pirmininkas.

Nuobaudų, R.Giedraičio žiniomis, teisėjas taip pat neturėjo.

Pirmininko teigimu, panašūs atvejai verčia atkreipti dėmesį į mokymų teisėjams, kaip valdyti patiriamą stresą, geriau suprasti savo būseną, svarbą.

Bausmė už transporto priemonių vairavimą, kai vairuoja neblaivus asmuo, kuriam nustatytas 1,51 ir daugiau promilių neblaivumas, yra bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

A.Markevičius administraciniame teisme dirba nuo 2007 metų, iki tol jis dirbo Alytaus rajono apylinkės teismo teisėju.

Prezidento Gitano Nausėdos atstovas spaudai Ridas Jasiulionis BNS sakė, kad gavęs medžiagą iš kompetentingų institucijų, prezidentas stabdys šio teisėjo įgaliojimus ir inicijuos jo atleidimo procedūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius