Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 22

Telefonų knyga sukėlė įtarimų

Pastaruoju metu iš lūpų į lūpas keliauja perspėjimai saugotis sukčių, kurie paskambinę prisistato „Telekomo“ darbuotojais ir siūlo įsigyti greitu metu pasirodysiančią naują telefonų knygą. „15min“ išsiaiškino, kad gyventojams skambinėja ne sukčiai, o Lietuvoje plėstis panorusios lenkų bendrovės darbuotojai.
Bendrovės „Telkom Krzysztof Samek“ vadybininkas pripažino, kad skirtingai nei Lenkijoje, vilniečiai nepatikliai reagavo į pasiūlymus įsigyti naują telefonų knygą.
Bendrovės „Telkom Krzysztof Samek“ vadybininkas pripažino, kad skirtingai nei Lenkijoje, vilniečiai nepatikliai reagavo į pasiūlymus įsigyti naują telefonų knygą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„15min“ redakcija sulaukė ne vieno skaitytojo skambučio, kad Vilniuje siaučia sukčiai. „Paskambino ir siūlė įsigyti telefonų knygą, kuri dar net nėra išleista. Sakė, kad pensininkams siūlomos nuolaidos ir su atvežimu į namus knyga man kainuotų 50 Lt. Viskas aišku kaip dieną – atvažiuos į namus, apsižiūrės, o paskui apvogs“, – pasakojo prisistatyti nepanorusi garbaus amžiaus moteris, paprašiusi perspėti ir kitus.

Vilnietė Olga su tariamais sukčiais susidūrė kitokiu būdu: „Knygos pardavėjai paskambino kai manęs nebuvo namie, tad atsiliepusi dukra užsakė telefonų knygą. Tačiau aš jos visai nenoriu, todėl dukrai pasakius, kad skambino iš „Telekomo“ (TEO LT – aut. past.) suskubau susisiekti su šia įmone ir atsisakyti pirkinio. Atsiliepusi operatorė pasakė, kad aš jau ne pirma skambinu ir skundžiuosi, tačiau TEO LT jokių knygų neleidžia“, – apimta nevilties pasakojo Olga.

Telefonų knygų neleidžia

Bendrovės TEO LT atstovas Antanas Bubnelis „15min“ prisipažino girdėjęs apie tai, kad kažkas skambinėja miestiečiams ir prisistato „Telekomo“ darbuotojais. „Nei Teo LT, nei kitos mūsų grupės įmonės telefonų knygų neruošia ir klientams jų įsigyti nesiūlo“, – perspėjo A.Bubnelis.
Jo tvirtinimu, paskutinį kartą telefonų knygą bendrovė išleido daugiau nei prieš dešimtmetį. „Telefonų knygas sėkmingai pakeitė kiti, modernesni informacijos gavimo būdai. Reikiamą telefono numerį galima rasti internete arba skambinant informacijos telefonu 118. Be to, „Lintel“ teikia paslaugą „118 užrašų knygutė“, leidžiančią greitai ir paprastai sužinoti konkretaus asmens fiksuoto ar mobiliojo telefono numerį ir kitus viešai skelbiamus privačius kontaktinius duomenis“, – pasakojo A.Bubnelis.

Ketinimų išleisti telefonų knygą sakė neturinti ir informaciją telefonu 1588 teikiančios bendrovės „Infomedia“ viceprezidentė Irma Valiulienė: „Mes telefonų knygos leisti tikrai nežadame“. Tokių planų neturėjo ir bendrovės „Verslo media“ vykdantysis direktorius Eduardas Manylovas. „Esame už nemokamą informaciją ir jokių knygų, ypač už pinigus, leisti neketiname, – sakė įmonių katalogus „Visalietuva.lt“ kuriančios bendrovės direktorius.

Lenkų patikrinta idėja 

E.Manylovas užsiminė, kad viena firma telefonų knygą tikrai žada išleisti. Pasidomėjus paaiškėjo, kad Lietuvoje nuo gruodžio 31 dienos darbuojasi lenkų kompanijos padalinys Lietuvoje „Telkom Krzysztof Samek“. „Dirbame su visais dokumentais, mokame mokesčius. Esame Lenkijoje gerai žinomos ir ne vieną telefonų knygą išleidusios kompanijos padalinys Lietuvoje“, – pasakojo „Telkom Krzysztof Samek“ vadybininkas Tomašas Naganovičius.

Į pastebėjimus, kad tai nevykęs verslo planas, kai šiandien egzistuoja daugybė kitų informacijos pasiekimo būdų, T.Naganovičius atkirto, kad jų vykdoma veikla jau patikrinta Lenkijoje. „Skambiname žmonėms ir klausiame, ar jie norėtų įsigyti naują telefonų knygą, paskui pasidomime, ar nenorėtų į knygą įtraukti ir savo telefono numerio. Kiek knygų užsakoma, tiek jų ir išleidžiama. Lenkijoje daroma taip pat, ten jau vienuolikoje regionų išleista tokių knygų“, – kalbėjo T.Naganovičius.

Tiesa, anot jo, Lietuvoje, ypač Vilniuje, situacija prastesnė. „Jau spėjome apskambinti visą Vilniaus apskritį. Žmonės buvo nepatiklūs, todėl čia išleisime knygą tik 10 tūkst. tiražu“, pasakojo bendrovės atstovas. T.Naganovičius atskleidė, kad šiuo metu įmonės darbuotojai skambina Klaipėdos apskrities gyventojams: „Čia situacija geresnė. Knygos pageidauja apie 70 proc. apskambintųjų“. Anot jo, telefonų knygos bus leidžiamos visose apskrityse, o paskui galbūt ir Latvijoje bei Estijoje. 

Policija pataria

Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininkė Dalia Kedavičienė perspėjo vilniečius būti atsargius, net jeigu telefonų knygas platinanti įmonė yra legali. „Jeigu žmogus labai nori tos knygos, tačiau bijo įsileisti platintojus į namus, patarčiau su jais kalbėtis laiptinėje, o ne savo bute. Taip patarčiau elgtis ir kitais panašiais atvejais. Tai protingiausias būdas išvengti vagystės ar vagių „apsižiūrėjimo“, – patarė D.Kedavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius