Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 09 12

Tęsiasi kova su teršėjais: pažeidėjus drausmins prie konteinerių įrengdami kameras

Vilniaus savivaldybė skelbia karą nereikalingus baldus ar statybines medžiagas prie buitinių atliekų konteinerių numetantiems gyventojams. Pažeidėjus žadama drausminti prie konteinerių įrengiant modernias kameras. Viena tokių per porą dienų užfiksavo keliolika atvejų. Nedrausmingiems gyventojams gresia ne tik bauda iki 600 eurų, bet gali tekti susimokėti ir už atliekų išvežimą.
Seni baldai
Atliekos / Vida Press nuotr.

Kova su miesto teršėjais sostinėje kyla į naują lygį. Prie buitinių atliekų konteinerių savivaldybė toliau montuoja modernias kameras, kurios akylai stebi, ar čia neatsikratoma nereikalingų daiktų: baldų, statybinių atliekų.

Valdininkai sako, kad vos per porą dienų įrengus didelės raiškos išmaniąją kamerą užfiksuota bent dešimt rimtų pažeidimų. Tarp tokių ir smulkius remonto darbus atliekantys statybininkai, bandantys sutaupyti gyventojų sąskaita. Jiems priduoti statybines atliekas kainuoja papildomai.

Kai kurie gyventojai net ir perspėti, kad yra filmuojami, toliau ramiai išsikrauna šiukšles ir išvažiuoja. Tokiems pažeidėjams gresia ne tik iki 600 eurų galinti siekti bauda, bet ir susimokėti už atliekų išvežimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Rimantas Juknevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Rimantas Juknevičius

„Žala priklauso nuo atliekų pobūdžio ir kiekio, bauda nuo įspėjimo iki 600 eurų. (...) Filmavimas vyksta visą parą, dienos ir nakties metu, kai kurie būna naktį, atvažiuoja, galvoja, kad niekas nemato“, – sako VASA direktorius Rimantas Juknevičius.

Savivaldybės planuose įrengti dar bent 6 tokias kameras. Jos montuojamos ten, kur šiukšlinama daugiausia, vėliau kamerų vieta bus nuolat keičiama.

Valdininkai skaičiuoja, kad daugiabučiuose gyventojai turi sukaupę tonomis nereikalingų daiktų. Todėl primenama, kad juos nemokamai galima palikti stambiagabaričių atliekų sąvartynuose. Tokių Vilniuje kol kas yra 5, artimiausiu metu bus įrengti dar 6.

„Kiekvienas tipinis penkių aukštų daugiabutis turi apie 20 tonų šlamšto savo sandėliukuose ir kitose patalpose. Ir jį reikia kažkur padėti. Kol jis išneštas laikinai ir yra susitariama su atliekų vežėjais, kad tos šiukšlės bus tinkamai utilizuotos, tai tame problemos nėra. Be to, yra daromos ir akcijos kai kuriose seniūnijose, kur paskelbiamos datos, kuomet žmonės gali legaliai sukaupti stambiagabarites atliekas prie konteinerių ir tam tikrose vietose jos bus išvežamos“, – atskleidžia Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Povilas Poderskis

Administracijos direktorius sako, kad artimiausiu metu tokios kameros turėtų atsirasti Žirmūnuose, Šeškinėje ir Lazdynuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius