Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 12

Teorinė galimybė radioaktyvioms medžiagoms pasiekti Lietuvą iš Japonijos egzistuoja

Teorinė galimybė radioaktyvioms medžiagoms pasiekti Lietuvą iš Japonijos egzistuoja, tačiau siekiant tiksliau prognozuoti įvykių eigą bandoma gauti papildomos informacijos, šeštadienį sakė Radiacinės saugos centro direktorius Albinas Mastauskas.
Sprogimas Fukušimos-1 atominėje elektrinėje
Sprogimas Fukušimos-1 atominėje elektrinėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jeigu įvyktų kažkas panašaus kaip Černobilyje, teoriškai galėtų pasiekti ir Lietuvą. Bet kol nėra detalesnės informacijos, negalima atsakyti, kaip toliau gali vystytis procesas“, – BNS sakė centro vadovas.

A.Mastauskas patikino, kad visos atsakingos Lietuvos institucijos seka situaciją Japonijoje, kur po žemės drebėjimo pranešta apie radiacijos nuotėkį.

Didelį nerimą kelia padėtis Fukušimos-1 atominėje jėgainėje, kurioje sutriko dviejų reaktorių aušinimas. Ši elektrinė yra įsikūrusi maždaug 240 kilometrų nuo Japonijos sostinės Tokijo. Vietos žiniasklaida pranešė, kad elektrinėje buvo girdėti sprogimas.

Radiacinės saugos centro vadovo teigimu, Lietuvos pareigūnai įvairiais kanalais bando siekia gauti tikslesnės informacijos apie įvykius Japonijoje, ketinama kreiptis ir į Tarptautinės atominės energijos agentūrą.

Pasak A.Mastausko, šiuo metu ekspertai skaičiuoja, koks poveikis būtų galimas Lietuvai blogiausiu atveju.

„Informaciją nuolat teiksime spaudai, kad nuramintume gyventojus. Šiuo metu bandome skaičiuoti, kas būtų pagal blogiausią versiją“, – BNS kalbėjo Radiacinės saugos centro vadovas.

Anot jo, Lietuvos gyventojams bus pateikta prognozė, kada radioaktyvios medžiagos, jeigu jos pateks į aplinką iš avariją patyrusio reaktoriaus, gali pasiekti šalies teritoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius