Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 22

Tėvai suabejojo, ar saugu jų vaikui mokytis naujai atidarytoje mokykloje: remontas tebevyksta

Kai kitose šalies savivaldybėse mokyklos uždaromos, pakaunėje atidaromos naujos. Raudondvaryje rugsėjo 1-ąją duris atvėrė A. ir A. Kriauzų pradinė mokykla, po savo stogu priglaudusi 303 mokinius. Tačiau jų tėvams nerimą kelia tai, kad remontas dar nebaigtas. Ar gali ugdymo procesas vykti ten, kur vyksta statybos? Kauno rajono valdžia ramina, kad remontuojama dalis vaikams neprieinama.
Raudondvario A. ir A.Kriauzų pradinė mokykla
Raudondvario A. ir A.Kriauzų pradinė mokykla / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min redakciją besikreipę A. ir A. Kriauzų mokyklos mokinio tėvai pasidalijo mintimis dėl, jų manymu, nesaugios vaikams aplinkos naujojoje ugdymo įstaigoje.

Skaitytojo nuotr./Remonto darbai Raudondvario A. ir A.Kriauzų pradinėje mokykloje
Skaitytojo nuotr./Remonto darbai Raudondvario A. ir A.Kriauzų pradinėje mokykloje

„Kadangi dalyje pastato remontas dar nebaigtas ir toliau tęsiami statybos darbai, natūraliai kyla klausimų. Kaip gali būti vykdoma veikla nebaigtos statybos pastate? Net norint apsigyventi privačiame name, reikia surinkti begales parašų, „priduoti“ statybą ir tik tada gali pradėti eksploataciją. Manau, su visuomeninės–mokymo paskirties pastatais yra dar griežčiau, reikalingi ne tik įprastiniai įvairių institucijų suderinimai–patvirtinimai, bet ir, spėju, higienos pasai, kiti dokumentai, leidžiantys saugiai eksploatuoti statinį, vykdyti veiklą. Ar įmanoma gauti visus būtinus suderinimus neturint baigiamojo statybos darbų akto?“ – susirūpinę klausė skundo autoriai.

Užkliuvo evakuacinės durys

Pasivaikščiojęs po pastatą, vieno mokinio tėvas pastebėjo, kad užrakintos laikomos evakuacinės laiptinės. Anot mokinio tėvo, evakuacijos keliuose esančios durys negali turėti net teorinės užrakinimo galimybės. Durys, kurias įmanoma užrakinti, neatitinka privalomų standartų.

Jokia privati įmonė nepriduotų patalpų naudojimui su tokiais šiurkščiais pažeidimais, o čia pradinė mokykla.

„Nesu specialistas, bet ir nekvalifikuota akimi žiūrint matosi visiškas abejingumas saugumui. Gaisro (dūmų) davikliai uždengti (raudoni dangteliai), abejoju, ar iš viso veikia priešgaisrinė signalizacija, nes dalis pastato remontuojama. Nemačiau nė vienos kabančios evakuacijos schemos. Tiesa, klasės buvo užrakintos, bet nemanau, kad ir ten bus. Nemačiau nė vieno gesintuvo ar ženklinimo, kur jis yra. Evakuacijos ženklai palubėse arba neįjungti, arba neužklijuoti lipdukai – tiesiog kabo skaidrūs „plastikai“. Iš trijų laiptinių – dvi užrakintos. Viena dar ir užkrauta daiktais. Durys – ne priešgaisrinės, o paprastos. Jei kiltų gaisras pirmame aukšte šalia laiptinės – iš antro aukšto evakuotis galimybės nebūtų.

Skaitytojo nuotr./Remonto darbai Raudondvario A. ir A.Kriauzų pradinėje mokykloje
Skaitytojo nuotr./Remonto darbai Raudondvario A. ir A.Kriauzų pradinėje mokykloje

Jokia privati įmonė nepriduotų patalpų naudojimui su tokiais šiurkščiais pažeidimais, o čia pradinė mokykla. Paskubėta atidaryti. Ar tikrai legalu ir saugu naudoti šį pastatą, leisti ten savo vaikus?“ – klausė mokinio tėvas, pabrėžęs, kad jis nėra specialistas, pastabas pateikė vadovaudamasis bendru išsilavinimu ir sukauptomis statybinėmis žiniomis.

Vykdomas remontas, o ne statyba?

Fotografui apsilankius vietoje, mokyklos teritorijoje buvo galima regėti perspėjančius užrašus, kad vykdomi darbai: „Tėveliai, neleiskit vaikų į statybvietę“. Tad naujai atidarytoje mokykloje išties vis dar buvo vykdomos statybos, o ir jas atliekantys asmenys dalį ugdymo įstaigos teritorijos įvardijo statybviete.

Sulaukęs užklausos, Mantas Rikteris, Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, 15min paaiškino, kad remonto darbai pastate (Instituto g. 20) buvo vykdomi prisilaikant remonto darbų projekto, kuris praėjęs ekspertizę.

„Gauta ekspertizės išvada, kad galima tvirtinti projektą. Šiame objekte buvo vykdomi remonto darbai, o ne statyba. Statyba – tai kai statomas naujas objektas. Supainiotos sąvokos. Remontuoti (atlikti apdailos darbus) galima ir veikiančiame objekte“, – patikino jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario A. ir A.Kriauzų pradinė mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario A. ir A.Kriauzų pradinė mokykla

Anot M.Rikterio, durų užraktai parenkami projekto architekto, kuris atsakingas už sprendimus, ir nurodomi durų žiniaraštyje.

„Skunde teikiama informacija dėl durų ir evakuacijos kelių klaidinanti. Šie klausimai išspręsti atestuotų specialistų techniniame projekte“, – prieštaravo jis.

Teigia, kad vaikų saugumui grėsmės nekyla

Raudondvario A. ir A. Kriauzų pradinės mokyklos 1–2 aukštuose jokie statybų darbai, Kauno rajono savivaldybės atstovo teigimu, nevyksta – klasių kabinetai ir kitos ugdymo erdvės buvo paruoštos rugsėjo 1 dieną. Tiesa, buvo pastebėti tam tikri trūkumai, kurie buvo pašalinti rugsėjo 4–6 dienomis. Darbai, kaip tikina M.Rikteris, buvo atlikti po pamokų – nuo 14 valandos.

„Statybų darbai šiuo metu vyksta pagrindinėje mokyklos laiptinėje, kur montuojamas liftas, todėl ši laiptinės dalis, siekiant užtikrinti mokinių saugumą, yra rakinama. Mokyklos bendruomenė naudojasi dešinėje mokyklos pusėje esančia laiptine, todėl vaikų saugumui nekyla jokių grėsmių“, – teigė pašnekovas.

M.Rikteris: „Vaikų saugumui nekyla jokių grėsmių“.

Kai kurie baigiamieji darbai vyko ir sporto salėje, kuri yra pastato trečiajame aukšte. Juos numatyta buvo baigti rugsėjo 13 dieną. Šie darbai ugdymo procesui taip pat netrukdė ir mokinių saugumui pavojaus nekėlė. Mokyklos bendruomenė, pasak M.Rikterio, apie situaciją informuota.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario A. ir A.Kriauzų pradinė mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raudondvario A. ir A.Kriauzų pradinė mokykla

„Baigiamieji apdailos darbai vyksta tik antrame ir trečiame aukštuose, kur turėtų įsikurti Garliavos meno mokyklos Raudondvario filialas. Kol kas ugdymo procesas šiose patalpose nevyksta. Šios patalpos nuo likusios dalies izoliuotos, visame pastate veikia gaisrinės saugos sistema, esant reikalui, evakuacijai visos sąlygos sudarytos“, – akcentavo Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Tikrino pavasarį

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyrius 15min informavo, kad šios mokyklos planinis priešgaisrinis patikrinimas buvo atliktas 2019 metų kovo 8 dieną. Patikrinimo metu bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių pažeidimų nenustatyta.

„Vykstant pastato rekonstrukcijai, turėjo būti paruoštas rekonstrukcijos projektas ir organizuojama valstybinė komisija, kurios metu paskirti komisijos nariai įvertina pastato atitiktį statinio projektui. Nematydami projekto sprendinių taip pat negalime įvertinti, kokios durys reikalingos, koks žmonių skaičius numatytas ir t.t. Atsakyti, ar komisija lankėsi ir ar rekonstruojamas pastatas pripažintas tinkamu naudoti, negalime, nes tokių duomenų neturime. Reikėtų kreiptis į Statybos inspekciją“, – informavo skyriaus atstovai.

Statybos užbaigimo akto nėra

Pasak Ričerdo Indrašiaus, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Konsultavimo skyriaus specialisto, pagal 2017 metų parengtą pastato renovavimo projektą, 2018 metų balandį Kauno rajono savivaldybės administracija išdavė leidimą rekonstruoti statinį, kuriame dabar jau įsikūrusi mokykla. Prašymų išduoti statybos užbaigimo aktą, anot inspekcijos atstovo, nėra pateikta.

„Rekonstruoto statinio naujas dalis galima pradėti naudoti tik atlikus statybos užbaigimo procedūras (gavus statybos užbaigimo aktą) ir pakeitimus po rekonstravimo įregistravus Nekilnojamojo turto registre. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, vykdydama statybos valstybinę priežiūrą, neatlieka statinio naudojimo priežiūros. Mokslo paskirties pastatų naudojimo priežiūrą atlieka savivaldybių administracijos.

Konkrečiu atveju dėl esamo pastato naudojimo rekonstravimo metu turėtų atsakyti statytojas ir statinio naudojimo priežiūrą atliekanti Kauno rajono savivaldybės administracija“, – atgal nukreipė R.Indrašius.

Naujoje mokykloje, kurios rekonstrukcija kainavo per 2 mln. eurų, veiks ir Garliavos meno mokyklos bei bibliotekos filialas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius