-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2008 12 15

Termofikacinė jėgainė sumažins šilumos kainą

Nors ši žiema visų Lietuvos miestų gyventojus pasitiko išaugusiomis šilumos kainomis, žadama, kad uostamiesčio gyventojai nuo 2012 metų žiemos už šildymą turėtų mokėti gerokai mažiau.
Dėl brangstančių dujų šildymo sezono gyventojai laukia su nerimu.
Dėl brangstančių dujų šildymo sezono gyventojai laukia su nerimu. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Kaina Šildymas

Mažesnes kainas garantuotų pastatyta termofikacinė jėgainė, kuri šilumą gamintų deginant šiukšles.

Jėgainės statybų projektą įgyvendins bendrovė „Fortum Klaipėda“, kurios akcijas valdo akcinė bendrovė „Klaipėdos energija“ ir Suomijos kapitalo įmonė „Fortum Heat Lietuva“. Preliminari projekto vertė siekia apie pusę milijardo litų.

Sausio mėnesį Klaipėdos miesto tarybai bus pateikta tvirtinti su akcininkais sudaryta nauja sutartis. „Tos sutarties patvirtinimas reikš aiškiai sudėliotas investicijas, terminus, kada, kokios investicijos turėtų būti daromos. Ši sutartis uždegs žalią šviesą termofikacinės jėgainės statybos dokumentų rengimo pradžiai. Su akcininkais turėjome sutartį, kuri buvo parengta 2002 metais, tačiau joje investicijos buvo išdėliotos abstrakčiai, be to, nuo to laiko pasikeitė ir įstatymai“, – sakė vicemerė ir darbo grupės, sprendžiančios šios jėgainės klausimus pirmininkė Judita Simonavičiūtė.

Tarybai palaiminus tokią sutartį bendrovei „Fortum Klaipėda” atsiras galimybė pasirašyti dar dvi sutartis – su Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centru – dėl šiukšlių tiekimo ir su bendrove „Klaipėdos energija“ – dėl šilumos pirkimo.

Anot J.Simonavičiūtės, bendrovė „Fortum Klaipėda“ pasiūlė savivaldybei nagrinėti galimybę termofikacinę elektrinę statyti uostamiestyje, Laisvosios ekonominės zonos teritorijoje. Šiuo metu vyksta diskusijos, vertinimai, daromas poveikio aplinkai vertinimas. Vicemerės teigimu, tokia jėgainė Klaipėdoje tikrai galėtų atsirasti.

„Šiuo metu šilumos kaina uostamiestyje nėra pati aukščiausia Lietuvoje, tačiau pakankamai aukšta. Šilumą miestiečiams dabar kainuoja 20,5 ct už kilovatvalandę. Visai neseniai buvo kalbama, kad ji gali brangti dar 25-28 proc. – tai gąsdina. Reikia paskaičiuoti, kokia kainą mokėtų gyventojai, jei pradėtų veikti tokia jėgainė. Pirminiai skaičiavimai rodo, kad tarifas galėtų būti apie 13-15 ct už kilovatvalandę, taigi, jau yra atsakymas, kad dėl to verta dirbti. Priklausomybė nuo dujinio vamzdžio tokiu atveju ženkliai mažėja“, – sakė meras Rimantas Taraškevičius.

Deginant šiukšles naujojoje jėgainėje pagamintos šilumos pakaktų trečdaliui miesto. „Mano nuomone, galėtų atsirasti dar pora įmonių, kurios užsiimtų tokiu verslu. Girdėjome pamąstymų, kodėl vedame derybas su bendrove „Fortum“ ne konkurso būdu. Rinka yra atvira, jei atsirastų norinčių dalyvauti, savivaldybė mielai diskutuotų”, – sakė vicemerė. Anot jos, energetikų skaičiavimai rodo, kad aktyvi Lietuvos biokuro rinkos plėtra ir komunalinių atliekų deginimas leistų sumažinti gamtinių dujų naudojimą nuo dabar esančių 77 proc. iki 28 proc. Jėgainėje bus gaminama ir elektra, kuri bus tiekiama į bendrą elektros tinklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius