Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 01

Telšių ir Šiaulių apskričių policijos komisariatai pusmečiui sujungiami į vieną apygardą

Siekiant įvertinti galimas policijos veiklos reformos rizikas, nuo rugsėjo Telšių ir Šiaulių apskričių policijos komisariatai pusmečiui sujungiami į vieną apygardą. Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS pasakojo, kad nuo ateinančių metų numatyta visiškai centralizuoti visoje policijos sistemoje vykdomas funkcijas – personalo, finansų administravimo, aprūpinimo ir kitas, kurias šiuo metu vykdo atskirų apskričių komisariatai.
Policija
Policija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Komisariatuose sumažinus vykdomų funkcijų apimtį, svarstoma galimybė pereiti prie veiklos organizavimo ne apskričių, o apygardų principu. Šiuo principu veikia kitos glaudžiai su policijos veikla susijusios institucijos – teismai ir prokuratūra.

„Įstaigų skaičiaus sumažinimas leidžia mažinti administravimo išlaidas, nukreipti finansinius išteklius tiesioginių policijos funkcijų vykdymui, taip pat subalansuoti (išlyginti) tas pačias funkcijas vykdančių darbuotojų darbo krūvius, operatyviau perskirstyti turimas pajėgas pagal prioritetines veiklos sritis“, – sakė R.Matonis.

Jo teigimu, Telšių ir Šiaulių apskričių komisariatai sujungiami pusmečio trukmės eksperimentui, siekiant įvertinti galimas šios policijos veiklos reformos rizikas.

„Eksperimento metu Telšių ir Šiaulių apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų apjungimas yra „virtualus“, kai įstaigos formaliai nepraranda savo statuso, tačiau užtikrinamas jų abiejų vieningas valdymas“, – kalbėjo Policijos departamento atstovas.

Šiuo laikotarpiu abiem komisariatams vadovaus dabartinis Šiaulių apskrities policijos viršininkas Ramūnas Sarapas, jam paklus abiejų apskričių viršininko pavaduotojai. Eksperimento metu nenumatoma naikinti jokių šiuo metu užimtų pareigybių, numatomas tik pajėgų perskirstymas, kai kuriems pareigūnams laikinai pavedant vykdyti kitas funkcijas.

Planuojama efektyvinti policijos veiklos organizavimą Telšių rajono savivaldybėje – iki šiol už ją buvo atsakingi Veiklos ir Reagavimo skyriai, tarp kurių kartais trūko veiklos koordinavimo, todėl numatyta įsteigti atskirą Telšių rajono policijos komisariatą, į kurį bus perkelti šių dviejų skyrių pareigūnai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Taip pat planuojama, kad Telšių apskrities policijoje nebeliks Licencijavimo skyriaus – nors ir fiziškai liks Telšiuose, šias užduotis vykdantys pareigūnai bus perkeliami į Šiaulių apskritį, joje įsteigiant papildomas pareigybes.

Policija šiuo laikotarpiu išbandys naują licencijavimo veiklos modelį, kuris turėtų būti patogesnis gyventojams. Kaip ir anksčiau gyventojai prašymus galės užpildyti elektroniniu būdu, tačiau negalintiems to padaryti nereikės vykti į Telšius arba Šiaulius, prašymus jie galės pateikti teritoriniuose komisariatuose.

Anot R.Matonio, daugiau teritorinių policijos komisariatų veikla nesikeis – jie ir toliau prižiūrės jiems priskirtą savivaldybės teritoriją.

Artimiausią pusmetį abiejų apskričių policijos pajėgos bus valdomos iš Šiaulių Operatyvaus valdymo skyriaus, bendrai bus organizuojamas ir kitų padalinių darbas, bus paskirti pareigūnai, kurie atsakys už tokios veiklos organizavimą.

„Pavyzdžiui, Šiaulių apskrities VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas bus atsakingas ir už Telšių apskrities VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo skyriaus veiklą“, – pasakojo R.Matonis.

Jo teigimu, šios apskritys eksperimentui buvo pasirinktos dėl savo palyginti nedidelio dydžio, tam, kad būtų lengviau suvaldyti galimas rizikas. Taip pat jis pažymėjo, kad Šiaulių apskrities policija jau dalyvavo ne viename eksperimente, jos vadovybė ir personalas turi patirties dirbant tokiomis sąlygomis.

„Policijoje nuolatos yra ieškoma kuo efektyvesnių būdų veiklai organizuoti, kad policijos paslaugos būtų vykdomos kokybiškai, atitiktų gyventojų lūkesčius, o organizacija, esant ribotiems valstybės ištekliams, būtų pasiruošusi susidoroti su visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos užtikrinimo iššūkiais“, – sakė Policijos departamento atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius