-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 12 09 /14:07

„MG Baltic“ savininkas D.Mockus apie savo pokalbius: įraše nėra nei vienos vientisos minties

Pirmadienį popiet Vilniaus apygardos teismas apklausė bene svarbiausią politinės korupcijos bylos liudininką – koncerno „MG Baltic“ vienintelį akcininką ir prezidentą Darių Mockų. Jis sulaukė klausimų apie savo santykius su politikais, verslininkui taip pat buvo skaitomos frazės iš slapčia įrašytos verslininkų ir liberalų vakarienės, tačiau D.Mockus tikino, jog įraše nėra nei vienos vientisos minties, o ką tuomet kalbėjo, jis nepamena.
Darius Mockus
Darius Mockus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Verslininkas teismui sakė artimų santykių su E.Masiuliu nepalaikantis – jie tik epizodiškai susitikdavę, pasveikindavę vienas kitą su šventėmis, Gintarą Steponavičių D.Mockus sakė pažįstantis anksčiau, nuo universiteto laikų. Šarūną Gustainį jis tikino pažįstantis mažiausiai.

Vytautą Gapšį D.Mockus pasakojo pažinojęs kaip jauną perspektyvų politiką. „Jokių santykių ar bendrų interesų neturime“, – apie buvusį „darbietį“ kalbėjo jis.

D.Mockus nesigynė pažįstantis buvusį europarlamentarą Antaną Guogą, kuris kartą jį buvo pakvietęs į Anupriškes.

Jis svarstė, kad frakciją „Klestinti Lietuva“ Liberalų sąjūdyje jis bandė kurti dėl to, kad turėjo planų kandidatuoti į prezidentus. Verslininkas prisipažino, kad A.Guoga jam mažiausiai buvo panašus į politiką.

D.Mockus teismui sakė pažįstantis ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektorių kardiologą Remigijų Žaliūną, kuris teismui apie savo santykius su R.Kurlianskiu liudijo anksčiau. Anot D.Mockaus, R.Žaliūnas yra jo asmeninis gydytojas.

Jis sakė pažįstantis ir Remigijų Šimašių, nes yra Laisvosios rinkos instituto, kuriam R.Šimašius vadovavo, vienas steigėjų ir dalininkų.

„Užstalėm darbotvarkės nedarome“, – klausiamas apie garsiąją vakarienę, kurioje nepasirodė R.Šimašius, kalbėjo jis, atsakydamas į klausimą, ar per ją turėjo būti aptariamas paminklo J.Basanavičiui klausimas.

Teisėja Nijolė Žimkienė paprašė D.Mockaus papasakoti apie koncerną. D.Mockus leido suprasti nežinantis, iš ko kilo kalbos apie valstybės užvaldymą ar įtakas ministerijoms.

„Pajamos iš viešojo sektoriaus nesudaro procento“, – pabrėžė jis.

D.Mockus pabrėžė, kad R.Kurlianskis koncerne buvo valdybos narys.

„Nelabai stipriai veikiančioje, popierinėje valdyboje ir žiniasklaidos vadovas“, – koks R.Kurlianskio vaidmuo buvo koncerne, pasakojo jis.

„MG Baltic“ advokatas jau anksčiau yra pareiškęs, kad R.Kurlianskis nebuvo koncerno viceprezidentas, nes jame nebuvo tokios pareigybės, tačiau viceprezidentu R.Kurlianskis anksčiau būdavo nurodomas koncerno tinklalapyje. Plačiau apie tai skaitykite čia.

„Niekad mes nediskutuodavome tokiais klausimais“, – paklaustas, ką žino apie E.Masliulio ir R.Kurlianskio santykius, sakė jis. D.Mockus teigė, kad politika nėra susijusi su jo verslu.

Anksčiau santykiai su politikais buvo artimesni

D.Mockus pasakojo, kad būdamas Prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovu (2003-2008 metais – aut.) bendraudavo su aukščiausiais šalies politikais.

Jo teigimu, iki 2009 metų, iki krizės, bendravimas su politikais būdavo intensyvus, kartu buvo vykstama į užsienį, dalyvaujama renginiuose.

Kalėdinės vakarienės, anot jo, buvo viskas, kas liko iš tų senų tradicijų.

„Tokių kaip santykių mes su partijomis nepalaikėme“, – sakė jis.

D.Mockus liudijo, kad 2015 metais buvo du kalėdiniai renginiai – pietūs su V.Gapšiu ir vakarienė su liberalais. Verslininkas sakė, kad juos organizavo R.Kurlianskis, o jis pats dalyvavo kaip svetys.

D.Mockus sakė, kad jų metu dovanomis buvo alkoholio buteliai.

„Turbūt Raimondas“, – paklaustas, kas juos pirko, svarstė jis.

Vėliau žurnalistų klausiamas apie santykių atšalimą, jis minėjo, kad tai įvyko pasikeitus valdžiai – prezidente tapus Daliai Grybauskaitei. Paklaustas, ar sau atsakė į klausimą, kodėl taip įvyko, D.Mockus atsakė teigiamai.

Teisme D.Mockus buvo klausinėjamas apie įstatymų projektus, kuriais, bylos duomenimis, rūpinosi R.Kurlianskis.

Kalbėdamas apie kelio Vilnius-Utena projektą D.Mockus sakė žinojęs, kad nusimato didelis projektas.

„To, ko nėra, mes to nesvarstome. Formaliai net konkursas nebuvo paskelbtas, kokia logika yra, kai yra aibės veikiančių dalykų“, – teigė jis.

Buvo specialiuoju liudytoju

D.Mockus tiriant bylą buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Šis statusas suteikiamas asmenims, apie kurių galbūt nusikalstamą veiką turima duomenų, tačiau jų nepakanka įtarimams pareikšti. Tačiau bylą atidavus teismui paaiškėjo, kad jam jokie kaltinimai nereiškiami.

Kaltinimai pareikšti koncernui kaip juridiniam asmeniui bei buvusiam jo viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

Koncernas „MG Baltic“ įtariamas Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos papirkimu ir prekyba poveikiu, o R.Kurlianskis kaltinamas veikęs koncerno naudai.

Prokurorai įtaria, kad R.Kurlianskis parlamentarui Šarūnui Gustainiui perdavė Vartojimo kredito įstatymo pataisą ir rūpinosi, kad ji būtų priimta. Jos esmė – leisti kredito bendrovėms, tikrinant klientų nemokumo riziką, remtis jų pačių pateiktais dokumentais ar pažymomis.

Pareigūnai fiksavo, kad D.Mockus ir R.Kurlianskis 2015 metų spalio 1 dieną, kai Seime buvo svarstoma minėta pataisa, susirašinėjo SMS žinutėmis.

„Duok žinią kuo baigsis“, – tokią R.Kurlianskio žinutę D.Mockui fiksavo tyrėjai. Vėliau R.Kurlianskis koncerno prezidentą informavo, kad įstatymui pritarta po svarstymo, jo nuspręsta nepriimti skubos tvarka, tad laiko dar yra. „Turiu ryt strelka su lobistais. Pradžiai“, – D.Mockui rašė jis. Į ką šis atsakė: „Jie jau visus nuopelnus užsiskaitė“.

2017 metų vasario mėnesį pareigūnų kaip specliudytojas apklaustas apklaustas D.Mocukus pripažino rašęs šias žinutes. Tačiau jis pareigūnams negalėjo nurodyti, kokios aplinkybės buvo aptarinėjamos, nes nuo to buvo praėję daug laiko.

Su kokiais lobistais ir kokiu tikslu jam R.Kurlianskis pranešė susitiksiąs, jis neprisiminė.

D.Mockaus apklausoje teirautasi ir apie jo, R.Kurlianskio ir buvusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio 2015 metų pabaigoje įvykusį susitikimą „Galo do Porto“ restorane.

Jo metu R.Kurlianskis dėstė, kad „dar su Stasiu Dailydka (buvusiu Lietuvos geležinkelių vadovu – aut.) vieną kadenciją padirbėtumėm“. Taip pat buvo minimas ir kelio Vilnius-Utena projektas, koncerno viceprezidentas kalbėjo kad „kelio paleidimas yra tik techninis klausimas.“

„Žinai, mes esame pasiruošę bendradarbiauti, jeigu yra galimybės padėt, tai mes sutariam“, – tokią V.Gapšio citatą fiksavo pareigūnai.

„Vis tiek, versle išsilaiko tie, kurie skaičiuot moka, žinai, čia. Tai – esminis dalykas“, – pokalbio metu sakė D.Mockus.

Apklausoje D.Mockus pareigūnams siūlė paties R.Kurlianskio klausti apie jo prašymą padėti dėl Utenos kelio. Anot jo, pokalbio temos su juo iš anksto nebuvo derintos.

Ar R.Kurlianskis V.Gapšio prašė pagalbos koncerno įmonėms laimint viešąjį projektą dėl kelio rekonstrukcijos, jis nurodė nežinantis.

Nors teisėsaugos įrašyto pokalbio metu V.Gapšys užsiminė apie nuolaidas, D.Mockus apklausoje sakė, jog pats LNK transliuotiems rinkiminiams klipams nuolaidų ir eterio laiko nedalijo, nes tai ne jo atsakomybės sritis.

Jis taip pat teigė nežinantis, kodėl R.Kurlianskis kreipėsi į V.Gapšį, jog S.Dailydka liktų dar vienai kadencijai.

Per kratą paėmė užrašų knygelę

2016 metų gegužę, po E.Masiulio sulaikymo, pareigūnai krėtė D.Mockaus kabinetą.

Pareigūnų dėmesį atkreipė ant darbo stalo gulėjusi užrašų knygutė, kurioje buvo užrašyta „~ 169 €“ ir „Utenos pl.“ Tokia maksimali kelio rekonstrukcijos suma buvo nurodoma seimo nutarimo projekte.

Pareigūnų klausiamas, ką reiškia šie užrašai, jis paaiškinti negalėjo, nes neprisiminė.

Knygelėje pareigūnai rado ir užrašą „Paminklo vieta“. Per apklausą D.Mockus nurodė, kad 17 lape esantys užrašai jam žymi probleminius 2015 metų klausimus, o įrašas apie paminklą reiškia tais metais egzistavusią problemą dėl paminklo J.Basanavičiui statymo vietos Vilniuje, kurį mecenuoti koncernas buvo įsipareigojęs ministrui pirmininkui. Tuo metu buvo kilęs ginčas, kur jį statyti – K.Sirvydo skvere ar prie filharmonijos.

Prokurorai įtaria, kad R.Kurlianskis ir Eligijus Masiulis siekė paveikti Vilniaus merą Remigijų Šimašių, kad klausimas dėl paminklo J.Basanavičiui statybos būtų išbrauktas iš 2015 gruodžio Vilniaus savivaldybės darbotvarkės. „MG Baltic“ atstovai siekė, jog paminklas būtų statomas K.Sirvydo skvere. Toks noras, manoma, gimė dėl to, kad verslininkai buvo prisiklausę kalbų, kad statybas K.Sirvydo skvere planuoja konkurentai – Roberto Dargio bendrovė „Eika“.

D.Mockaus knygelėje prie 2015 metų gruodžio 16 diena buvo užrašas „Eligijus vak“. Tą vakarą įvyko garsioji verslininkų ir dabar jau buvusių Liberalų sąjūdžio atstovų vakarienė, o 17 lape užrašau „40 Rinkimai“, „5) Biudžetas VIP“.

D.Mockus apklausoje paaiškino, kad užrašas reiškia, kad buvo planuota vakarienė su E.Masiuliu, o užrašai 17 lape žymi jam metų probleminius klausimus. Įraše žodis „Rinkimai“ reiškia 2016 metų rinkimus į Seimą. Apklausoje verslininkas pareiškė, kad ši „MG Baltic“ problema yra filosofinė, o įrašo „Biudžetas VIP“ jis komentuoti atsisakė.

Tesime paklaustas apie tai, D.Mockus sakė, kad jis užsirašo svarbiausius dalykus iš didelio srauto.

Garsiojoje vakarienėje – D.Mockaus pyktis dėl neveiklumo

Prokurorų surinktais duomenimis, R.Kurlianskis, buvęs koncerno valdybos narys Romanas Raulynaitis ir D.Mockus, dalyvavo 2015 metų gruodžio 16 dieną restorane „Meat Steak House“ įvykusioje vakarienėje su politikais.

Joje, kaip įtaria teisėsauga, buvo susitarta dėl pinigų liberalams.

Slapta fiksuota, kad verslininkai, laukdami politikų, tarėsi, kaip su jais reikia šnekėti.

„Aš manau, žinai, šita rolė yra labai gerai, kad vis tiek kažkam reikia pasakyti nemalonių dalykų. Bet jeigu mes čia tik laižysimės, tai čia, žinai, iš to...“, – šie žodžiai priskiriami koncerno savininkui.

Iš pokalbio išklotinės galima susidaryti įspūdį, jog jis galėjo būti nepatenkintas politikų neveiklumu, esą jų nėra už ką girti: „Kažkaip tai, kažkaip siūlyčiau, šiaip mums reikia išprovokuoti tai kalbai. Tai kalbą padygliuot, kad... Nu... Ir... Nuo nuo jūsų protingo veikimo jūs arba turėsit, arba neturėsit. Mes nešnekam kaip, nestatom į kampą, neterorizuojam, neatiminėjam kažkokių pinigų. Nes aš pinigų duodu, supranti, nu taip ta prasme... Ir jeigu jūs, nu toliau žiurkiausit, nežinau, (...) kažkokie jūs trečio ar ketvirto rango rinkėjai, rinksit ten po penkias štukytes, o čia laikysit (...) tai čia visai, žinok (necenzūrinis žodis).“

Kaip nurodoma pokalbio išklotinėje, po šių koncerno prezidento žodžių R.Raulynaitis ištarė: „Į orą leisim babkes“. Nors ši citata priskiriama jam, R.Raulynaitis pirmadienį sakė nesantis tikras, kad tikrai taip pasakė, nes žodžio „babkės“ esą nevartoja.

Vėliau D.Mockus pokalbyje klausė „kiek jie gauna“, o R.Kurlianskis svarstė, kad „du šimtus eurų tai galvoju beveik“.

Iš pokalbio neina suprasti, ar tai ketinami duoti, ar jau duoti pinigai.

„Ir, manau, kad... ir manau, kad truputį reikia pasilikti viršui, Eli... ta prasme, čia Eligijui reikia“, – tokius R.Kurlianskio žodžius fiksavo teisėsauga.

Kaip galima suprasti iš pokalbio išklotinių, D.Mockus ir toliau liejo pyktį dėl to, kad nemato naudos iš draugystės.

„Jie šiaip, šiaip jie normalūs, viskas normaliai. Klaipėdą Eligijus rūpina, kiek jis ten gali, nes mes Klaipėdą pasiėmėm, normaliai va. Ta prasme Eligijus yra normalus. Remigijus... Va toks keistas iš tikrųjų, nes kartais geriau tiesiai neprašyt, geriau vat, sakyt, mes prieinam ten, mes pasiimsim. (...) Tai mano logika tokia. Manau, kai susidėliosim visus, galėsim prisėst, ta prasme, pažiūrėti dar ką kiti. Ko čia jau vaidint. Kiek kiti... Gali – negali. Nori? Turėtų prisidėt? Nes nuo to viskas paprastai parodyti“, – bandė jį raminti R.Kurlianskis.

Nu, tai visi nori ant svetimo. O dabar jau už dyką dirbt, nu, čia natūralu, labai žmogiška“, – teisėsaugos manymu, tokiais žodžiais į pokalbį įsitraukė R.Raulynaitis.

Po kurio laiko į restoraną įžengė Eligijus Masiulis ir Gintaras Steponavičius. Jie verslininkams pasakė, kad „Remio“, tai yra Remigijaus Šimašiaus, nebus.

„Va, gražiausiai. Tai mes ant jo viską pasiruošėm. Klausykit, čia tai man padstavą padarėt žiauriai. Aš ant jo stalą išmušiau. Prigrasinau restorano viršininkui, sakau, kas kiečiau čia gali būt, man tik vardink, mažas, ir dabar tokia lažūcha man dabar“, – į tai, teisėsaugos duomenimis, sureagavo D.Mockus.

Sužinojęs, kad R.Šimašius galbūt išvyko pas Gedvydą Vainauską, „Lietuvos ryto“ vyriausiąjį redaktorių, D.Mockus tarstelėjo: „Ko labiau bijo, pas tą ir išvarė, nu, aišku“.

Teisėsaugos duomenimis, vakarienės metu R.Kurlianskis ir E.Masiulis buvo išėję parūkyti. Apie ką jiedu ten kalbėjosi, užfiksuoti nepavyko. Tačiau pokalbio metu R.Kurlianskis minėjo, kad vesis E.Masiulį į lauką „užsipiešt skaičių“.

Per apklausą D.Mockus nurodė, kad Gintaras Steponavičius ir E.Masiulis iš vakarienės dovanų maišeliuose nešėsi įteiktas kalėdines dovanas „Stumbro“ gamykloje pagaminto alkoholio butelius. dovanos įteiktos ne už kažką, o artėjančių Šv. Kalėdų proga, iš žmogiškumo.

Klausiamas apie pokalbius per vakarienę, D.Mockus sakė, kad įrašas, kur užfiksuotas jo balsas, yra nenuoseklus ir neartikuliuotas, dėl daugybės neaiškių vietų yra nelogiškas. Jis teigė nepamenantis pokalbio dalies iki politikų atėjimo. Jis teigė, kad jam prokurorų pateiktos frazės yra ištrauktos iš konteksto.

Teismo posėdyje jis pakartojo neatsimenantis apie ką kalbėjo per vakarienę.

Prokuroras Justas Laucius D.Mockui citavo garsiosios vakarienės pokalbius, tačiau D.Mockus sakė, kad įraše nėra nei vienos vientisos minties.

Jis tai vadino užstalės pokalbiais, kažkokiomis nuobiromis, todėl komentuoti sakė neturintis ką.

„Man labai sunku atgaminti, apie ką mes kalbėjome. Neatsimenu. Čia nėra nei subjekto, nei apie ką, nei dėl ko“, – teigė jis.

Koncerno advokato klausiamas, ką reiškia „žiurkiavimas“, D.Mockus sakė, kad tai yra vogimas iš savų.

J.Lauciaus tiesiai klausiamas, ar buvo kalbama su R.Kurlianskiu apie pinigų davimo Liberalų sąjūdžiui ar E.Masiuliui, D.Mockus sakė: „Nieko nesitarėme“. Jis neigiamai atsakė į klausimą, ar E.Masiulis prašė pinigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius