Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 21 /14:26

Andrius Kubilius ragina partijos narius jau ruoštis tiesioginiams mero rinkimams

Kaune „Žalgirio“ arenoje šeštadienį posėdžiaujant Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybai partijos pirmininkas Andrius Kubilius teigė, kad nors partija nepritaria tiesioginiams mero rinkimams, jiems būtina rengtis jau dabar.
TS-LKD tarybos posėdis Kaune
Andrius Kubilius partijos tarybos posėdyje

„Didžiausia problema bus, kad tiesiogiai rinktas meras neturės įgaliojimų. Žmonių lūkesčiai bus nepateisinti“, – įsitikinęs A.Kubilius.

Jo nuomone, tiesioginiai rinkimai tėra dabartinių valdančiųjų partijų rūpestis, kaip sustiprinti savo įtaką tuose rajonuose, kur yra daugiausia jų rinkėjų.

„Turime sau pasakyti, kad sąrašus tvirtinome negalvodami apie tiesioginius mero rinkimus“

Pasak A.Kubiliaus, pirmiau reikia stiprinti bendruomenes, seniūnų galias, galbūt juos rinkti tiesiogiai, skirti jiems didesnius finansinius resursus.

Vis dėlo A.Kubilius ragino jau dabar rengtis tiesioginiams mero rinkimams.  „Turime sau pasakyti, kad sąrašus tvirtinome negalvodami apie tiesioginius mero rinkimus. Turime kelti sau uždavinius pasirodyti stipriai ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir rajonuose“, – kalbėjo paritjos pirmininkas.

Seimo narys Stasys Šedbaras įsitikinęs, kad tiesiogiai renkami merai pagal siūlomą įstatymą negalės pateisinti rinkėjų lūkesčių. „Meras bus tas pats vietos savivaldybės tarybos vadovas, koks yra iki šiol, tik išrinktas tiesiogiai. Kas tarybos darbe pasikeis? Meras toliau nurodinės administracijos direktoriui, kaip leisti savivaldybės biudžeto lėšas, neprisiimdamas jokios atsakomybės“, – pastebi S.Šedbaras.

Dar griežščiau apie tiesioginius mero rinkimus pasisakė partijos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis. „Tikriausiai turėsime stiprius merus daugybę metų ir Pagėgiuose, ir Druskininkuose, ir Kėdainiuose. Tai Lietuvos kelias į feodalizaciją. Taip pat ten dar yra šeimos su paveldėjimais, ir turėsime merus kaip Vidurinėje Azijoje, kaip Baltarusijoje, ir panašiai“, – sakė V.Landsbergis.

Kauno meras Andrius Kupčinskas posėdyje pasiūlė propaguoti burmistro pareigybę. „Tai būtų mūsų išskirtinė idėja. Lenkijoje mažesniuose miestuose burmistro pareigybė sugrąžinta“, – kalbėjo A.Kupčinskas.

Kauno meras Andrius Kupčinskas posėdyje pasiūlė propaguoti burmistro pareigybę. 

Lietuvoje nuo XV a. miestų, gavusių savivaldos teisę, gyventojai rinko burmistrus iš miesto tarybos narių. Tarpukariu burmistru buvo vadinamas miesto valdybos pirmininkas. Burmistras sprendė visus miesto reikalus ir tik kai kuriems klausimams spręsti savo nuožiūra šaukė miesto tarybos posėdžius. Burmistro pareigybė atsirado XIII a. Juos turėjo miestai, gavę savivaldybės teisę – Magdeburgo teisę.

Seime svarstomos pataisos įteisintų tiesioginius merų rinkimus nekeičiant Konstitucijos. Vietos savivaldos ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų pakeitimai leistų merus rinkti tiesiogiai vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Iki šiol tiesioginius merų rinkimus Seime mėginta įteisinti keičiant Konstitucijos 119 straipsnį, tačiau niekada nepavykdavo surinkti tam reikiamo balsų skaičiaus. Daugiausia nesutarimų tarp politikų dėl tiesioginių merų rinkimų kilo išsiskyrus požiūriams į tiesiogiai renkamo mero vaidmenį savivaldybės valdymo struktūroje.

Tarybos posėdyje konservatoriai taip pat aptarė politinę šalies situaciją, pasirengimą savivaldybių tarybų rinkimams, nutarė peržiūrėti kandidatų į savivaldybių tarybas sąrašų lyderius, kurie galėtų būti kandidatais tiesioginiuose mero rinkimuose.

Tarp suvažiavimų TS-LKD taryba yra aukščiausias TS-LKD valdymo organas. Taryba vadovauja TS-LKD veiklai ir atsako už suvažiavimų nutarimų įgyvendinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius