-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 29

Teismo psichiatrijos tarnyba priešinasi pertvarkai: bijo, kad darbo daugės, o algos kris

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldžią Valstybinę teismo psichiatrijos tarnybą (VTPT) ketinama reorganizuoti, nors tam nėra nei svarių argumentų, nei teisinio pagrindo, sako laikinai tarnybos direktorės pareigas einanti Vaiva Martinkienė. Anot SAM vyriausiosios patarėjos Rasos Kiūdytės, atlikti pertvarką pavedė Vyriausybė, bet galutinių sprendimų dar nėra. Tarnybos reorganizacija, jei tokia įvyks, jos teigimu, padės sutaupyti lėšų, į sistemą pritraukti naujų specialistų.
Teismai
Teismai / 123RF.com nuotr.

Apie planus reorganizuoti VTPT, o tiksliau, prijungti ją prie Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) ir perleisti Teisingumo ministerijos žinion, pastarąjį kartą Seime diskutuota sausio pradžioje. Tąkart VTPT atstovaujanti V.Martinkienė dėl pertvarkos reiškė kritiką ir prieštarą.

Nesupranta, kodėl turės keltis kitur

Po to, anot tarnybos vadovės, vyko pasitarimai Teisingumo ministerijoje, kuri pavedė iki 2020-ųjų liepos 1 dienos atlikti reorganizacijos ekonominio naudingumo analizę. Jos kol kas nėra, bet pertvarka, anot V.Martinkienės, stumiama toliau.

„Rugpjūčio mėnesį SAM darbuotoja be jokio oficialaus sprendimo, nes iki šiol dar nėra nei SAM ministro įsakymo, nei Vyriausybės nutarimo, ėmėsi vykdyti VTPT prijungimo prie Teismo medicinos tarnybos veiksmus“, – 15min nurodė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaiva Martinkienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaiva Martinkienė

SAM darbuotoja, V.Martinkienės teigimu, pranešė, kad VTPT po prijungimo veiks tik kaip Teismo medicinos tarnybos skyrius ir turės įsikurti kitose patalpose.

„Buvo pasakyta [...], kad mes turėsim išsikelti, ir neaišku kodėl. Dabar turim darbo vietas, įrengtos techninės priemonės, kas yra svarbu ir kas priklauso darbuotojui turėti. Iškelti mus nėra nei argumentų, nei motyvų. Ir nelabai yra kur iškelti“, – komentavo ji.

Iš pradžių teismo psichiatrus, kaip nurodė V.Martinkienė, svarstyta įkurdinti pas teismo medikus, bet kadangi ten erdvės per mažai, sprendimas dėl vietos esą taip ir nebuvo priimtas.

„Jeigu būtina juridiškai sujungti, tai galima padaryti, o darbuotojus palikti dirbti savo darbo vietose“, – siūlė Teismo psichiatrijos tarnybos vadovė, nors prijungimui ji ir nematė argumentų.

Profesijos, kurios neturi „nieko bendro“

Praeityje, 1992 metais, teismo medikai ir teismo psichiatrai dirbo kaip viena tarnyba, bet neilgai trukus tarnybos atsiskyrė.

„1994-aisiais tuometinio sveikatos apsaugos ministro Jurgio Brėdikio sprendimu tos dvi tarnybos buvo atskirtos, nes funkcijos, paskirtys, veiklos sritys, metodai yra absoliučiai skirtingi. Nieko bendro tame nėra, išskyrus vieną žodį, kad tai – ekspertizė“, – paaiškino V.Martinkienė.

Teismo medikai, anot jos, atlieka kūno, organizmo dalių kriminologines ekspertizes, dirba laboratorijose su brangia įranga ir cheminėmis medžiagomis. Savo ruožtu teismo psichiatrai yra gydytojai, savo darbe neatliekantys jokių laboratorinių tyrimų, nenaudojantys cheminių medžiagų.

„Dirbam su žmogumi tiesiogiai kontaktuodami“, – skirtumą pabrėžė VTPT vadovė.

Psichiatrijos padalinys buvo labai skriaudžiamas.

Tuo metu kai vienoje įstaigoje dirbo ir teismo medikai, ir psichiatrai, pastarieji, anot V.Martinkienės, neturėjo tokių sąlygų kaip dabar.

„Prisimenant tai, kas buvo, ką pasakoja kolegos, tuos dvejus metus, kai VTPT buvo prijungta prie VTMT, psichiatrijos padalinys buvo labai skriaudžiamas – neva poreikio reagentams nėra, tai jūs kaip žmonės galite pakentėti ir blogesnėse sąlygose, ir galbūt be reikiamos įrangos – kompiuterių. Popieriaus rašymui nupirkti būdavo problema“, – dėstė ji.

„Mūsų lėšomis bus dengiami deficitai“

Teismo medicinos tarnyba, o ir kitos teismo ekspertizės paslaugas teikiančios įstaigos, V.Martinkienės žiniomis, turi skolų, o teismo psichiatrai esą išsilaiko be jų ir papildomų lėšų neprašo.

„Jeigu pateksime į bendrą katilą, tai mūsų lėšomis bus dengiami deficitai, kurie susidaro dėl reagentų pirkimo, laboratorijų išlaikymo“, – baiminosi ji ir pridūrė, kad darbuotojai taip pat nerimauja dėl sumažėsiančių algų – esą po prijungimo jos bus suvienodintos ir ne psichiatrų naudai.

„Žinia apie prijungimą prie Teismo medicinos tarnybos jau pasklido tarp darbuotojų. Vakar jau viena teismo psichologė, dirbusi Vaikų ir paauglių skyriuje, kuriame ir taip yra didelis darbuotojų trūkumas, parašė pareiškimą išeiti iš darbo.

Turiu pagrindo nuogąstauti, kad ja gali pasekti ir kiti kolegos, o tada neišvengiamas to pasekmes pajus teismai, nes nebus atliekamos ekspertizės ir jų laukimo eilės tik ilgės“, – teigė V.Martinkienė.

Šiuo metu tarnyboje, anot jos, dirba 34 psichiatrai-ekspertai, bet jų nepakanka, o ekspertizių laukimo eilės ir dabar per didelės.

Niekas nenuspręsta

V.Martinkienei klausimų kelia ir numatomi pavaldumo pokyčiai. SAM pavaldi Teismo psichiatrijos tarnyba yra medicininė įstaiga, kuriai reikalinga licencija-higienos pasas, nurodė tarnybos vadovė, tad esą nežinia, kaip reikėtų gauti leidimą darbui, kai pavaldumas pasikeistų.

„Aš nežinau, kaip mes, būdami Teisingumo ministerijos žinioje, bendroje jungtyje su kitomis ekspertinėmis įstaigomis, kurioms licencija nebūtina, tą licenciją pasitvirtintumėm“, – svarstė ji ir pažymėjo, kad gydytojai, dirbantys įstaigoje, kuri neturi licencijos, negali prasitęsti ir savo asmeninės.

Dėl planų pertvarkyti VTPT 15min kreipėsi į SAM. Ministerijos vyriausioji patarėja R.Kiūdytė patikino, kad jokių sprendimų šiuo klausimu kol kas nėra.

„Šiuo metu nėra priimtų galutinių sprendimų dėl VTPT, kadangi vis dar vyksta tarpinstitucinės darbo grupės susitikimai ir diskusijos su suinteresuotomis šalimis“, – raštu išdėstė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

„Vyriausybė (pasitarimo protokolu – 15min) yra pavedusi SAM ir Teisingumo ministerijai kartu iki 2020 liepos 1 dienos integruoti VTMT ir VTPT įstaigas į bendrą teismo ekspertizės paslaugas teikiančių įstaigų sistemą. Tad šiuo metu tarpinstitucinė darbo grupė vertina visas aplinkybes ir Vyriausybei pateiks siūlymus siekdama surasti optimalų sprendimą“, – pridūrė patarėja, klausiama, kokiu pagrindu vyksta pokyčiai.

Siekia mažinti tyrimų eiles

Ji atkreipė dėmesį į darbuotojų stokos ir ilgų ekspertinių tyrimų eilių problemas bei tikino, kad reorganizacija situaciją pagerintų.

„Šiuo metu vis dar aktuali teismo psichiatrų ekspertų trūkumo problema, dėl ko susidaro ilgos ekspertinių tyrimų eilės, apsunkinamas teismų darbas.

Ilgiausias ekspertizės laukimo terminas baudžiamosiose bylose yra Šiaulių teismo psichiatrijos skyriuje 2019 metais – 10 mėnesių.

Civilinėse bylose ilgiausias ekspertizės laukimo terminas yra Klaipėdos teismo psichiatrijos skyriuje 2019 metais – 11 mėnesių.

Vaikų ir paauglių teismo psichiatrijos skyriuje baudžiamosiose bylose ekspertizės laukimo terminas 2019 metais – 10 mėnesių, civilinėse bylose 2020 metais – 5 mėnesiai“, – išvardijo R.Kiūdytė.

Būtų efektyviau naudojami būtiniausi, ypač žmogiškieji ir finansiniai ištekliai.

Anot jos, padidinus teismo psichiatrijos ir medicinos tarnybų „veiklos efektyvumą, tobulinant viešąjį administravimą bei mažinant valdymo išlaidas – būtų efektyviau naudojami būtiniausi, ypač žmogiškieji ir finansiniai ištekliai, reikalingi įstaigos uždaviniams įgyvendinti“.

Stokoja lėšų

Visa tai esą „leistų užtikrinti tolygų darbo užmokesčio didėjimą ir pritraukti naujus specialistus, o taip pat padėtų spręsti ilgų ekspertizių eilių klausimą“.

„Šiems pokyčiams įgyvendinti reikalinga šių įstaigų pertvarka“, – apibendrino SAM atstovė.

Teismo psichiatro profesija, kaip pažymėjo R.Kiūdytė, buvo įtraukta į Lietuvos valstybinių įstaigų trūkstamų profesijų darbuotojų sąrašą, tad Vyriausybė, siekdama pritraukti šių specialistų, anot jos, leido teismo psichiatrams-ekspertams pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti iki 100 proc.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Tarnyba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Tarnyba

„Tačiau atsižvelgiant į šiuo metu esamą finansavimo trūkumą, ši galimybė nėra realizuojama“, – pabrėžė ji.

Į klausimus, ar buvo (bus) atlikta VTPT prijungimo ar pavaldumo keitimo, įstaigų perkėlimo ekonominio naudingumo analizė, ar VTPT planuojama įkurdinti kitose patalpose, kur, kokie to argumentai, bei kokiu pavidalu, jei būtų reorganizuota, veiktų VTPT, SAM atsakymų nepateikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius