Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 30

Teismus siūloma jungti, o jų buhalteriją centralizuoti

Siekiant efektyviau organizuoti teismų darbą, nuo kitų metų gegužės siūloma sujungti dalį teismų bei centralizuoti jų buhalterinės apskaitos tvarkymą.
Bylos nagrinėjimas
Bylos nagrinėjimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus siūlymu, optimizuojant teismų ir teisėjų darbo krūvį, didinant teismų išlaikymui skiriamų lėšų panaudojimo efektyvumą bei taupant teismų ūkines išlaidas reikia sujungti dalį apylinkių teismų.

Teisingumo ministerijos parengtuose įstatymų projektuose numatoma, kad nuo kitų metų gegužės mėnesio bus nustatytos 3 apylinkių teismų veiklos teritorijos, vietoje dabar esančių 7. Prie Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo bus jungiami Vilniaus miesto 2 apylinkės bei Vilniaus miesto 3 apylinkės teismai, Kauno miesto ir Kauno rajono apylinkių teismai sujungti į Kauno apylinkės teismą, o Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono apylinkių teismai – į Šiaulių apylinkės teismą. Paskaičiuota, kad įgyvendinus šiuos sprendimus, piniginių lėšų ekonomija darbo užmokesčiui su įmokomis „Sodrai“ pirmaisiais reformos metais sudarytų 854 tūkst. litų, o preliminariai vėlesniais metais dar apie 1,16 mln. litų.

Taip pat R.Šimašius siūlo teismų buhalterinę apskaitą tvarkyti centralizuotai. Tai daryti būtų patikėta Nacionalinei teismų administracijai. Šiuo metu kiekviename miesto ir rajono apylinkės teisme buhalterinę apskaitą tvarko kiekvienas teismas atskirai. Lietuvos teismuose iš viso dirba 85 finansininkai, kurių darbo užmokesčiui ir „Sodrai“ skiriama 3,6 mln. litų. Perdavus buhalterinę apskaitą Nacionalinei teismų administracijai ir joje įsteigus centralizuotą Finansų skyrių, Lietuvos teismų buhalterinę apskaitą tvarkytų 7 finansininkai ir teismuose liktų po 1 buhalterio-finansininko etatą. Preliminariai tai leistų sutaupyti 1,6 mln. litų.

„Sumažėjus apylinkių teismų, kaip savarankiškų institucijų, skaičiui, bus galima išspręsti teismų darbo krūvio problemas, racionaliau paskirstyti bylas bei didinti teismų veiklos kokybę. Tuo pačiu bus efektyviau naudojamos teismų veiklos administravimui skiriamos lėšos. Priėmus šiuos sprendimus atitinkamai sumažės ir teismų darbuotojų skaičius – teismo pirmininkų, teismų finansininkų ir kt., tad atsiras galimybė šias lėšas panaudoti teismų darbo sąlygų gerinimui, teisėjų ir aptarnaujančio personalo kvalifikacijos kėlimui ir kitoms reikmėms“, – sako R.Šimašius. Ministras pabrėžė, kad įgyvendinant šiuo pokyčius pačių teisėjų skaičius mažinamas nebus.

Šiuo metu įstatymo projektas yra pateiktas Vyriausybei svarstyti. Jei jam bus pritarta, vėliau dar sprendimą dėl siūlymų turės priimti ir Seimas. Išsamiau su įstatymo projektu galite susipažinti internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius